Faunus

Antik Roma dini ve mitolojisinde, Faunus [ˈFau̯nʊs] ormanın, ovaların ve tarlaların boynuzlu tanrısıydı ; sığırları verimli hale getirdiğinden ona Inuus deniyordu . Edebiyatta Yunan tanrısı Pan ile eşitlendi.

Faunus ve Daphnis

Faunus, di indigetes olarak bilinen en eski Roma tanrılarından biriydi . Şair Virgil'e göre, Latinlerin efsanevi kralıdır.

Eşler ve aile

Faunus'un Floransa, İtalya'daki Neptün Çeşmesi'nde çekilmiş görüntüsü.

Masala göre Faunus eski Latium kralı ve Satürn'ün torunudur. Ayrıca Picus'un oğlu ve Latinus'un babasıdır. Annesi ise Marica'dır. Ölümünden sonra, tarıma ve sığır yetiştiriciliğine yaptığı birçok hizmet için, toprağın vesayet tanrısı konumuna getirilmiştir.

Fauna ve Fatua, Faunus ile benzer özelliklere sahip tanrıçalardır. İkili Faunus'un kızı, karısı veya kız kardeşi olarak kabul edildi.[1] Kadın tanrı Bona Dea genellikle Fauna ile özdeşleştirildi.

Festivaller ve Nonnos'un iddiası

Faunalia adlı iki festival onun onuruna kutlanırdı - biri 13 Şubat'ta Tiber adasındaki Faunus tapınağında, diğeri 5 Aralık'ta köylüler ona rustik sunular getirip dans ederek eğlenirken.[2]

Nonnos'un Dionysiaca'sında, Faunus / Phaunos'un, tanrı Hindistan'a sefer düzenlediğinde Dionysos'a eşlik ettiği söylenır.

Kaynakça

  1. Peck 1898.
  2. Peck 1898
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.