Eski Saray (cami)

Eski Saray; eski bir cami, 14. yüzyılın Kırım Tatar mimarisinden bir anıt ve Kırım'ın en eski camilerinden biri. Cami, Simferopol bölgesindeki Pioner köyünde bulunmaktadır.

Eski Saray
Konum  Rusya
 Ukrayna
En Yakın Şehir Pioner
Kategori Cami
Önemi Ulusal düzeyde önemli

Tarihçe

Cami, Salgır Nehri vadisinde yer almaktadır. Eski Saray'ın yıkılan yerleşimi üzerine inşa edilmiştir. Geçmişte, camiye ek olarak, bir darphane ve yerleşime adını veren bir saray da vardı. Altın Orda Devleti zamanında cami yıkılmıştır.

1923 yılında cami Profesör P.V. Nikolski tarafından araştırıldı. Yazılarına göre, o zamanlarda cami bir kubbe ile süslenmiştir ama bu kubbe günümüze ulaşamamıştır. Sovyet döneminde camiyi restore etmek için birkaç girişimde bulunuldu. 1969'da anıtın yıkılması ve korunması üzerine çalışmalar yapıldı, çatlaklar çıkarıldı, enjeksiyonlar çıkarıldı ve birkaç alt pencere kısmen restore edildi. Duvarlara daha sonradan betonarme kayışlarla takviye edilmiştir.[1]

Mimari

Cami iki kare bölümden oluşmaktadır. 12,7 m uzunluğunda büyük bir bölüm ve 6 m uzunluğunda küçük bir bölüm. Küçük cami kadınlara yönelikti. Kuzeybatıdan minarenin kalıntılarını görmek mümkündür.[2] Caminin duvarları ince taneli kumtaşından yapılmıştır. Duvarlar yeterince kalındırlar (125 cm kadar).[3] Yapıcı ve dekoratif elemanlar kireç taşından yapılmıştır. Yanlarda mihrap şeklinde tahtalar vardır. Caminin duvarlarının her biri (doğu hariç) 5 pencereye sahiptir. Birinci katta 2 kare, ikinci katta 2 yarım daire ve üçüncü katın orta kısmında yuvarlak bir pencere vardır.

Galeri

Kaynakça

  1. "Мечеть Эски-Сарай". Крымский архитектурный портал. 27 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2017.
  2. "Мечеть Эски-Сарай". cidct.org.ua. 1 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2017.
  3. "Мечеть Эски-Сарай". crimeaz.ru. 22 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2017.

Bibliyografya

    • Исаенко А. Путешествие к Эски-Сарайской мечети // Крымские известия. −2005. — № 35
    • Крикун Е. В. Памятники крымскотатарской архитектуры. — Симферополь : Крымучпедгиз, 1998

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.