Egretta vinaceigula

Egretta vinaceigula balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. Afrika'da yaşayan bu tür Afrika-Avrasya Göçmen Sukuşları Korunması Sözleşmesi'nin uygulandığı türlerden biridir. Doğal yaşam alanı kaybı tehdidi nedeniyle türü Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hassas türler arasında sınıflandırılmıştır.

Egretta vinaceigula
Egretta vinaceigula
Joseph Smit'in 1898 tarihli deseni
Korunma durumu
Bilimsel sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Pelecaniformes (Pelikanlar)
Familya: Ardeidae
(Balıkçılgiller)
Cins: Egretta
Tür: E. vinaceigula
İkili adlandırma
Egretta vinaceigula
Sharpe, 1895

Sinonimler
  • Melanophoyx vinaceigula

Fiziksel özellikleri

1971 yılına kadar[1] Egretta vinaceigula ve daha yaygın olan kara balıkçıl Egretta ardesiaca aynı türün farklı fenotipleri sanılmaktaydı. Ancak E. vinaceigula kara balıkçıldan ayrı bir tür olarak sayılmak için yeterli özelliklere sahiptir. Bu özellikler sarı bacaklar ve boğazda şarabi kahverengi tüylerdir. Erişkin olmayan kuşlarda şarabi tüyler boğazdan karna kadar iner. Ayrıca E. vinaceigula, kara balıkçılın avlanırken kanatlarını açıp suyun yüzeyinde gölge yapması özelliğini göstermez.[2]

Dağılımı ve popülasyonu

Afrika'nın güneyinde yaşar. En büyük popülasyonlar Zambiya ve Botsvana'dadır. Zambiya'da 500 ila 1000 civarında birey bulunur. Botsvana'nın kuzeyinde bilinen 10 kolonide 2.000'in üzerinde kuş vardır. Bu popülasyon kuzey Namibya'ya doğru yayılır, burada 300 civarında kuş olduğu sanılmaktadır. Üreme dönemi dışında Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Zimbabve ve nadiren de Güney Afrika'nin kuzeyinde görülür. Bu tür balıkçıl her zaman küçük sayıda gözlemlenir, nadiren 100'ün üzerinde kuş birlikte görülmüştür. Dünya popülasyonunun 3.000 ila 5.000 arasında olduğu sanılmaktadır.

Notlar

  1. Diamond, A.W, Schreiber R.L, Attenborough D. & Prestt I. (1987); Save the Birds, Cambridge ISBN 0 521 34367 4
  2. "Arşivlenmiş kopya". 4 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2012.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.