Duvar kâğıdı

Duvar kağıdı kapalı duvarlara ve tavanlara bakan bir çeşit bina kaplama malzemesi. Bir rulo halinde toplanırlar. Ana boyutları: genişlik - 0,53, 0,75, 1,06 m, uzunluk - 10 ve 25 m-dir. Duvar kağıdının ana türleri kâğıt, vinil ve dokunmamış tabandır.

18. yüzyıla kadar, Avrupa'da, duvar kağıdı kumaştan değil, kağıttan oluşuyordu. Barok döneminde, üretim geleneği Arap dünyasından İspanya'ya Avrupa'ya gelen deri duvar kağıtları yaygın olarak popülerdi. Kâğıt duvar kağıdı uzun zamandır geleneksel olarak Doğu Asya'da (Çin, Japonya) kullanılmaktadır.[1]

Duvar kağıdı esas olarak dekoratif fonksiyonlar gerçekleştirir, aynı zamanda duvarlarda gözenekleri ve çatlakları kapatır, bu da temizliğe katkıda bulunur. Duvar kağıdı duvarların tüm yüzeyini kapladığından, renkleri odanın aydınlatmasını etkiler.

Ayrıca, duvar kağıdı, sesi geciktiren malzemeler (özellikle tekstil atıkları) kullanarak ses emici fonksiyonlar gerçekleştirebilir. Bu duvar kağıdı, ses ile çalışmanın yapıldığı odalarda kullanılır.[2]

Sınıflandırma

Duvar kağıdı böyle sınıflanır:

  • kâğıt
  • vinil
  • tekstil

Türü:

  • pürüzsüz
  • kabartmalı

Görünüm:

  • kazınmış
  • kabartmalı boyalı
  • Tekrar kabartmalı
  • kabartmalı dubleks - bir yapışkan ile bağlanmış iki kâğıt tabakasından oluşan kabartmalı duvar kağıdı.
  • profilli
  • köpüren profili
  • kimyasal olarak kabartmalı profil
  • velur
  • Metalize
  • metalik bir tabaka ile
  • metalik etkisi ile
  • Işlenmemiş kâğıt bez
  • Doğal madde ile dekoratif duvar kağıdı
  • Panoramik (fotoğraf kağıdı)

Türleri

Kâğıt duvar kağıdı - farklı türde kağıtlardan yapılmış bir duvar kağıdı sınıfıdır. Kâğıt duvar kağıdı tamamen bir veya iki kat kağıttan oluşur. Doğu Asya'da kâğıt duvar kağıdı uzun zamandır duvarları yapıştırmak için geleneksel bir malzeme olmuştur. Avrupa'da, duvar kağıdı, XVIII. yüzyılda, ilk kırtasiye makinesinin icadından sonra yaygınlaşmıştır. Bu güne kadar korunan en eski kâğıt duvar kağıdı 1509'a dayanıyor. Modern dünyada, kâğıt duvar kağıtları en popüler olanıdır.[3]

Tüm kâğıt duvar kağıtları için ortak bir özellik onların yapısıdır. Yani, duvar kağıdı tek ve çift yönlüdür. Tek katmanlı duvar kağıdı ve iki veya daha fazla katmanda bir dubleks yapılır. Dubleks duvar kağıtları genellikle dış faktörlerden koruyucu bir rol oynayan ek kaplamalara sahiptir. Örneğin, bu duvar kağıdı, yüksek derecede ışık veya nem direnciyle karakterize edilebilir.[4]

Geleneksel düz kâğıt duvar kağıdı, bir tarafa baskı (çizimler, desenler) uygulandığı bir kâğıt tabanından yapılır. Resmin basılması baskı ile yapılır. El baskısı ile yapılan ekstra duvar kağıdı şeklinde istisnalar vardır. Ucuz seçenekler hızla soluyor ve solmadan kaçınmak için daha sağlam olanlar bir astarla kaplanıyor. Döküm faturasının etkisi, kağıda özel baskıların, serigrafi baskı yöntemi ile uygulanması sayesinde elde edilir. Bu kâğıt duvar kağıdı, çoğunlukla beyaz, yani boyama için üretilir.[5] Boyama sonrası yüzey, dokulu bir sıva ile kompozisyona çok benzer.

Yapısında daha az ilginç olan, kabartmalı dubleks kâğıt duvar kağıdıdır. Eşitliği maskelemede mükemmel yetenekleri nedeniyle popülerliklerini kazandılar. Malzeme iki tabakadan oluşur, kabartma üst tabaka üzerinde yapılır. Koleksiyonlarda da oluklu kâğıt dubleks duvar kağıdı vardır. Fleksografik baskı ile üretilirler.

Vinil duvar kağıdı- polivinil klorür (vinil) ya da diğer polimerik malzemeden bir katman kağıdıdır. Vinil duvar iki tipdedir: kâğıt ve dokumasız olarak. Vinil duvar kağıdının ticari kullanım başlangıcı 10 Ekim 1933'te, Amerikan kimyager Waldo Simon koydu. 1947'de United Wallpaper şirketi dünyanın ilk vinil duvar kağıdını tanıttı.

Vinil duvar kağıdı iki katmandan oluşur: Alttan bir kâğıt veya dokunmamış üst kısmı, polivinil klorürden yapılmış, mekanik etkilere ve kirliliğe direnç gösterebilir. Üst tabaka, kural olarak, kabartma veya illüstrasyonlarla süslenmiştir. Yenilikçi bileşenlerin ve ileri tekniklerin üretiminde kullanılmaya başlanmasıyla, bu sınıfın son malzemeleri çok dayanıklı, güvenilir ve dayanıklıdır.[6]

Dokunmamış duvar kağıdı (tela), doğal (selüloz, vb.) Ve kimyasal (örneğin, polyester) liflerin bir karışımından oluşan ve dokunmamış kumaşa dayanan bir duvar kağıdı sınıfıdır. Bu duvar kağıdı yapısı sıcak damgalama ile eklenmiştir. Dokunmamış duvar kağıdı, çevresel ve anti-vandal duvar kağıdı sınıflarını ifade eder.

Fiberglas (cam elyafı) duvar kağıdı, ofis binalarının duvarlarını bitirmek için kullanılır. Bunlar, kuvars kumu, soda (sodyum karbonat), kireç taşı ve dolomitten elde edilerek özel dokuma tezgâhında yapılır. Cam bezin form stabilitesi için nişasta bazlı bir çözelti ile muamele edilir.[7]

Şu anda, çoğu duvar kağıdı yapıştırıcıları modifiye nişasta (onun çeşitleri: karboksimetilselüloz, karbometil nişasta veya hidroksipropil nişasta) dayalı bir kuru karışım olarak yapılır. Son yapışmayı (adezyon) güçlendirmek için, metilselüloz yapıştırıcıya eklenebilir. Bazı tip yapıştırıcılar metilselüloz bazında yapılır.

Yapıştırıcının küf ve diğer mikroorganizmaların oluşumuna karşı direnci, bakterisidal ve fungusital (antifungal) katkı maddeleri ile sağlanır.

Kaynakça

  1. "Arşivlenmiş kopya". 21 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2018.
  2. "Arşivlenmiş kopya". 5 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2018.
  3. "Arşivlenmiş kopya". 8 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2018.
  4. "Arşivlenmiş kopya". 18 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2018.
  5. "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2018.
  6. "Arşivlenmiş kopya". 17 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2018.
  7. "Arşivlenmiş kopya". 6 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2018.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.