Doğu Asya'da sınırlar ötesi çevre kirliliği

Doğu Asya'da sınırlar ötesi çevre kirliliği, genel açıdan hava kirliliği, su kirliliği ve toprak bozulmasını içeren bir fenomendir. Bu çevre kirliliği türlerinin sebeplerinde ya da sonuçlarında ortaklıklar nedeniyle Çin, Güney Kore, Kuzey Kore, Japonya, Moğolistan, Rusya ve Tayvan devletlerini tek bir sistem olarak görmek mantıklıdır.

2000 ile 2004 arası dünya çapındaki ortalama karbon monoksit salınımları. Bu Doğu Asya'da oldukça ağır seviyede rastlanmaktadır.

Bu bölgede yer alan çevre kirliliği kapsamında özellikle büyük şehirlerdeki smog, asit yağmuru, çölleşme ile diğer toprak yükümleri ve radyoaktif deniz kirliliğinin yanı sıra iç sulardaki kirlilik dikkate değer.

Mevimsel olarak oluşan rüzgarlar, bölgedeki tüm devletlerin üzerinde kum ve asidik hava kirliliğini yaymaktadır. Bölgedeki denizler (Sarı Deniz, Japon Denizi) de aynı şekilde etkilenmektedir. Bu sorunları çözme yaklaşımları iş birliği kapsamında yer almaktadır, zira Doğu Asya'daki kirlilik yaratan devletler illa her zaman kendi yarattığı kirliliğe maruz kalmamaktadır. Bu durumda çevre kirliliğin önlenmesi ve kontrol altına alınması sırf ulusal düzeyde yer almamaktadır.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.