Diktaş, Divriği

Diktaş, Sivas ilinin Divriği ilçesine bağlı bir köydür. Köyün kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak kuruluş yılları 1850 yıllarına kadar inmektedir.Köy; birisi İlice deresinden gelen ve adı Tatlıçay olan bir çay ile köyün kuzey doğusunda bulunan Ovacık köyünden gelen ve adına Acıçay denilen iki çayın birleştiği yerde kuruludur. Bu iki çayın suyu arazi sulamasında kullanılmaktadır. Köyün kalabalık olduğu yıllarda bu çaylardan gelen suların özellikle yaz aylarında azalması sonucu arazileri ve ağaçları sulama konusunda sıkıntılar yaşanmıştır. Ancak son yıllarda ekili ve dikili arazilerin azalması sonucunda bu sıkıntılar yaşanmamaktadır. Diktaş Köyü'nde eğitim-öğretime köy kurulduğu günden beri çok önem verilmiştir. Köylüler her zaman gelişmeye ve ilerlemeye açık olmuşlardır. Teknolojik ve bilimsel gelişmeleri izlemeye çaba harcamışlardır. Bu gelişmelere ayak uydurmaya, bu yeniliklerden yararlanmaya çalışmışlardır. Nitekim köye 1966 yılında traktör alınmıştır. Bu tarihlerde Divriği köylerinde traktör yok denecek kadar azdır. Kısa sürede köydeki traktör sayısı altıyı bulmuştur. Üstelik köyün traktörle işlenebilecek arazisi diğer köylere göre çok daha azdır ve tarıma elverişsizdir. Köyün bugün en önemli sorunu çalışabilir insan yokluğudur. Bundan dolayı sulu tarım yapılmakta güçlük çekilmektedir. Köyün arazisini sulamakta kullanılan suların beton kanallara alınarak köye ulaştırılması köyün yeniden canlanmasına önemli katkı sağlayacaktır.

Diktaş
Ülke Türkiye
İl Sivas
İlçe Divriği
Coğrafi bölge İç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
  Toplam 31
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 0346
İl plaka kodu 58
Posta kodu 58300
Resmî site
-

Coğrafya

Diktaş Köyü Kangal-Sincan-Divriği karayolu üzerinde, Sincan bucağının 3 km kuzeyinde, Divriği ilçesine 38 km Sivas il merkezine 213 km uzaklıktadır. Köyün arazi yapısı dağlıktır. Ekilebilir tarlalar küçüktür. En geniş tarla alanı 10 dönümü geçmemektedir. Sulanabilir arazi köyün çevresinde yer almaktadır. Bu arazi şu anda otlak olarak kullanılmaktadır. Köy arazisinin geniş bir bölümü ise köye 4–5 km. kadar uzaklıktadır.

Nüfus

Yapılan bir araştırma sonucunda şu anda köy dışında yaşamını sürdüren 70 dolayında ailenin olduğu saptanmıştır. 1960'lı ve 70'li yıllarda köyün nüfusu 225 - 250 arasındadır. Ancak geçim sıkıntısı, yetişen çocukların eğitim sorunları, kalabalıklaşan aileler, ulaşım ve sağlık sorunları, insanların daha kültürel bir ortamda yaşama istekleri gibi benzeri bütün Türkiye'de görülen türlü nedenlerden dolayı genç kuşaklar Divriği'ye ve büyük kentlere göç etmiştir. Bu illerden özellikle Ankara başta gelir. Daha sonra ise İstanbul'a göçler yapılmıştır. Diğer illere giden insan sayısı azdır. Köyün son yapılan nüfus sayımına göre nüfusu 31'dir. Ancak bu sayı kış aylarında daha da azalmaktadır. Çünkü köyde yaşayanlar kışı geçirmek için kış aylarında büyük kentlerde yaşayan yakınlarının yanına gitmekte, yazın ise köye dönmektedirler. Ancak her geçen yıl köy nüfusu azalmaktadır. Şu anda yaz-kış köyde yaşayan genç nüfus sayılabilecek bir aile vardır. Çalışabilir insan sayısı gittikçe azalmakta, köydeki nüfus gün geçtikçe yaşlanmaktadır. Zaten köyün en başta gelen sorunu da şu anda köyde ihtiyaç duyulan insan gücü eksikliğidir. Bazen en temel ihtiyaçları gidermek için parayla bile gerekli insan gücü bulunmamaktadır.

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 28
2000 31
1997 23

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.