Deri değiştirme

Deri değiştirme, bir hayvanın rutin olarak vücudunun bir kısmını (genellikle dış tabaka veya örtü) yılın belirli zamanlarında veya yaşam döngüsündeki belirli noktalarda atma şeklidir. Deri değiştirme ayrıca tüy dökme olarak da bilinir. Tüy dökümü epidermis (cilt) ve kıl, kürk, yün veya diğer dış katmanları içerebilir. Bazı türlerde diğer vücut parçaları, örneğin bazı böceklerdeki kanatlar, dökülebilir. Örnekler arasında kuşlarda eski tüyler, memelilerde eski tüyler (özellikle köpekler ve diğer köpekgiller), sürüngenlerde yaşlı cilt ve eklem bacaklılarda tüm dış iskelet yer alır.

Ağustos böceğinin deri değişimi

Ekdizi

Böcekler, örümceğimsiler ve kabuklular gibi eklem bacaklılarda döküntü dış iskeletin (veya kabuğun) dökülmesidir. Bu deri değişimine ekdizi denir. Bütün bir omurgasız grubunun belirleyici özelliğidir. Bu gruba eklem bacaklılar, yuvarlak solucanlar, kütük ayaklılar, kılımsısolucanlar, tekerlekli hayvanlar ve su ayıları dahildir. Bu hayvanların üst derisi sıklıkla elastik olmayan bir dış iskelet oluşturduğundan büyüme sırasında dökülür ve yeni, daha büyük bir kabuk oluşur. Fosiller arasında trilobitler ile eurypteridler de ekdizi yaparlar.

Bir yusufçuğun deri değiştirme aşamaları
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.