Datagram

Datagram varış saati, düzeni ve teslimi garanti edilemeyen paket anahtarlamalı bir ağ ile ilişkilendirilmiş temel bir aktarım ünitesidir. Datagramlarda başlıkta datagramı internet üzerinde yönlendirebilmek için gerekli bilgiler bulunur. Hedef ve kaynak adresleri datagram başlığında birer alan olarak bulunur. Eğer bir datagram aynı ağ içerisinde bulunan bir bilgisayara gönderilmediyse, ağ geçidi üzerinden belirtilen noktaya ulaşmak üzere gönderilir.

Datagramda taşınan veri miktarı sabit değildir. Kullanım amacına göre veri miktarını gönderen belirler. Eğer datagramın boyutu MTU' yu aşarsa veri parçalanır. Orijinal yani parçalanmamış olan datagramın Fragment Offset kısmı 0' dır ve parçalandıkça Fragment Offset değeri artar. Bir datagram en fazla 8192 parçaya ayrılır. Veri karşı tarafta bu numaraya göre birleştirilir.

Genelde datagram ve paket kavramları aynı anlamda kullanılsa da aralarında farklar vardır. İlk olarak datagram kavramı genelde güvenilmez bir servisin paketleri için ayrılırken, paket kavramı paket olarak biçimlendirilmiş herhangi bir mesaj için geçerlidir.[1] Datagramınn karşı tarafa iletilip iletilmediği güvenilmeyen servislerde kullanıcıya bildirilmez. Örnek olarak, IP kendisi güvenilmez bir hizmet vermektedir ve IP üzerinden UDP de güvenilmez servislerden birisidir. Bu yüzden UDP paketleri genelde datagram olarak adlandırılır.[1] İkinci olarak, eğer bir datagram parçalanırsa, datagramın parçaları artık datagram olarak değil paket olarak anılacaktır.

Kaynakça

  1. Kurose, James F. & Ross, Keith W. (2007), "Computer Networking: A Top-Down Approach" ISBN 0-321-49770-8
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.