Charles Simonyi

Charles Simonyi (d. 10 Eylül 1948; Budapeşte, Macaristan), Amerikalı dolar milyarderi. Simonyi, uzaya giden ikinci Macardır.

Charles Simonyi
Charles Simonyi
Doğum 10 Eylül 1949
Macaristan / Budapeşte
Milliyet Macar
Meslek Yazılım mimarı

Charles Simonyi Microsoft'un “Yazılım Grubu Başkanı” olarak Microsoft Office Uygulamalarının yaratılmasında önemli rol oynamış Macar-Amerikan bilgisayar yazılımcısıdır. Şu anda gelişmekte olan kendi şirketi Intentional Software'ın başındadır.

Nisan 2007'de Soyuz TMA-10 uzay gemisi ile 15. uzay turisti ve uzaya giden ikinci Macar olmuştur. Mart 2009 yılında Soyuz TMA-14 uzay gemisi ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na ikinci bir yolculuk yaptı.

Yaşamı

Simonyi Budapeşte, Macaristan'da, Budapeşte Teknik Üniversitesi'nde elektrik mühendisliği profesörü olan Simonyi Károly'in oğlu olarak doğdu. Lisedeyken gözlemci olarak bir bilgisayar laboratuvarında Sovyet Ural II adlı anabilgisayarı üzerinde çalışmıştır. O sırda bilgisayarlara karşı bir ilgisi oluşmuş ve laboratuvardaki mühendislerden programlamayı öğrenmiştir. Zamanla okulu bırakıp derleyiciler yazmayı öğrendi ve bunlardan birini bir devlet dairesine satmıştır. Yine kendi yaptığı bir derleyiciyi Danimarkalı ticari bir heyetin üyelerine de sunmuştur.

1966 yılında Denmark's A/S Regnecentralen adlı bir şirket tarafından işe alınmıştır.1968 de Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya Üniversitesi'ne gitmiş ve Matematik ve İstatistik Mühendisliği'ni bitirmiştir.

Sonra Lisansüstü çalışması için Stanford Üniversitesi'ne gitmiş ve Xerox PARC tarafından işe alınıp en verimli döneminde Alan Kay, Butler Lampson ve Robert Metcalfe gibi Xerox Alto'nun geliştiricileri ile birlikte çalışmıştır.Lampson ile birlikte ilk WYSIWYG belge hazırlama programını geliştirerek 1974 yılında faaliyete geçmiştir. 1977'de “Meta programming” ismini verdiği bir yazılım proje yönetimi tekniği ile ilgili bir tez ile Stanford'dan doktorasını aldı. 1981 yılına kadar PARC'da kaldı.

Microsoft

Metcalfe'nin önerisi ile doğrudan Bill Gates ile Microsoft’ta çalışmaya başladı. Firmada en karlı ürünler olan Word ve Excel'in geliştirilmesinde önemli rol aldı. Özellikle de Excel Tablo Sistemleri'nde (Multiplan, Spreadsheet, Electronic Paper). Simonyi bu sistemleri “Gelir Bombası” olarak görüyordu. Bu strateji ile taşınabilir dosya sistemlerini oluşturmuş oldu. Bu sistemin MS-Dos sisteminde uygulanmasında sorunlar yaşansada sistemin geliştirilmesine devam edildi. Projenin geliştirilmesinde olumsuzluklar yaşatan bu durumdan rahatsız olan Simonyi, Xerox ta öğrendiği Nesne Tabanlı Programlama tekniklerini Microsoft'a tanıttı. Değişkenlerin isimlendirilmesini hedefleyen bir yöntem olan Macar Notasyonu'nu geliştirmiştir. Aslında bu sistem doktora tezinin standartlarıydı. Macar Notasyonu Microsoft'a oldukça yaygın şekilde kullanılmıştır.

Simonyi, yazılım sektöründeki hızlı yükseliş sırasında en yüksek seviyeli programcılardan biri olmak için Microsoft'ta kaldı. 2002 yılında kendine bir ortak bulması ile Microsoft'u bırakarak is ortağı Gregor Kiczales ile Intentional Software isimli şirketini kurmuştur. Şirketi Simonyi'nin Microsoft'ta geliştirdiği programlama konseptlerini pazarlamaktadır. Yazılıma bu yaklaşımda programcı ilk olarak sorun yaratan belirli alanlar için bir araç kutusu hazırlar. Programcı tarafından desteklenen alan uzmanları, programının amaçlanan davranışları yapması için kodları tanımlar. Sistem otomatik olarak program tanımlamalarını ve araç kutusu kullanarak final programı oluşturur. Ardışık değişiklikler sadece WYSIWYG düzeyinde yapılır.

2004 yılında Simonyi bilgi teknolojisi alanı genelinde yaptığı yenilikçi işler sayesinde Wharton Bilgi İşlem Ticaret Ödülü (Wharton Infosys Business Transformation Award)'nü aldı.

Uzay yolculuğu

2006 yılında Simonyi uzay yolculuğuyla ilgilendiğini belirterek Space Adventures Ltd. Şirketi ile Uluslararası uzay istasyonu için on yıllık bir anlaşma imzaladı.

Ağustos 2006 yılında Rus Federal Uzay Ajansı tarafından yapılan Devlet Tıp Komisyonu adlı bir ön yeterlilik tıbbi sınavını geçti. Eylül 2006'da Star City'de eğitime başladı.

7 Nisan 2007'de Soyuz TMA-10 ile uzaya fırlatıldı. Uluslararası uzay İstasyonu'na yapılan yolcukta kendisine iki kozmonot eşlik etti. Uluslararası uzay İstasyonu'nun belirlediği 20 Nisan 2007'de Soyuz TMA-9 ile geri döndü. Varış tarihinin belirlenmesi üzerine Simonyi, “Dünya'nın karanlığın içinde nasıl göründüğü çok şaşırtıcı.Çok ama çok dramatikti. Tıpkı büyük bir sahnede, opera ve modern oyunun fantastik üretimi gibiydi.” diyerek yolcuğu hakkındaki görüşünü belirtmiştir.

Simonyi'nin 20 Nisan olarak beklenen dönüş tarihi “Bataklık zemin” nedeniyle bir gün ertelendi. Bir Amerikalı astronot ve bir Rus kozmonot ile Dünya'ya döndü.

8 Ekim 2008'de ikinci bir uzay turu için rezervasyon yaptırdı. 26 Mart 2008’de Soyuz TMA-14 ile uzaya gitti. Soyuz TMA-13 ile Dünya’ya döndü. 8 Nisan 2008'de Soyuz komutanı Yuri Lanchakov ve Michael Finke ile Kazakistan’a iniş yaptı.

Simonyi'nin 2000 saatten daha fazla uçuş tecrübesi vardır. Jet ve helikopter kullanma lisanslarına sahiptir.


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.