Chaim Soutine

Chaïm Soutine (d. 13 Ocak 1893 – ö. 9 Ağustos 1943), Belarus'da doğmuş, Yahudi, dışavurumcu ressam. Soyut dışavurumculuğun selefi olarak kabul edilir. Ayrıca, Rembrandt ve Chardin'in örnek olduğu Avrupa'nın geleneksel resimlerinin de yandaşı ve destekçisi olarak tanınır.[1]

Chaim Soutine
Amedeo Modigliani tarafından yapılan portresi (1916)
Genel bilgiler
Doğum adı Chaim Soutine
Doğum 13 Ocak 1893
Smilavichy, Belarus
Ölüm 9 Ağustos 1943
Paris, Fransa
Uyruk Rus - Fransız
Alanı Resim
Katıldığı akımlar Dışavurumculuk
İmzası

Hayatı

Soutine, Minsk yakınlarındaki Smilavichy köyünde dünyaya geldi. On bir çocuklu bir terzisinin onuncu evladıydı.

1910'dan 1913'e kadar Vilnius'ta Vilna Güzel Sanatlar Akademisi'nde okudu. 1913'te arkadaşları Pinchus Kremegne ve Michel Kikoine ile birlikte Fransa'ya göç etti. Paris'te Fernand Cormon'un eğitmenliğinde Güzel Sanatlar Okulu'na (École des Beaux-Arts) devam etti. Eğitimi sırasında kişisel bir bakış açısı ve resim tekniği geliştirdi.

Bir süreliğine, arkadaşları ile genelde çok çalışan ressamların yaşadığı Montparnasse bölgesindeki La Ruche'de kaldı. Burada Amedeo Modigliani ile arkadaş oldu. Modigliani, ressamın çok sayıda portresini yaptı. Bu portreler arasında en meşhuru 1917'de sanat tüccarları Léopold Zborowski'nin dairesinin kapısına yaptığıdır.[2] Zoborowski, Soutine'i I. Dünya Savaşı sırasınca desteklemeye devam etti. Almanların Paris'i bombalaması sırasında Soutine'i de alarak Nice'e kaçtı.

1923 yılında, Amerikalı koleksiyoncu Albert C. Barnes, ressamı stüdyosunda ziyaret etti ve altmış adet resmini o gün satın aldı.

Soutine, bir keresinde stüdyosuna bir hayvan cesedinin gövdesini getirerek bütün komşularını korkuttu. Daha sonra bu gövdenin resmini yapacaktı (Sığırın Gövdesi). Komşular pis koku sebebiyle polise gittiler. Bu yüzden Soutine'e hijyenin önemine dair bir ders bile verildi. Şubat 2006'da, Soutine'in "Sığırın Gövdesi" isimli tablosu Londra'dan ismi açıklanmayan bir alıcıya 7.8 milyon sterline satıldı.

Soutine, 1920'den 1929'a kadar en önemli olarak kabul edilen eserlerini üretti. Resimlerini çok nadir olarak sergiledi. Fakat 1937'de Paris'te düzenlenen Bağımsız Sanat Sergisi'nde yer aldı. Bu serginin sonunda büyük bir ressam olarak çağrılmaya başlandı. Bu olaydan kısa bir süre sonra Fransa, Almanlar tarafından işgal edildi. Bir Yahudi olarak, Soutine, Fransa'nın başkentinden Gestapo'ya yakalanmamak için kaçtı. Oradan oraya savrularak, kimi zaman dışarıda, ormanda yatarak günlerini geçirdi. Ülser rahatsızlığı vardı ve kanamaları çok artmıştı. Bu yüzden bulduğu emniyetli yeri terk edip tekrar Paris'e kendisine acil müdahale yapılabilecek olan yere döndü. 9 Ağustos 1943'te, Chaim Soutine ülserden öldü. Paris'teki Montparnasse Mezarlığı'na gömüldü.

Tekniği

Oda Servisi Garsonu. 1927. Musée de l'Orangerie, Paris.

Bazı Çalışmaları:

  • Ceret Manzarası - (1919)
  • Pastacı - (1922), Paris
  • Cagnes-sur-Mer Sokağı - (1923-1924)
  • Sığırın Gövdesi - (1925), Albright-Knox Sanat Galerisi, Buffalo, New York
  • Sinister Sokağı - (1921), Kunstmuseum, Lucerne, İsviçre
  • Rüzgarlı Sokak - (1939)

Dış bağlantılar

Dipnotlar

  1. Kleeblatt et al, 13
  2. Kleeblatt et al, 101

Kaynakça

    • Kleeblatt, Norman L., "An Expressionist in Paris: The Paintings of Chaim Soutine", 1998, Prestel, New York, isbn= 3-7913-1932-9
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.