Ceza olarak geminin altından geçirmek

Ceza olarak geminin altından geçirmek (Felemenkçe: Kielhalen, Almanca: Kielholen, İngilizce: Keelhauling, Danca: Kølhaling, Norveççe: Kjølhaling) çoğunlukla deniz korsanlarına uygulanan bir ceza türüdür.

15. yüzyıldan kalan bir eserde ceza olarak geminin altından geçirilen bir denizci resmedilmektedir

Uygulama

Ceza uygulanacak olan denizci geminin altından boydan boya geçen bir halata bağlanırdı. Bir taraftan denize atılan denizci geminin altından geçip diğer tarafından çıkacak şekilde çekilirdi. Geminin altında genellikle midye vb deniz canlısı yaşadığından dolayı eğer ceza alan denizci hızlı çekilirse ciddi kesikler, yaralar oluşma ihtimali vardı. Eğer denizci yavaş çekilirse bu tehlikeden kurtulsa da bu kez boğulma tehlikesiyle yüz yüze gelirdi.

Tarihçe

Bu ceza uygulaması Hollanda Donanmasında 1560 yılında yayınlanan yasayla yürürlüğe konmuş, 1853 yılına kadar da kaldırılmamıştır. Daha çok deniz korsanlarına uygulanan cezanın bilinen ilk uygulaması Antik Yunan'da olmuştur. Lex Rhodia adlı MÖ 8. yüzyıla ait belgede korsanlara verilen bu cezadan bahsedilir. Cezaya dair görüntüler o döneme ait sanat eserlerinde yer almıştır.

Geleneği

Terim günümüzde Kuzey Avrupa dillerinde verilen ağır bir cezayı tanımlamak için kullanılmaktadır. Ayrıca Define Adasına Dönüş adlı İngiliz televizyon dizisinde korsanlardan birisinin adı Keelhaul'dur ve ceza olarak geminin altından geçtiği için yüzünde ciddi yaralar vardır.[1]

Kaynakça

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.