Bouvet Adası

Bouvet Adası, (Norveççe; Bouvetøya) Atlas Okyanusunun güneyinde, Norveç'e ait ıssız ada. Ümit Burnu'nun yaklaşık 2,400 km güneybatısında, Antarktika anakarasının yaklaşık 1,600 km kuzeyinde yer alır. Yüzölçümü 49 km²'dir, deniz düzeyinden yüksekliği 935 m'dir. Kıyısını çevreleyen buz yarları ve kayalık yüzey yapısı karaya çıkmayı olağanüstü zorlaştırır.

Bouvet Adası'nın konumu

Tarih

Adını 1739'da adayı keşfeden Fransız denizci Jean-Baptiste Charles Bouvet de Lozier'den aldı. 1898'de Bouvet'ye ulaşan Alman keşif heyeti koordinatlarını belirlediyse de adaya çıkmayı başaramadı. Norveç bayrağı ilk kez Aralık 1927'de dikilmiş, 27 Şubat 1930 tarihli kraliyet kararnamesiyle Bouvet Norveç topraklarına katılmıştır. 1977'de Norveçliler tarafından bir otomatik meteoroloji istasyonu kurulmuştur.

Bouvet adası

Coğrafya

Bouvet Adası, Güney Atlantik Okyanusu'ndaki Orta Atlantik Sırtı'nın güney ucunda bulunan bir yanardağın tepesini oluşturan volkanik bir adadır. Bouvet Adası dünyanın en uzak adasıdır. En yakın alan, 1.700 kilometre güneyde yer alan Antarktika'nın Kraliçe Maud Toprakları ve 1.600 kilometre kuzeyde olan Gough Adası'dır. En yakın yerleşim yeri ise 2.250 kilometre kuzeybatıda yer Tristan da Cunha adasıdır. Batısında, yaklaşık 1.900 km uzaklıkta Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları , doğusunda ise 2.500 km uzaklıkta bulunan Prens Edward Adaları bulunmaktadır.[1]

Kaynakça

  1. https://www.britannica.com/place/Bouvet-Island
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.