Boşluk (astronomi)

Gökbilimde boşluklar (ing. Void), iplikçikler arasındaki boş alanlardır, evrendeki en büyük ölçekli yapılardır ve çok az gökada içerir veya içermezler. İlk olarak 1978 yılında Kitt Peak Ulusal Gözlemevi'nden Stephen Gregory ve Laird A. Thompson tarafından keşfedilmiştir.[1] Boşlukların çapı genel olarak 11 ile 150 mega parsek (Mpc) arasındadır; geniş boşluk parçaları, zengin süperküme yokluğu veya süperboşluklar adıyla bilinir. Yüksek-yoğunluklu ortamlarda bulunan boşluklar, düşük-yoğunluklu alanlar içinde bulunan boşluklardan daha küçüktür.[2]

1 milyar ışık yılı içindeki evren (307 Mpc), yerel süperkümeler ve boşluklar.
200 milyon ışık yılı içindeki evrende, yakın gökada duvarları görülüyor.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. Freedman, R.A., & Kaufmann III, W.J. (2008). Stars and galaxies: Universe. New York City: W.H. Freeman and Company.
  2. U. Lindner, J. Einasto, M. Einasto, W. Freudling, K. Fricke, E. Tago (1995). "The structure of supervoids. I. Void hierarchy in the Northern Local Supervoid". Astron. Astrophys. Cilt 301. s. 329. 24 Mayıs 2011 tarihinde The Structure of Supervoids I: Void Hierarchy in the Northern Local Supervoid kaynağından |url= değerini kontrol edin (yardım) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2009.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.