Biyolojik kömür

"Biyolojik kömür", veya bilinen adıyla "mangal kömürü"; odunsu artıkların oksijensiz ortamda ısıl işlemle kömürleştirilmiş şeklidir. Mangal kömürü (Latince carbo ligni, Fransızca charbon de bois, İngilizce charcoal, İtalyanca carbone di legna, S. carbón de madera) odun (13 - 18 % kuru) havasız veya oksijensiz ortamda 350 - 400 °C kadar ısıtılmasıyla kömürleşir.

Mangal kömürü

Isıl işlem ürünleri

İşlem sırasında elde edilen "hidrojen ve CO" gazları enerji eldesinde kullanılabilir. İşlemin ikinci ürünü "Biyolojik kömür"dür.

Biyolojik kömürün özellikleri

Biyolojik kömürün ileri derecede gözenekli yapısı bu kömürün yakıt olarak kullanımı yanında kendisine başka kullanım alanları da açılmasına neden olmuştur. Örneğin öğütülmüş veya tablet haline getirilmiş kömür sindirim yoluyla meydana gelen zehirlenmelerde tedavi amacıyla kullanılabilir. Mangal kömürleri suların arıtılması ve temizliğinde de kullanılmaktadır.

Tarımsal faydaları

Biyolojik kömürün toprakta biyolojik aktivite için uygun ortam yarattığı, gübreleme ile verilen mineral ve bitki besin elementlerinin yıkanıp gitmesini önlediği ve böylece toprak verimliliğini artırdığı düşünülmektedir. Son dönemde deneysel çalışmalarda biyolojik kömürün toprak ıslahında dikkat çekici tarımsal faydaları tespit edilmiştir.

Sera gazlarına etkileri

Ayrıca atmosferik karbonun toprağa gömülmesi ile sera etkisinin zayıflatılarak tersine dönüşün sağlanabileceği düşünülmektedir. Ayrıca CO2'ten çok daha etkili bir sera gazları olan nitröz oksit (N2O) in ve metan'ın atmosfere salınımının biyolojik kömür uygulanan tarlalarda %80'e kadar düştüğü ifade edilmiştir.

Mangal kömürü

Mangal kömürü değişik ağaç türlerinin yakılması ile elde edilen bir yakıt türüdür. En yaygın kullanım alanı ızgarada et pişirmek denilebilir. Mangal kömürü aynı zamanda nargile kömürü olarak da kullanılmaktadır.

Meşe ağacından üretilen mangal kömürünün daha kaliteli olduğu inancı hakimdir.

Klasik mangal kömürleri halen en sağlıklı kömürdür. Briket kömürlerin içerlerindeki bağlayıclardan dolayı kanser yaptığı düşünülmektedir.

mangal kömürü yapım denemesi
Tarihi biyolojik kömür üretme sobaları.

Türkiye'de halen klasik üretim mangal kömürü en çok talep gören ve kullanışlı olan türdür. Hatta bir adım daha öteye geçilmiş ve mangal kömürü üretimi için artık ağaç kesilmesine gerek kalmamıştır. Endonezya'da üretilen bir mangal kömürü türü vardır ki, üretimi için tek bir ağaç bile kesilmemektedir. Endonezyalıların hayat ağacı dedikleri Coconut-hindistan cevizi kabuğundan üretilmektedir bu kömürler. Küp şeklinde bir yapıya sahiptir ve bu sayede depolanırken aralarında boşluk kalmadığı için az yer kaplamaktadır. %100 doğa dostu bu ürünlerin yaygınlaşması ile ızgarada pişirilecek yiyeceklerin daha sağlıklı olmaya başladığı söylenebilir. Bu ürünün en önemli özellikleri : Kimyasal madde içermez, tozsuz, dumansız ve külsüzdür. Hep aynı ısı değerinde yanar, sanki bir elektrikli rezistans gibi ısı değerini koruduğu için yiyecekler yanmaz. Kansorejen etkisi yoktur, ağaç kesilmesine gerek olmadığı için doğa dostu ekolojik bir üründür.

Dış bağlantılar

Kaynakça

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.