Beni Suveyf (il)

Beni Suveyf, (Arapça: بني سويف) Yukarı Mısır'ın kuzeyinde il.

Nil Nehri kıyısında yer alır; güney ucu Batı Çölüne uzanır. Batıdan ve kuzeyden el-Feyyum, güneyden el-Minya illeriyle çevrilidir. İlin ekili ve yerleşime açılmış bulunan kesimi, ağırlıklı olarak Nil Vadisinin taşkın yatağının bir şeridinden oluşur. Taşkın yatağı kuzey-güney doğrultusunda yaklaşık 80 km boyunca uzanır, Beni Suveyf kenti yakınında 24 km ile en geniş noktasına ulaşır. İldeki toplam yerleşme alanı 1,322 km²'dir. Nil, doğu yakasını yüzyıllardır aşındırmış olduğu için, artık yalnızca dar ve çakıllı bir düzlük yerleşime açıktır. Bu alan, Doğu Çölünün sarp kayalıklarının altında sona erer.

Beni Suveyf ili, 1964'te devlet gözetimi altında başlatılan kooperatif çiftlikler planına öncülük etti. Dağınık toprak mülkleri bu uygulamayla büyük birimler halinde birleşti. Pamuk, tahıl, baklagiller ve şekerkamışı, ilde edilen başlıca ürünlerdir. Ayrıca tavuk ve güvercin yetiştirilir. Başkent Beni Suveyf bölgenin pazarlama merkezidir. Doğu Çölünde albatr ocakları, çölün batısında da demir cevheri yatakları bulunur.

İlkçağ kalıntıları arasında, Meydum'daki 3. sülale dönemi (MÖ y. 2686-2613) Huni piramidi ile eski Herakleopolis harabeleri sayılabilir. Bu harabeler, Beni Suveyf kentinin batısında, İhnasiyetü'l-Medine köyü yakınındadır. Bahr Yusuf, Beni Suveyf yakınında, harabe alanının kuzeyinde el-Feyyum iline doğru yönelen bir sulama kanalıdır. Kahire-Assuan Demiryolu Beni Suveyf kentinde sona erer. Demiryolunun bir kolu buradan el-Feyyum'a ayrılır. Nüfus (1990 tah.) 1,586,000.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.