Ben Anadolu (oyun)

Ben Anadolu, Güngör Dilmen tarafından yazılan seyirlik oyun.

Ben Anadolu
Ben Anadolu'nun bir turne afişi
Yazar Güngör Dilmen
Ülke Türkiye
Orijinal dil Türkçe
Zaman ve mekân Anadolu

1984 yılında Güngör Dilmen'in oyuncu Yıldız Kenter'in önerisiyle kaleme aldığı oyun, İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca'ya da [1] çevrilerek, yurt dışında ve yurt içinde çeşitli topluluklar tarafından sahnelendi.

Oyun, en çok, Kent Oyuncuları'nın organizasyonunda, Yıldız Kenter'in canlandırmasıyla ses getirdi. Kenter oyunu yalnızca Türkiye'de değil, İngiltere ve Amerika başta olmak üzere, pek çok ülkede İngilizce olarak oynadı. 16 farklı kadını, tek başına oynayan Kenter, oyunu 17 yıl arayla, Kent Oyuncuları'nın kuruluşunun 45. yılında yeniden sergiledi. Kent Oyuncuları dışında, Şehir Tiyatroları ve bazı özel tiyatro kuruluşları tarafından da oynanan Ben Anadolunun Kent Oyuncuları sahnelemesini Yücel Erten yönetti, dekor ve kostümlerini Osman Şengezer, müziklerini Durul Gence yaptı. Yıldız Kenter, Yücel Erten ve Osman Şengezer bu prodüksiyondan pek çok ödül kazandılar.

Konusu

Altı bin yıl geçmişi bulunan Anadolu'da kadın, 16 ayrı karakterle sahnede canlandırılıyor. Trajediden güldürüye, her kadının ayrı bir öyküsü, binlerce yıla yayılan bir zaman dilimi içinde, tarihsel kronolojik sıralamayla, mitolojik çağlardan, Türk Kurtuluş Savaşına kadar gelip dayanıyor.

Anadolu'nun anatanrıçası, Kibele, 2. Ramses'le zorla evlendirilen Hitit kraliçesi Puduhepa, ticaretin bazı kurallarının yüzyıllar geçse de değişmeyeceğini kanıtlayan bir kişilik olarak Hint tüccarın eşi Lamassi, ölü çocukları için yas tutarken tanrıdan kendisini taş haline getirmesini isteyen ve taş olan Niobe, güzelliği ile ünlü Sard kralı Kandaule'nin karısı, Anadolu'da putperestliğin sonlandığı dönemin Efes'li Artemis, bir ayı oynatıcısının kızıyken Bizans imparatoriçesi olan Theodora, dünyanın ilk kadın tarihçisi Anna Komnini, Bizanslı bir kızken, Osmanlıların kurucusu Osman Bey'in gelini olan Nilüfer Hatun, Ayşe Sultan, gerçek adı Neé Aimé olan, Martinik adasında doğmuş bir Katolik kadın: Nakşidil Sultan, 19. yüzyıl kadın ozanı Şair Nigar, Kantocu Seniye, Nasreddin Hoca'nın karısı, Esirci Raziye, Anadolu'dan çocuklarını yitirmiş bir ana ve Halide Edib Adıvar gibi kadınların yaşam öyküleri anlatılmaktadır.

Kadrosu

Şehir Tiyatroları, 2006 sahnelemesi

Teknik kadro

  • Yönetmen: Engin Alkan
  • Dekor Tasarımı: Rıfkı Demirelli
  • Kostüm Tasarımı: Gamze Kuş
  • Koreografi: Sonay Yücel
  • Işık Tasarımı: Murat İşçi
  • Yardımcı Yönetmen: Sinem Özlek
  • Reji Asistanları: İbrahim Can, Koray Onur, Zafer Kırşen

Oyuncular

Müzikler

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.