Beğenme butonu

Beğenme butonu (popüler ismi like butonu) sosyal ağ hizmetleri, internet forumu, haber siteleri (elektronik gazete) ve bloglar gibi iletişim yazılımlarındaki bir özelliktir. Kullanıcı belirli içerikleri beğenmeyi, beğenmemeyi veya desteklemeyi ifade edebilir. Düğmeler gibi özellik gösteren İnternet servisleri genellikle her içerikde beğendiği kullanıcı sayısını gösterir ve bunların tam veya kısmi bir listesini gösterebilir. Bu, içeriğe karşı reaksiyonu ifade etmenin diğer yöntemlerine kantitatif bir alternatiftir. Bazı web siteleri de beğenilmeme (dislike) butonu içerir, böylece kullanıcı ya lehte ya da tarafsız olarak oy kullanabilir. Diğer web siteleri daha karmaşık Web içerikli oylama (değerlendirme sitesi) sistemlerini, örneğin içeriğe daha geniş bir duygu yelpazesi göstermek için beş yıldız veya yıldız sınıflandırma kategori düğmelerini içerir.

Uygulamalar

FriendFeed

Beğenme düğmesi ilk olarak 30 Ekim 2007'de FriendFeed özelliği olarak duyuruldu ve topluluk içinde popüler hale getirildi. Daha sonra özellik FriendFeed'in 10 Ağustos 2009 yılında Facebook tarafından satın alınmasından önce Facebook'a entegre edildi.[1]

Facebook

Facebook beğenme butonu, "thumbs up" veren bir el olarak tasarlanmıştır. Başlangıçta bir yıldız ya da artı işareti olduğu tartışıldı ve geliştirme sırasında özellik "beğenme" yerine "harika" olarak adlandırıldı.[2] 9 Şubat 2009'da tanıtıldı. Mayıs 2016'da Facebook, insanların duygularını Facebook yayınlarına ifade etmenin yeni bir yolu olan tepkileri tanıttı. Bazı tepkiler arasında "Aşk", "Haha", "Wow", "Üzgün" veya "Kızgın" tepkileri vardı.

YouTube

2010 yılında, hizmetin daha geniş bir şekilde yeniden tasarlanması kapsamında YouTube, yıldız tabanlı bir derecelendirme sisteminden Like / Dislike düğmelerine geçiş yaptı. Önceki sistemde, kullanıcılar videoları 1 ila 5 yıldız arasında bir ölçekte değerlendirebilirdi. YouTube çalışanları, bu değişikliğin 2, 3 ve 4 yıldızlı derecelendirmelerin sık kullanılmadığı için sistemin yaygın kullanımını yansıttığını iddia etti.[3]

YouTube 2012 yılında, Like and Dislike düğmelerini Google+ +1 düğmesiyle değiştirmeyi kısaca denedi.[4]

Google

Google’ın Haziran 2011’de tanıtılan +1 adlı benzeri bir düğmesi var. [9] Ağustos 2011'de +1 düğmesi de bir paylaşım simgesi oldu.[5]

Instagram

Instagram'da da bir beğenme düğmesi var. Twitter, Tumblr ve VK'dakine benzeyen bir kalp sembolüdür. Mobil uygulamada, bir fotoğrafa iki kez dokunmak da benzer bir buton gibi davranır.

Twitter

"Retweet" in yanı sıra Twitter kullanıcıları, bir altın yıldız sembolü ile gösterilen hizmette yapılan "favori" yayınları da bulabilirler. Kasım 2015'te, kullanıcı karmaşasını hafifletmek ve işlevi diğer sosyal ağlarla daha uyumlu hale getirmek için "favori" işlevi "beğenme" olarak yeniden adlandırıldı ve düğme yıldız sembolünden kalbe dönüştürüldü.[6]

Tumblr

Tumblr düğmesi, Twitter ve Instagram'daki gibi kalp şeklindedir.

Sina Weibo

Sina Weibo'nun da beğenme işlevleri Twitter'dakilere benzer.

Strava

Strava, bisiklet ve koşu için bir GPS izleme uygulaması, kullanıcıların diğer sporcuların aktivitelerini sevmelerini sağlayan bir "Kudos" düğmesine sahiptir.

VK

Yayınlar, yorumlar, medya ve harici siteler için VKontakte beğenme butonu, Facebook'tan farklı bir şekilde çalışır. Beğenilen içerik otomatik olarak kullanıcının duvarına aktarılmaz, ancak bunun yerine "Sık Kullanılanlar" bölümüne kaydedilir.

LinkedIn

LinkedIn, bir iş ve iş fırsatı sosyal medya platformu odaklı, benzer şekilde kullanıcıların ilgi makaleler veya ilanları takip etmek ve arkadaşlarınızla paylaşmak için izin veren beğenme düğmesi uygular.

Kaynakça

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.