Barbarlar Bürosu

Barbarlar Bürosu (Latince: scrinium barbarorum, Modern Yunanca: Grekçe: σκρίνιον τῶν βαρβάρων, skrinion tōn barbarōn), Roma İmparatorluğu/Bizans İmparatorluğu'nda bir hükümet departmanıdır. İlk olarak beşinci yüzyılın Latince: Notitia Dignitatum dökümanında kaydedilmiştir ve Latince: magister officiorum ("Makamların efendisi") kontrolündeydi.Latince: Notitia, Ya Latince: agentes in rebus mevcut birliklerinden ya da diğer bürolardan gelen dört sekreterin (Latince: subadiuvae), Doğu İmparatorluğu'nun dört büyük idari bölümünün (Dioecesis Asiana, Dioecesis Pontica, Dioecesis Orientis ve Dioecesis Thraciae ile Illyricum praetoria idaresi beraber) her biri için atandığını kaydeder. Bunlar, "Barbarlar" ile ilgili herhangi bir konu için protokol ve kayıt tutma konuları ile uğraşırlardı.[1] Barbar devletlerinden ziyaret misyonları için çeviri hizmetlerinde de rol oynamış olabilirler. J. B. Bury, ofisin Konstantinopolis'i ziyaret eden tüm yabancılara nezaret yaptığına ve Logothetis tu dromu denetimi altında olduğuna inanıyordu.[2]

Yazar Michael Antonucci gibi bazıları tarafından, Barbarlar Bürosu'nun İmparatorluk için bir tür casusluk bürosu olarak davrandığı iddia edilmiştir. Bununla birlikte, bir casusluk bürosu olduğuna veya III. Leon ((h. 717-741) ) döneminde "Makamların efendisi" pozisyonunun reformundan ayakta kaldığına dair hiçbir kanıt yoktur-Grekçe: α'σπαθάριος καὶ ἐπί τῶν βαρβάρων ("protospatharios ve barbarlardan sorumlu") Peter isimli birisinin 9. yüzyıla tarihlenen kurşun mührü olmasına rağmen.[2] Posta sistemindeki agentes in rebus, Roma İmparatorluğu'nda 8. yüzyıla kadar bir iç istihbarat toplama işlevini sürdürdükleri için başka yerlerde belirtilmiştir ve Barbarlar Bürosu'ndan daha güçlü bir imparatorluk istihbarat servisi olduğu iddiasına sahiptir. İşlevi, çeviri, iletişim ve yazışmalar da dahil olmak üzere İmparatorluğun ilişki içinde olduğu çeşitli barbar milletlerle ilgilenmiş gibi göründüğünden, Barbarlar Bürosu casusluktan farklı olarak en geniş modern anlamıyla bir istihbarat işlevine sahip olmalıdır.

Kökeni eski olan Yunanca barbarlar terimi, Yunanca konuşulmayan halklara, yani yabancılar için aşağılayıcı olarak kullanılmaya başlandı. Roma döneminde resmi kullanımı, Roma medeniyetinin insanoğlunun en gelişmişi olduğu şeklindeki Roma / Bizans bakış açısını yansıtıyordu.

Kaynakça

Özel
  1. Seeck 1876, s. 31-33.
  2. Bury 1911, s. 93.
Genel

Konuyla ilgili yayınlar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.