Balaton Gölü

Balaton Gölü (Macarca: Balaton; Latince: Lacus Pelso; Almanca: Plattensee; Sırpça: Blatno Jezero ya da Блатно Језеро), Slav Dilleri'nde Çamurlu göl anlamına gelir. Orta Avrupa'daki en büyük göldür.[1] Macaristan denize kıyısı bulunmayan bir ülke olduğu için göl, bazen Macar Denizi olarak da adlandırılır. Zala Nehri, göle su sağlayan en büyük kaynaktır. Tuna Nehri'ne bağlanan ve yapay bir kanal olan Sio Kanalı ise gölden tek su çıkışını sağlar.

Balaton Gölü
Gölün uydu görüntüsü
Konum  Macaristan
Koordinatlar 46°50′K 17°44′D
Uzunluk 77 km
Genişlik 14 km
Yüzölçümü 592 km²
Ortalama derinlik 3,2 m
En derin noktası 12,2 m
Su hacmi 5,181 km²
Kıyı uzunluğu 236 km
Yüzey rakımı 104.8 m
Yerleşimler İlgili başlık

Balaton Gölü, 592 km²lik yüzölçümü ile pek büyük olmayan bir göldür. Kuzeydoğu - Güneybatı doğrultusunda bulunan gölün uçtan-uca uzunluğu 77 kilometredir. Genişliği ise 4 kilometre ile 14 kilometre arasında değişir. Gölün deniz seviyesinden yüksekliği 104 metredir.

Gölün hemen yakınında Balaton-felvidéki Nemzeti Park (Macarca, Balaton Yaylaları Milli Parkı) adında 56997 hektarlık bir korunan alan bulunmaktadır.

İklim

Göl, bulunduğu bölgenin yağış oranını arttırdığı gibi iklimini de büyük ölçüde yumuşatır. Gölün aldığı yıllık yağış miktarı, Macaristan'ınkinden çok daha fazladaır. Gölün çevresinde bulutlu günler daha az ve aşırı hava sıcaklığı/soğukluğu farkı daha az görülür. Göl kış aylarında buz tutar. Yaz boyunca ise göl suyunun ortalama sıcaklığı 25 °C olarak ölçülmüştür.

Turizm

Göl Macaristan içinde en fazla turist çeken alanlardan biridir. Göl suyu sıcaklığının yüzmeye elverişli olmasının yanında gölde balıkçılık, yelkencilik ve diğer bazı su sporları için de ülkedeki hemen hemen tek alandır. Gölün çevresinde birçok yazlık ev bulunur. Yaz aylarında tuttuğu nüfus kışa oranla çok daha fazladır. Yerli turistlerin yanı sıra, Balaton Gölü'ne çevre ülkelerden de birçok turist gelir. Gölün kuzeyinde bulunan Tihany Yarımadası tarihî öneme sahip bir alandır.

Kışın da göl -yaza kıyasla az olsa da- birçok turist çeker, buz tutmuş gölün yüzeyinde açılan deliklerden balık tutmak ve buz pateni, kızak kayma kışın yapılan etkinliklerdir.

Göle, hemen yakınındaki Sármellék Havaalanı sayesinde kolayca her yerden ulaşılabilir. Birçok ülkeden bu havaalanına doğrudan uçuşlar vardır.

Gölün kıyısındaki yerleşimler

Göl kıyındaki yerleşim alanları

Kuzey kıyıları

Doğudan Batıya:

Balatonfőkajár - Balatonakarattya - Balatonkenese - Balatonfűzfő - Balatonalmádi - Alsóörs - Paloznak - Csopak - Arács - Balatonfüred - Tihany - Aszófő - Örvényes - Balatonudvari - Fövenyes - Balatonakali - Zánka - Balatonszepezd - Szepezdfürdő - Révfülöp - Pálköve - Ábrahámhegy - Balatonrendes - Badacsonytomaj - Badacsony - Badacsonytördemic - Szigliget - Balatonederics - Balatongyörök - Vonyarcvashegy - Gyenesdiás - Keszthely

Güney kıyıları

Doğudan Batıya:

Balatonakarattya - Balatonaliga - Balatonvilágos - Sóstó - Szabadifürdo - Siófok - Széplak - Zamárdi - Szántód - Balatonföldvár - Balatonszárszó - Balatonszemes - Balatonlelle - Balatonboglár - Fonyód - Bélatelep - Balatonfenyves - Balatonmáriafürdő - Balatonkeresztúr - Balatonberény - Fenékpuszta

Galeri

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. "Lake Balaton". Encyclopædia Britannica. 22 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2008.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.