Averruncus

Antik Roma dininde Averruncus veya Auruncus, zararı önleyen bir tanrıdır. Aulus Gellius, hem insanlara hem de hasatlara felaket getirme ve onları koruma güçlerine sahip, potansiyel olarak kötü huylu tanrılardan biri olduğunu söylüyor.[1]

Adın etimolojisi genellikle Latince fiil avertere " yüz çevirmek" ile bağlantılı olsa da,[2] daha olası bir kökeni averro "süpürmek", veya averrunco, "savuşturmak" olabilir, belki büyülü süpürmeye bir referansdır. Varro [3], mastar fiil ortalamasının etimolojisinin birincil işlevi ortadan kaldırmak olan tanrı ile paylaştığını ileri sürer. Averruncus, Apollon veya Mars gibi başka bir tanrıya ait indigitamentalar arasında olabilir [4], yani çağrılan tanrının yerel eylemini sabitlemek için bir dua formülerinde kullanılacak bir isim olabilir.[5] Bir tanrının gücünü tekeline almak için gerçek adını gizlemeyle bağlantılı olarak kesin adlandırma, yalnızca Yunanistan ve Roma'nın geleneksel dinlerinde ve senkretistik Helenistik din ve gizem kültünde kanıtlandığı gibi antik çağda duanın önemli bir parçasıydı.[6]

Diğer referanslarda,  Averruncus aynı zamanda doğum tanrısı olarak da bilinir.

Kaynakça

  1. Aulus Gellius, Attic Nights 5.12.14: In istis autem diis, quos placari oportet, uti mala a nobis vel a frugibus natis amoliantur, Auruncus quoque habetur.
  2. As in the note to Aulus Gellius in the Loeb Classical Library edition.
  3. Varro, De lingua latina 7.102.
  4. Robert Turcan, The Gods of Ancient Rome (Routledge, 2001, originally published 1998), p. 41 online.
  5. William Warde Fowler, The Roman Festivals of the Period of the Republic (London, 1908), p. 89.
  6. Matthias Klinghardt, "Prayer Formularies for Public Recitation: Their Use and Function in Ancient Religion," Numen 46 (1999) 1–5; A.A. Barb, "Antaura. The Mermaid and the Devil's Grandmother: A Lecture," Journal of the Warburg and Courtauld Institutes 29 (1966), p. 4; Karen Hartnup, On the Beliefs of the Greeks: Leo Allatios and Popular Orthodoxy (Brill, 2004), pp. 97–101 online (in connection with compelling demons).
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.