Auxilia

Auxilia (Latince: auxilia = "destek"), Principatus dönemi (MÖ 30–MS 284) Roma Ordusununda görev yapan yurttaş lejyonların yanında bulunan ve yurttaş olmayan eyaletlerden toplanan askerlerden oluşturulmuş destek birlikleri. 2. yüzyıldan itibaren auxilialarda bulunan piyade sayısı lejyonlarda bulunan piyade sayısına ulaşmış ve ilave olarak süvariler, hafif süvariler ve atlı okçular ile desteklenmiş ve böylece auxilia, Romanın düzenli sahra birliklerinin beşte üçü bir büyüklüğe ulaşmıştır. Tıpkı lejyonerler gibi mevcutları askere alınanlardan ziyade gönüllülerden oluşmaktaydı.

Antik Roma ordusu
İÖ 753 – İÖ 476

Yapısal tarih

Roma ordusu
(birim türleri, lejyonlar, Auxilia, generaller)

Roma donanması (filolar, amiraller)

Mücadele tarihi

Savaşların ve muharebelerin listeleri

Nişanlar ve cezalar

Teknolojik tarih

Askeri mühendislik
(castra, kuşatma makineleri, taklar, yollar)

Siyasi tarih

Strateji ve taktikler

Piyade taktikleri

Cepheler ve tahkimatlar
(limes, Hadrian Duvarı)

Roma auxilia'sına bağlı piyadeler imparator Trajan'ın Daçya savaşları (101-106) sırasında Tuna olması muhtemel nehri duba bir köprü ile geçiyorlar. Lejyonerlerin taşıdığı dikdörtgen scutumlardan farklı olarak taşıdıkları oval kalkanları clipeus sayesinde onlardan ayırt edilebiliniyorlar. Roma'da bulunan Trajan sütunundan alınma bir panel.

Auxilia birliklerinin mevcutları çoğunlukla peregrinus olarak adlandırılan ve İmparatorluğun Roma yurttaşlığına geçmemiş eyaletlerinden gelen askerlerden oluşuyordu. Auxilia mevcutları içerisinde Roma yurttaşları ve imparatorluğun sınırları dışında kaldığı için barbari olarak adlandırılan halklardan da askerler bulunurdu. Bu durum sadece Roma yurttaşlarından oluştulan lejyonlara göre bir tezat oluşturmaktaydı.

Auxilia birlikleri, romanizasyon ve eyaletlerin tek bir imparatorluk altında birleştirilmesi işlemi için genellikle askere alındıkları eyaletten farklı bir eyalete konuşlandırılırdı. Pek çok auxilia birliğinin adı 4. yüzyıla kadar varlığını korumayı başardı ancak bu yüzyıldan sonra birliklerin boyutları, yapıları ve kaliteleri öncüllerinen farklı olacak biçimde değiştirildi.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.