Atilla Onuk

Atilla Onuk (1931) Türk gazeteci.

İlk yılları

1931  Yılında Dr. Selahattin Onuk ile Perihan Onuk’un ilk çocuğu olarak İstanbul’da dünyaya geldi.  Milli Mücadele yıllarında Mustafa Kemal’in yanında yer alarak birçok cephede savaşan büyükbabası Miralay Aziz Onuk, savaş bitip Cumhuriyet kurulduğunda Ankara’da görevlendirilmiş, 1927 yılında ailesiyle birlikte Keçiören’e yerleşmişti. Attila Onuk’un çocukluğu ve gençliği, bir zamanlar Mareşal Fevzi Çakmak’ın da yaşamış olduğu bağ evinde ve Keçiören’de geçti. Onuk ailesi bu tarihi eve, Selanik’teki malları karşılığında sahip olmuştu. Ninesi Melek hanım, Mustafa Kemal’in doğduğu, çocukluk ve gençlik yıllarının bir kısmını geçirdiği mahallenin ebesiydi. Zübeyde Hanım ile kapı komşusuydu. Kızları Hatice ile Makbule birlikte büyümüşlerdi. Balkan Harbi sonrası Melek Hanım kızı ve damadı ile birlikte Selanik’ten ayrılarak anavatana yerleşmek zorunda kalmıştı. İlkokulu Keçiören’de bitiren Attila Onuk Atatürk Lisesi’nden mezun olduktan sonra öğrenimine Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde devam etti.[1]

Gazetecilik kariyeri

Üniversite döneminde gazeteciliğe ilgi duyarak 1953 yılında Zafer gazetesinde muhabir olarak çalışmaya başladı. İlk görevi Ankara Belediye Başkanı Atıf Benderlioğlu’nun basın toplantısını takip etmek oldu. İlk röportajını ise üstün yetenekli genç keman sanatçısı Ayla Erduran ile yaptı. Röportajın konusu Başbakan Adnan Menderes’in özel izni ile Prof. Dr. Behçet Sabit Erduran tarafından Ayla Erduran için yurtdışından satın alınan 1710 yapımı Stradivarius kemandı. Ankara Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra da gazetecilik yapmaya devam etti. Muhabir olarak başladığı gazetecilik kariyerine şef, gece sekreteri, yazı işleri müdürü, yazar olarak Zafer, Adalet, Son Posta, İstanbul Ekspres, Son Havadis gazetelerinde devam etti. 27 Mayıs 1960 darbecileri Zafer gazetesini bir daha açılmamak üzere kapattığında Attila Onuk gazetenin yazı işleri müdürü olarak görev yapıyordu. Askerlik görevini yedek subay olarak, çok zor şartlarda, Ardahan’da yaptı. Asteğmen olarak 1963 yılında katıldığı ordudan teğmen rütbesiyle 1965 yılında terhis oldu.

Anadolu Ajansı dönemi

1965 Yılında önce Anadolu  Ajansı Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçilen Attila Onuk,  10 Kasım 1965 tarihinde Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü’ne getirildiğinde henüz otuz dört yaşındaydı. Türkiye’nin en genç genel müdürü olarak bu görevine 31 Mart 1978 tarihine kadar kesintisiz on üç yıl devam etti.[2] Hedefi Anadolu Ajansı’nın dünyaya açılmasını, Türkiye çapında yeni bürolar kurulmasını, çağdaş teknolojinin getirilmesini sağlayarak performansı yükseltmekti. Bu hedefe ulaşabilmek için öncelikle, personelin adeta üst üste oturduğu iki katlı eski Ankara villasından çıkıp yeni servislerin kurulabileceği bir hizmet binasına taşınılması gerektiğine karar verdi. [3] Bin bir zorlukla da olsa,  Sıhhiye Hanımeli Sokak’ta beş katlı bir bina inşa ettirerek Ajansı oraya taşıdı. Teknik Servisi,  Fotoğraf Servisini ve Telefoto Servisini orada kurdu. Teknik Servisin ve Telefoto Servisinin başına Nihat Eyüboğlu’nu, Fotoğraf Servisinin başına Kayhan Vandemir’i tayin etti. Gerek Nihat Eyüboğlu gerekse Kayhan Vandemir Anadolu Ajansı’na çok yararlı hizmetlerde bulundu, Ajansın gelişmesine önemli katkılar sağladı.  Eski ve yavaş çalışan teleks makinelerinin tamamını günün ileri teknolojili makineleri ile değiştirdi. Almanya’daki Türklerin Türkiye’den günü gününe haber alabilmelerini sağlamak için Federal Almanya hükümetinden hibe yoluyla aldığı 5 kilovatlık bir vericiyle Gölbaşı’ndan AA’nın ilk yurtdışı yayınlarını başlattı. Böylece AA bir taraftan Avrupa’daki soydaşlarımız için Türkçe yayın yaparken öte taraftan Avrupa’dan Endonezya’ya kadar olan bölgeye İngilizce yayın yapmaya da başlayarak dünyaya açıldı. Attila Onuk’un Anadolu Ajansı’na kazandırdığı bir başka ayrıcalık da telsiz ile haberleşme sitemini kurmuş olmasıdır. Bu sistem sayesinde, haberciler olay mahallinden merkeze anında haber geçebilme imkanına kavuşmuş ve Türkiye’de hızlı habercilik dönemi başlamıştır.

1980 Yılında ikinci kez atandığı Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü’nden, 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle, 26 Ocak 1981’de ayrıldı. Anadolu Ajansı’nda iki seferde, toplam on dört yıl görev yapan Attila Onuk, kurulduğu günden bugüne dek Anadolu Ajansı’nın en uzun süre görev yapan genel müdürü sıfatını kazanmış oldu. Halen Anadolu Ajansı’nın yaşayan en yaşlı genel müdürü de olan Attila Onuk Basın Şeref Kartı[4] sahibidir.[5]

İstanbul yılları ve avukatlık dönemi

1981 Yılında ömrünün büyük bölümünü geçirdiği Ankara’dan ayrılarak İstanbul’a yerleşti. Çalışma hayatına özel sektörde Işıklar Holding Başkan Yardımcısı olarak devam etti. Bu dönemde de çeşitli yayın organlarında yazıları çıktı.

1986 Yılında İstanbul Barosu’na kaydolarak[6] başladığı avukatlığa otuz dört yıl devam etti.

Attila Onuk Gazeteci, Üst Düzey Yönetici ve Avukat olarak altmış yedi yıldır sürdürdüğü çalışma hayatına Covid-19 salgını risk grubunda olması nedeniyle 2020 yılının ikinci yarısında son verdi.

Kaynakça

  1. https://100yil.aa.com.tr/tr/page/gm
  2. https://www.aa.com.tr/tr/kurumsal-haberler/eski-genel-mudurlerin-dilinden-anadolu-ajansi/790323
  3. "Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi". Tarihsel Süreç İçinde Anadolu Ajansı’nın Özgün Kurumsal Yapısı (1920-2011), s. 299-341. Ankara Üniversitesi. 2012.
  4. "Basın Şeref Kartı".
  5. https://www.tbmm.gov.tr/tutanaklar/TUTANAK/CS__/t17/c035/b027/cs__170350270320.pdf
  6. "İstanbul Baro Levhası". 24 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.