Antik Yakın Doğu dinleri

Antik Yakın Doğu dinleri, bazı monolatrizm örneklerine sahip olsa da çoğunlukla çok tanrılı bir inanca sahiptir. Bazı uzmanlar, bu dinler arasındaki benzerliklerin dinlerin birbiriyle ilişkili olduğunu gösterdiğine inanmaktadır.[1]

Antil Yakın Doğu'daki birçok din ve bu dinlerin çeşitli kolları, Proto-Semitik dinine kadar uzanmaktadır. Antik Yakın Doğu'daki diğer dinler arasında antik Mısır dini, Küçük Asya'nın Luvi ve Hitit dinleri ve antik Mezopotamya'nın Sümer dini bulunmaktadır. Proto-Semitik dinin kolları arasında Asur-Babil dini, Kenan dini ve Arap dini bulunmaktadır. Yahudilik, Kenan dininin bir sonucudur; hem Hint-Avrupa hem de Sami dinleri antik Yunan dinini etkilemiştir ve Zerdüştlük, daha çok öncelikle antik İran dini olmakla birlikte antik Hint-İran dininin bir ürünüdür. Buna karşılık, bu dini gelenekler, tektanrıcılıklarını Yahudilik ve Zerdüştlükten miras alan Hıristiyanlık, Mandaeizm, Sabianizm, Gnostisizm, İslam ve Maniheizm gibi sonraki tek tanrılı dinleri güçlü bir şekilde etkilemiştir.

Kaynakça

  1. Samuel H. Hooke (1970). The Siege Perilous: Essays in Biblical Anthropology and Kindred Subjects. Ayer Publishing. s. 174. ISBN 0-8369-5525-0.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.