Altın zemin böceği

Altın zemin böceği (Carabus auratus), Carabidae familyası üyesi zemin kın kanatlılarından doğal alanı Avrupa'nın merkezi ve batı bölgeleri olan bir kın kanatlı türüdür.

Altın zemin böceği
Bilimsel sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Sınıf: Insecta
(Böcekler)
Takım: Coleoptera
(Kın kanatlılar)
Familya: Carabidae
Cins: Carabus
Alt cins: Carabus (Tachypus)
Carabus auratus

Görünüşü

Vücut uzunluğu 1,7 - 2,0 cm aralığında değişir. Kın kanat (Elytron) yapıda ve her biri belirgin üç adet boylamsal olukları, açıyla renk değiştiren altın-yeşili toraks ve baş kısmı bulunur. Ayakları, anteni ve ağız kısmı turuncu renktedir.

Yaşama Ortamı

Carabus auratus özellikle killi topraklar olmak üzere otlaklar ve çalılıklarda yaşar. Fırsat buldukça ağaçlara tırmanır. Gün boyunca salyangozları, solucanları ve diğer böcekleri avlayarak beslenir. Çene kemiğinden avını tüketmeden önce sindirim enzimi salgılar. Çiftçi ve bahçıvanlar tarafından patates böceği benzeri çeşitli zararlıları tükettiği ölçüde hoş karşılanır.

Larva halindeyken yalnızca gün doğarken avlanırlar. Toprak üzerinde pupa evresine ulaşmadan önce üç defa tüy dökerler ve sonbaharda bir yetişkin olarak ortaya çıkarlar. Ömürleri yaklaşık iki yıldır ve kış mevsimi boyunca taş ve yosunların altında barınırlar.

Kaynakça

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.