Akbaba (müzik grubu)

Akbaba, 80'li yılların sonu ve 90'lı yılların başlarında Hard Rock tarzında müzik yapmış İstanbul merkezli bir topluluktu. Türk rock tarihinde öne çıkan grubun 1990 yılında çıkardığı tek bir albümü (Moonlight) bulunmaktadır. Akbaba ülke dışına da hitap etmek amacıyla bu albümünde İngilizce sözlü bestelerine yer vermiştir.

Moonlight Album kapaginin Fatih Okta tarafindan yapilmis orijinali..
Akbaba
Başladığı yer Türkiye
Tarzlar Hard Rock
Etkin yıllar 1986 - 1992
Müzik şirketi Uzelli
Üyeler Can Orkan Özülkü (vokal)
Serhat Çiftdal (gitar)
Tamer Turna (gitar)
Haydar Tacettin (bas)
Aykut Sabak(davul)
Eski üyeler Emre Özgen (1990-1992 vokal)

1986 yılı subat ayinda İstanbul Kadıköy'de Vulture adıyla kuruldu Topluluğun kadrosunda Can Orkan Özülkü (vokal), Serhat Çiftdal (gitar), Tamer Turna (gitar), Haydar Tacettin (bas), ve Aykut Sabak (davul) bulunmaktaydı. O yıl topluluk adını, Hey dergisi ile röportaj yapılacağı vaadiyle Türkçe karşılığı olan Akbaba ile değiştirdi.

Ilk konserlerini de1986 yılında Yalova'da verdiler.

Akbaba, zamanın gençlik ve müzik dergisi Hey'in hazırladığı 'Hey Boys' adlı toplama bir albümde 'Moonlight' adlı rock baladı ile yer aldı. 'Hey Boys' ülkemizde 'Değişim Rüzgarları' adlı albümden sonra yayınlanan ikinci toplama albüm olmuş ve Yankı Müzik tarafından çıkarılmıştı.

Akbaba ilk yıllarda distortion yüklü bir üslüpla aşk ve sevgiden söz etmekteydi. 20'li yaşlarla birlikte sözler gittikçe sivriliyor ve topluluk üyelerinin protest tavırları öne çıkmaya başlıyordu. Bu değişimdeki en büyük payın sahibi gitaristleri Tamer Tuna'ydı. Vokalde Orkan'ın yerine Emre Özgen'in geçmesiyle Akbaba'da yeni bir dönem başladı.

Almanya'dan Türkiye'ye gelen ilk yabancı trash topluluğu Grinder'a Pentagram'la birlikte alt grup olmuş ve Boom müzik dergisinin Fame Star 90 yarışmasında birinci seçildiler. Bu yarışmada kendilerine 7 kişiden oluşan yaylı, nefesli ve geri vokal ekibi eşlik etti. İlk ve tek albümleri olan 'Moonlight' Uzelli tarafından 1991 yılında İsmail Uzelli ve Tuncay Özkınay prodüksiyonu olarak yayınlandı. 110 saat süren bu albümün kayıtlarını SKS Stüdyosu'nda Doruk Onatkut ve Yücel Altınbaş (Sadaks) tarafından gerçekleştirildi.. 1992 yılına dek süren bu dönem başarılı konserlerle geçti. 13 Nisan 1992'de Yıldız Üniversitesi'ndeki son konserlerinde ve Atakoy Galleria'daki buz pisti uzerinde orkestrayı iyice güçlendirmiş ve sahneye 20 kişi çıkmışlardı. Konserde Akbaba'ya 4 keman, 2 viyola, 1 çello, 1 alto saksofon, 1 tenor saksofon,2 trompet, 1 trombon, 1 keyboard ve 2 geri vokal eşlik etti.

Akbaba başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinde 30'un uzerinde konser vermiştir.

23 Ağustos 2016 yılında ilk kadrosuyla yeniden bir araya gelen grup Kadıkoy Dorock XL’de  bir konser vermiştir.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.