Adres çubuğu

Bir web tarayıcısında, adres çubuğu (ya da konum çubuğu veya URL çubuğu ), geçerli URL'yi gösteren bir GUI parçacığıdır. Kullanıcı, seçilen bir web sitesine gitmek için çubuğa bir URL yazabilir; çoğu modern tarayıcıda, URL olmayanlar otomatik olarak bir arama motoruna gönderilir. Bir dosya tarayıcısında, aynı gezinme amacına hizmet eder, ancak dosya sistemi hiyerarşisi aracılığıyla.

Bir adres çubuğu.

Çoğu adres çubuğu, otomatik tamamlama ve adres yazılırken bir öneri listesi gibi özellikler sunar. Bu otomatik tamamlama özelliği, önerilerini tarayıcının geçmişine dayandırır. Bazı tarayıcılarda, bir adresi otomatik olarak tamamlamak için klavye kısayolları vardır. Bunlar genellikle kullanıcı tarafından duruma göre yapılandırılır. Adres çubukları, NCSA Mosaic'ten beri web tarayıcılarının bir özelliği olmuştur.

Özellikleri

URL'ye ek olarak, bazı adres çubuklarında site hakkındaki özellikleri veya bilgileri gösteren simgeler bulunur. Bir favicon (web sitesini temsil eden küçük bir simge) kullanan web siteleri içindir. Adres çubuğunda küçük bir simge bulunabilir, web sitesi bir favicon belirtmiyorsa görünen genel bir simge.[1] Adres çubuğu ayrıca bir web sayfasının güvenlik durumunu göstermek için kullanılır; Bazı web sitelerinin kimliklerini doğrulamak için kullandığı Genişletilmiş Doğrulama Sertifikası kullanımının yanı sıra güvenli olmayan HTTP ile şifrelenmiş HTTPS arasında ayrım yapmak için çeşitli tasarımlar kullanılır.

Çoğu web tarayıcısı, yazılan terim açıkça bir URL değilse, bir arama motorunun kullanılmasına izin vermektedir.[2] Arama motoru bu özelliği popüler yanıtlara sunarsa, bazı motorlar temel matematik sorgularına yanıtlar bile önerirse, genellikle otomatik tamamlanır. Firefox,[3] Opera ve Google Chrome gibi bazı tarayıcılar, web sitesine özgü aramaların kullanıcı tarafından ayarlanmasına izin verir. Örneğin, "! W" kısayolunu Wikipedia ile ilişkilendirerek, "! W kek", doğrudan Wikipedia'daki kek makalesine gitmek için adres çubuğuna girilebilir. Bu özellik arama motoru DuckDuckGo kullanıcıları için "patlama" olarak adlandırılmıştır.

Web tarayıcıları genellikle Akıllı Yer İmleri adı verilen bir özelliği içerir. Bu özellikte kullanıcı, bir web sitesinin bir işlevinin (arama, düzenleme veya gönderme gibi) hızlandırılmasına izin veren bir komut ayarlar. Ardından, komutla ilişkili bir anahtar sözcük veya terim adres çubuğuna yazılır ve ardından terim daha sonra girilir veya bir listeden komut seçilir.

Opera ve Safari gibi bazı tarayıcılarda adres çubuğu, sayfanın içeriğinin ne kadarının yüklendiğini gösteren bir ilerleme çubuğu olarak ikiye katlanabilir.

Adres çubuğu uygulamaları

Google Chrome

Chrome OS'den görüldüğü şekliyle İngilizce Wikipedia'nın ana sayfasını ziyaret ederken Google Chrome'un adres çubuğu
Chrome OS'den görüldüğü gibi güvenli Wikimedia ana sayfasını ziyaret ederken Google Chrome'un adres çubuğu
Windows 7'den görüldüğü gibi Genişletilmiş Doğrulama Sertifikası olan bir siteyi ziyaret ederken Chrome'un adres çubuğu
Example.com'u ziyaret ederken Firefox'un adres çubuğu
İngilizce Wikipedia'yı ziyaret ederken Firefox'un adres çubuğu
Genişletilmiş Doğrulama Sertifikası kullanan Wikimedia Foundation'ın kredi kartı ödeme sayfasını ziyaret ederken Firefox'un adres çubuğu

Opera

İngilizce Wikipedia'yı ziyaret ederken Opera'nın adres çubuğu
İngilizce Wikipedia güvenliğini ziyaret ederken Opera'nın adres çubuğu

Microsoft Edge

HTTPS aracılığıyla İngilizce Wikipedia'yı ziyaret ederken Microsoft Edge'in adres çubuğu

Ayrıca bakınız

  • Açılan kutu

Kaynakça

  1. "Favicon - How To Create A Favicon.ico". Futura Studios. 12 Ekim 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2011.
  2. "Search the web from Address Bar". Firefox Help. 29 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2014.
  3. "Creating Firefox Search Bookmarks". Sugarrae™. 10 Şubat 2008. 30 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2014.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.