1. Komando Tugayı

1. Komando Tugayı veya bilinen adıyla Kayseri Hava İndirme Tugayı, Türk Kara Kuvvetleri'ndeki 7 komando tugayından biri ve Türkiye'nin ilk komando tugayıdır. 4. Kolordu komutası altında olup karargâhı Kayseri'dedir.[1]

1. Komando Tugayı
Kayseri Komando Tugayı
1. Komando Tugayı amblemi
Etkin 1965-günümüz
Ülke  Türkiye
Bağlılık Türk Kara Kuvvetleri
Sınıfı Piyade , Hava indirme birliği
Tipi Kara Kuvvetleri
Görevi Komando Harekatı, Hava İndirme Harekatı
Büyüklük Tugay
Parçası Türk Silahlı Kuvvetleri
Karargâh Kayseri
Slogan "Güçlüsün Çünkü Sen Paraşütçüsün"
Marş 1. Komando Tugayı Marşı
Savaşları Kıbrıs Harekatı
Çelik Harekâtı
Çekiç Harekâtı
Güneş Harekatı
Eylül 2012 Hakkâri-Yüksekova-Şemdinli Harekâtı
Zeytin Dalı Harekâtı
Fırat Kalkanı Harekâtı
Barış Pınarı Harekâtı
Savaş madalyaları Kıbrıs Üstün Cesaret ve Feragat Altın Madalyası, Güneydoğu Anadolu ve Irak Kuzeyi Sınır Ötesi Harekat Üstün Cesaret ve Feragat Altın Madalyası
Komutanlar
Komutan Tuğgeneral Osman Aytaç
Ünlü
komutanları
Adnan Doğu, Işık Koşaner, Reha Taşkesen, Ömer Faruk Küçük, Ethem Büyükışık

Muharip bir komando tugayı olması yanında her sınıftan ve rütbeden askere paraşüt ve komando temel eğitimi bu tugayda verilir.

Tarihi

1 Haziran 1965 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Genelkurmay Başkanlığı'na bir adet komando tugayı kurulması teklif edilmiş, bu teklif Genelkurmay Başkanlığı tarafından 7 Haziran 1965 yılında onaylanarak komando tugayının kuruluş çalışmaları başlamıştır.

1966 yılının başında er eğitim tümenlerinde kadrosuz olarak bulunan 3 komando bölüğü, Dağ Komando Okulu'nda mevcut olan 2 komando bölüğü ile birleştirilerek Edirne'de bir adet komando taburu kurulmuştur.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı bünyesinde Çankaya'da konuşlu bulunan Paraşüt Taburu Eğirdir/ISPARTA'ya taşınmış, karargâh müfrezesi ve muhabere müfrezesi de teşkil edilerek 20-22 Temmuz 1966 yılında komando tugayı kurulmuştur.

Komando Tugayı bu tarihte 1 Paraşüt Taburu (Çankaya'da), 1 Komando Taburu (Eğirdir'de),Tugay Karargâh Müfrezesi ile Muhabere Müfrrezesi (Güvercinlik'te) şeklinde göreve başlamıştır.

Taburların personel ihtiyaçları 17. Kore Değiştirme Birliği'nden sağlanmış, Komando Tugayı nihai olarak 28 Temmuz 1966 yılında Kirazlıdere, Çankaya ve Güvercinlikte iskan edilmiştir.

15 Ağustos 1966 tarihinde 4. Kolordu Komutanlığı emrine girmiştir. 30 Ağustos 1966 Zafer Bayramı kutlamalarında tugayın paraşütçüleri Ankara Hipodrumu'na paraşütle atlayarak ilk birlik faaliyetini icra etmişlerdir.[2]

Tugay 12 Temmuz 1971 yılında Zincidere/Kayseri'deki yeni kışlasına taşınmıştır.

15 Mayıs 1972 tarihinde ise tugayın ismi Hava İndirme Tugayı olarak değiştirilmiştir.[3]

13 Haziran 1973 tarihinde 2 adet Komando Taburu Hava İndirme Tugayı bünyesinden ayrılarak Bolu'ya intikal etmiş ve Bolu'da kurulmakta olan yeni komando tugayının kurulmasını sağlamıştır. (2. Komando Tugayı)

Hava İndirme Tugayı 1974 yılında Kıbrıs Harekâtı'nda görev aldı. Türk askeri tarihinde ilk defa havadan indirme bu harekâtta yapıldı. 20-23 Temmuz 1974 tarihinde havadan inen komandolar 2. Komando Tugayı ve Amfibi Deniz Piyade Tugayı ile birleşerek Girne'yi aldı. Tugay harekâttan sonra TSK Kıbrıs Üstün Cesaret ve Feragat Altın Madalyası ile taltif edildi.

20 Temmuz 1975 yılında tugayın erbaş-erlerini yetiştirmek maksadıyla Er Eğitim Taburu Köşk Kışla'da kuruldu.

Hava İndirme Tugayı'na 10 Temmuz 1982 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin tarafından devlet başkanı adına sancak verilmiştir.

Hava İndirme Tugayı sancağına Kıbrıs Barış Harekâtı'nda gösterdiği katkılardan dolayı 26 Haziran 1965 tarihinde "Kıbrıs Üstün Cesaret ve Feragat Altın Madalyası" takılmıştır.[4]

1992 yılında tugayın ismi "1. Komando Tugayı" olarak değiştirilmiştir.

Tugayın sancağına Irak kuzeyinde icra ettiği sınır ötesi harekâttaki başarısı sebebiyle 7 Ocak 1993 tarihinde "Üstün Cesaret ve Feragat Altın Madalyası" takılmıştır.[5]

Şehit paraşütçüler anısına 16 Haziran 2005 tarihinde tugay personeli bir üsteğmen tarafından "En Yüksekteki En Büyük Türk Bayrağı Açma" faaliyeti icra edilerek Guiness Rekorlar kitabına giren bir paraşüt atlayışı icra edilmiştir.

Komando tugaylarının uzmanlaşması kapsamında 2008 yılı yazından itibaren 1. Komando Tugayı birlikleri kadrolarına uzman erbaş atamaları yapılmaya başlanmıştır.

Suriye'de yaşanan güvenlik sorunları ve iç savaş sebebiyle 2 Ağustos 2012 tarihinden itibaren Süleyman Şah Saygı Karakolu'nun emniyeti 1. Komando Tugayı birlikleri tarafından alınmıştır. Buradaki birlik Haziran 2014'te görevini Özel Kuvvetler Komutanlığı'na devrederek Kayseri garnizonuna dönmüştür.[6]

10 Haziran 2015 tarihi itibarıyla 1. Komando Tugayı'nın 76'sı Kıbrıs Barış Harekâtı'nda, 235'i İç Güvenlik Harekâtında olmak üzere toplam 342 şehidi bulunmaktadır.

Birlikleri hâlen hem Kayseri, hem teröristle mücadele bölgeleri hem de Irak kuzeyinde görevlerine başarı ile devam etmektedir.

Görevlendirme ile Hendek Operasyonlarına katılmışlardır.Ayrıca Irak'ın kuzeyinde terör örgütlerine karşı düzenlenen operasyonlar için 5.Komando Tugayı'na destek vermektedirler.[7]

Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı Hârekatı, Barış Pınarı Harekâtı ve Bahar Kalkanı Harekâtı’nda da görev yapmıştır.[8]

Yapısı

Ana yapı olarak tugay olsa da kuruluş ve konuş olarak tümen büyüklüğündedir. Bu yapısı itibarı ile hem komando tugayları arasında hem de diğer piyade tugayları arasında tektir.[9]

Tugayın bünyesinde 4 Komando Taburu, 1 Hava İndirme Taburu, 1 Topçu Taburu, 1 Lojistik Destek Taburu, 1 Eğitim Taburu ve 1 Eğitim Destek Taburu bulunmaktadır. Ayrıca Tugay karargâhı ile bu karargâha bağlı 1 Muhafız Bölüğü, 1 Tanksavar Birliği, 1 Muhabere Elektronik Sistemler Bölüğü, 1 İstihkam Bölüğü ve 1 Hizmet Birliği bulunmaktadır. Anılan birliklerin bünyesinde de pek çok idari, lojistik, muharip ve özel görevleri icra edebilen alt birlikler bulunmaktadır.[10][11]

Tugay Kayseri ilinde 3 ayrı kışlada konuşlanmış bulunmaktadır. Bu kışlalar Kayseri Melikgazi'de bulunan General Adnan Doğu Kışlası (Köşk Kışla), Kayseri Zincidere Talas'da bulunan General Vecihi Akın Kışlası (Zincidere Kışlası) ve Kayseri Erkilet'te bulunan Erkilet Kışlası'dır.[6]

Eğitim

Subay, astsubay, uzman erbaş, erbaş ve erlere eğitim verilir. TSK'nde tüm rütbedeki askeri personele her seviyede askeri paraşüt eğitimi yalnızca bu tugay tarafından verilir. Ayrıca uzman erbaşlar ile erlere (kısa dönem erler dahil) temel askerlik ve komando temel eğitimleri verilir.

Eğitim süreleri temel askerlik eğitimi için 3 hafta, komando temel eğitimi için 10 hafta, askeri paraşüt eğitimleri için 3 ile 9 hafta arasında değişmektedir.

Türk Kara Kuvvetleri'nde görev yapan yüksek irtifa atlayış serbest düşüş ile havadan sızma harekâtını gerçekleştirecek komandoların eğitimleri bu birlikte verilmektedir.[12][13]

Ayrıca komando ihtisas kursunun hava indirme safhası burada verilmektedir.[14]

Kaynakça

  1. David Miller, 'The Illustrated Directory of Special Forces,' Zenith Imprint, 2002, 98
  2. Zincidere Komando Tugayı, Türkiye'nin İlk Komando Tugayı - Kayseri Haberleri
  3. "Kayseri Komando Birliği nedir, ne zaman kuruldu? Nasıl eğitim alır? Mavi bereli nedir? | 17 Aralık - Son Dakika Haberleri". 12 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2020.
  4. "Kayseri 1. Komando Tugayı hakkında bilinmeyenler! | Gündem Haberleri". 5 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2020.
  5. 1. Komando Tugayı kapılarını basına açtı | NTV
  6. "Kayseri'deki komando tugayı, Türkiye'nin ilk komando tugayı - Son Dakika Flaş Haberler". 3 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2020.
  7. https://m.aksam.com.tr/amp/guncel/kayseri-sokaklarini-1-komando-tugayi-askerleri-boyle-inletmisti/haber-577326
  8. "Komando yola çıktı". 25 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2020.
  9. Kayseri 1. Komando Tugay'ı neden önemli PKK'nın korkulu rüyası - Internet Haber
  10. "Genelkurmay Başkanı Akar Kayseri'de 1. Komando Tugayı'nı ziyaret etti". 21 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2020.
  11. "PKK'nın korkulu Kayseri Komando Tugayı Afrin harekatı için sınırda! Kayseri Komando Tugayı tarihi". 28 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2020.
  12. https://www.aa.com.tr/tr/pg/foto-galeri/yarasa-komandolar-hunerlerini-sergiledi/0
  13. "Hünerlerini sergilediler! 'Yarasa komandolar!'". 23 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2020.
  14. "Arşivlenmiş kopya". 25 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2020.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.