Şasi

Şasi, yapay bir objenin yük taşıyan ve objenin inşasını ve fonksiyonunu destekleyen çerçevesidir. Şasinin en önemli örneği araç şasisidir; araç gövdesi, tekerlekler, motor ve şanzıman gibi parçalar aracın yükünü taşıyan kısım olan şasiye monte edilir. Motor, aktarma sistemi ve direksiyon kutusunun monte edildiği şasi yürür şasi olarak tanımlanır.

Süspansiyonu, egzoz sistemi ve direksiyon kutusuyla motorlu araç şasisi

Modern otomobillerde ayrı bir şasi yer almaz, şasi ve gövdenin birleştiği monokok şasiler kullanılır. Arazi araçları ve kamyonlar gibi ağır vasıtalarda genellikle çelik bir çerçeveden oluşan ayrı bir şasi kullanımı devam etmektedir. Şasi herhangi bir kuvvete maruz kaldığı zaman onu karşılayabilecek direnci sağlaması gerekmektedir. Şasinin yapıldığı materyallerin herhangi bir kuvvete maruz kaldığında şasi yapısının bozulmaması için dayanımlarının yüksek olması gerekmektedir. Günümüzde üretilen şasiler genel olarak alüminyum, çelik, karbon ve demir içeren malzemelerden yapılır. Bunun yanında, araçların verimli bir şekilde hareket edebilmeleri için, hafif malzemeler kullanılmaya çalışılır. Günümüzde birçok araç üreticisi, özellikle otomobil üreticileri, ürettikleri modelin sağlamlığından emin olmak için çeşitli testler yaparlar. Ayrıca EuroNcap gibi bağımsız şirketler de şasilerin dayanıklılığını ortaya koymak için dayanıklılık testleri yapmaktadır.

Çeşitleri

Temel olarak 5 kategoride incelenebilir:

  1. Paralel kollu şasi: Genellikle tır, otobüs gibi ağır vasıta araçlarda kullanılan şasi tipidir.
  2. Merdiven tipi şasi: Günlük yaşamda sıkça görebileceğimiz pick-up tarzı araçlarda kullanılır.
  3. X tipi şasi: Adından anlaşılacağı üzere x şeklindedir. Bu tip şasiler genelde hafif olurlar.
  4. Tek kollu platform tipi şasi: Otomobillerde sıkça tercih edilen bir şasi çeşididir.
  5. Çatal kollu şasi: Kullanımı açısından avantajlıdır. Otomobillerde, ön tarafa doğru uzanan çıkıntılar vardır. Bunlar genelde motor ve motor elemanlarını taşımak için tasarlanır.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.