İçel Sanat Kulübü

İçel Sanat Kulübü Mersin'de yaşayan bir grup sanatsever tarafından[kim?] 1989 yılında kurulan bir sanat kulübüdür. Kurulduğu tarihte Mersin ilinin adı İçel olduğu için kulübun adı İçel Sanat Kulübudur.

Faaliyetler

  • Kulüp tarafından düzenlenen konferanslarda yurdun dört bir köşesinden davet edilen değerli bilim ve sanat insanları ilgiyle dinlenir.
  • Her yılın belirli aylarında kültür, sanat ve bilim konferans dizileri düzenlenir: Arkeoloji Günleri, Felsefe Günleri, Mitoloji Günleri gibi. (Bu etkinlikler için Mersin Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İtalya - Lecce Üniversitesi gibi bilimsel kuruluşlarla işbirliği yapılır.) Arkeoloji günlerinde başta İçel ili olmak üzere yurdun her yerinde yıl içinde yapılan araştırma ve bulgular paylaşılır.
  • Kulübün iki sergi salonu ressam ve fotoğrafçıların hizmetindedir.
  • Konser salonunda konserler ve şiir dinletileri düzenlenir.
  • Kentteki her türlü sanat etkinliği (kulüp tarafından düzenlenmeyenler de dahil) üyelere telefon ve elektronik mektupla duyurulur.
  • Kulüp üyesi olsun olmasın amatörlere yönelik resim, müzik ve ahşap yontu gibi çeşitli sanat kursları düzenlenir [1]

Doğa yürüyüşleri

İSK yürüyüşlerinden biri (Corasion örenleri)

Çevre, kültür ve dağ gezileri İçel Sanat Kulübü'nün vazgeçilmez etkinliklerindendir. Bu yürüyüşlere kulüp üyesi olmayanlar da katılabilmektedir. Her hafta sonu yapılan günübirlik veya yatılı geziler, gezi sorumluları eşliğinde önceden tespit edilmiş parkurlarda yapılır. Gezilerde, katılanlara doğal ortam içinde birkaç saatlik doğa yürüyüşü yapma imkânı tanınır. (Güzergahının zorluk derecesi önceden duyurulur.)

Gezilere katılanlar bir yandan güzel bir ortam içinde yürüyüş yapmakta, bir yandan da ilin saklı değerlerini inceleme fırsatı bulmaktadırlar. Bu gezilerde üyelere Mersin ilinin arkeolojik zenginlikleri tanıtıldığı gibi, zaman zaman da yeni antik kentler, ören yerleri, mağaralar keşfedilmekte ve bilimsel kurumların da dikkati çekilerek arkeolojik kazıların yapılmasına katkıda bulunulmaktadır. Mersin Müzesine sürekli olarak arkeolojik buluntular hediye edilmektedir. Ayrıca birçok doğal veya antik mekânda konserler, gösteriler düzenlenmiştir.

İçel Sanat Kulübü Bülten-Dergisi

Yönetim Kurulu tarafından Kulüp üyeleri arasından seçilen Yayın Kurulu tarafından aylık, ücretsiz dergi yayımlanır. Bazı sayıları 2000, genellikle 1000 adet basılan dergide yerelden ulusala her türlü sanat, kültür, edebiyat ürünü ile özenle seçilmiş desen ve fotoğraflar yer alır.

İçel Sanat Kulübü elektronik sayfası

Kulübün elektronik sayfasında üyeler kulübün faaliyetlerinden haberdar edilir. Ayrıca kulüpçe her üyeye (geniş posta kutusu kapasitesine sahip) elektronik ileti adresi tahsis edilmektedir.

Avrupa ilişkileri

Yenişehir Belediyesi ile Almanya'nın Neustadt (an Der Weinstrasse) kenti arasında 1998 yılında imzalanan kardeş kent protokolü uyarınca ( Herrenhof / Mussbach - İçel Sanat Kulübü / Mersin) iki kent sanatseverleri arasında ilişki kurulmuş bu ilişki karşılıklı olarak ziyaretlerle pekiştirilmiştir.

Kulüp mekânları

Kulbün faaliyet gösterdiği binalar

Kulüp Mersin kent merkezinde ismi sonradan Sanat Sokağı olarak değiştirilip, trafiğe kapatılan bir sokak içindeki ikişer katlı üç Eski Mersin Evi ve bunların bahçelerini kullanmaktadır.

A. Sarı Ev: Alt kat Nevit Kodallı Gösteri ve Konferans Salonudur. Mersinli Devlet Sanatçısı Prof. Nevit Kodallı'nın adını taşıyan 100 kişilik salonda sahne, piyano vardır.

Aynı binanın üst katındaki odalar müzik ve tiyatro çalışmalarına ayrılmıştır.

B. Yeşil Ev: Alt kat Teoman Ünüsan sergi salonudur. Bu salonda (Pazar günleri hariç) her gün yerel ve ulusal sanatçıların görsel eserleri sergilenir.

Aynı binanın üst katında ise yönetim odalarıyla , arşiv ve (3000 i aşkın kitabı içeren) kütüphane salonu vardır.

C. Lokal Binası: Alt kat kulübün lokalidir. Lokalin kışlık bölümünün yanı sıra sarmaşıkların gölgelediği bahçesi de yılın büyük bölümde kulüp üyelerinin hizmetine açıktır.

Binanın üst katı diğer sanat faaliyetlerine ayrılmıştır. Salon kısmı Müfide İlhan-Ayşe Uğural Sergi Salonudur. Bu salona açılan odalar Erdal Şenel Dağcılık Odası,Zeki Şanlı Fotoğrafçılık Odası,Halk Müziği çalışma odası ve Resim Dershanesi odalarıdır.

Kaynakça

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.