Çukurpınar, Kırklareli

Çukurpınar Kırklareli Merkez'e Bağlı Balkan bölgesinde olan doyumsuz orman örtüsü ile kaplı bir köydür.

Çukurpınar Köyü
Çukurpınar
Ülke Türkiye
İl Kırklareli
İlçe Merkez
Coğrafi bölge Marmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)
  Toplam 422
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 0288
Posta kodu 39000
Resmî site
-

Tarihçe

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında detaylı bilgiler bulunmamakla birlikte, tarihi bir mekân.Bulgaristan sınırına 13 kilometre uzaklıkta bulunan Çukurpınar Köyü'nde rivayetlere göre bir süre Roma İmparatoru Sezar yaşamıştır ve bu nedenle bölge 'Sazara' olarak anılıyordu. 20 yıl önce Çukurpınar ismini alan köyün en önemli özelliği ise artık Sezar'ın yaşadığı yer olmasıdır. Yerleşiminin binlerce yıla dayandığı biliniyor. MÖ515 yılında Pers (İran) imparatorunun ordularını bu köyden geçirdiği ve Kırklareli civarında savaş yaptıkları biliniyor. Yine Romu İmparatoru Sezar'ın orduları ile bu köyde kaldığı ve geztiği ve bir çeşme yaptırdığı ve çeşmede isminin yazılı olduğu biliniyor. Yazar Sebahattin Ali nin, Köye ait ormanlık alanda öldürülmesi, yakın tarihimizin bir sayfası. Bu gün itibarıyla köy bir Gacal ve Balkan göçmeni köyüdür. Türklerin Köye geliş tarihlerinin 900'lü yıllar olduğu tahmin ediliyor.

Yemekleri,mantı,kuru fasulye,kapama, kartalaç.

Coğrafya

Kırklareli merkezine 30 km uzaklıktadır. Istıranca dağlarının Bulgaristan sınırı yakınında bulunan köy, doyumsuz orman örtüsü ile kaplıdır.Köy sınırları içinde bulunan ve Türkiye'nin 7. Büyük mağarası olan Dupsina(Dupnitsa) Mağarası, yılın büyük bölümünde ziyarete açıktır. Mağara; el deymemiş sarkıt ve dikitlerinin yanı sıra 15 çeşit yarasa nın yaşadığı bir mekândır. Ancak son zamanlardaki ışıklandırmalar bu canlıları yuvalarından etmiştir. Köy sınırları içinde bulunan mermer yataklarında Sedef Mermeri üretimi yapılmaktadır. Ancak tüm bu zenginliklerin köy ekonomisine doğrudan bir etkisi olmamaktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 415
2000 422
1997 468

Dış bağlantılar

http://www.facebook.com/group.php?gid=34452490582

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.