Çayıroluğu, Zile

Çayıroluğu, Tokat ilinin Zile ilçesine bağlı bir köydür.

Çayıroluğu
Ülke Türkiye
İl Tokat
İlçe Zile
Coğrafi bölge Karadeniz Bölgesi
Rakım 1.200 m (3.900 ft)
Nüfus
 (2000)
  Toplam 116
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 0356
Posta kodu 60400
Resmî site
-

Tarihçe

Köy Büyük Kafkas-Rus harbi sonunda anavatanları Kafkasya'dan Rusya tarafından Sürgüne gönderilen Çerkesler tarafından kurulmuştur. Köyde yaşayanların tamamı Kabardeydir ve Çerkesya'nın Kabardey bölgesinden sürgüne gönderilen Çerkesler tarafından kurulmuştur. Köyün Çerkesce adı Şenibeydir. Köye ilk yerleşenlenler Çerkesya’nın Şenibey-Jenibeg köyünden gelen Thazepl sülalesidir. Köyün ismi bu yüzden Şenibey’dir. İki tepe arasında yeşillik, çayırlık bir vadide kurulduğu için bu köye Türkçe Çayıroluğu adı verildiğine inanılır, Köyde yaşayan başlıca sülaleler Thazepl(Özdemir, Erdil Ailesi), Kuşha(Özcan Ailesi), Geri(Kaya Ailesi), Wuris/Wunaja(Atasoy, İlhan Ailesi) (Sülalenin asıl adı Wunaja'dır. "Wuris" bir lakap olup artık sülale adı gibi anlaşılmaktadır), Thazeplij(Eti Ailesi), Hatsuk(Işık Ailesi), Kajer, Giranduqo(Kaplan Ailesi), Geri(Canbolat Ailesi) . Köye çeşitli nedenlerle yerleşen (Çobanlık, Demircilik) aslen Çerkes olmayan aileler de vardır. Kendilerini Çerkes olarak görmekte, Çerkesçe konuşmakta ve muhacir sülalesinden olduklarını söylemektedirler. İlçeye uzaklığı 45 km olan Çayıroluğu Köyü, Yücepınar, Uzunöz, Ağılcık ve Beşiktepe-Tekke(Amasya), Sığırçayı(Amasya) köyleri ile komşudur. 25 haneden ibaret olan köyde 135 kişi yaşamaktadır. Köy arazisi engebeli bir coğrafyaya sahip olduğu için tarım arazisi yetersizliği nedeniyle 60 haneye yakın ailenin köyden şehirlere göç ettiği söylenmektedir. Köy dışa göç vermiş dahi olsa yaz-kış gelip gideni eksilmemektedir. Göç edenler, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Balıkesir, Sakarya vs. gibi büyük şehirlerde köy derneği vasıtasıyla aktifliklerini sürdürmektedirler. Köyde kışlar çetin ve yoğun yağışlı, yazlar gündüzleri sıcak ve geceleri soğuk geçmektedir. Yaz günlerinde gece gündüz sıcaklık farkı 10-12 dereceleri bulmaktadır. Köyün başlıca geçim kaynakları tarım, hayvancılık ve odunculuktur. Tamamı kıraç araziye sahip olup sulu tarım yapabilmek için kuyulardan istifade edilmektedir. Tahıl, baklagiller, soğan ve ayçiçeği vs. yetiştirilir. Yılın her döneminde yeşil ve gür otlar bulunan meralarıyla hayvancılık için gözde ve verimli bir konuma sahiptir. Köyde fenni usûllerle arıcılık yapan ailelere de rastlanılmaktadır. 1964 yılında eğitim-öğretime başlanan köyde 1987 yılında Devlet-Vatandaş iş birliği ile 1 derslikli 1 lojmanlı okul yapılmıştır. Okur-yazar oranı %95'tir. Yöresel yemeklerden Çerkes Bastası ünlüdür. Tavuk ve şips denen malzemeden yapılır. Psihalive de en önemli yemeklerdendir. Velibah, Haluj, Loqum halive, Gedrof Şaaphue, Kuey Şaaphue, Kab Soorte de adlarında güzel Çerkes yemekleri yapılmakta ve yenmektedir. Köyde Çerkes adetleri ve Kültürü yaşanmakta Adiğabze'nin Kabardey dialekti kullanılmaktadır. Düğünlerde Wuic, Şeşen, Qafe gibi oyunlar Pşine eşliğinde oynanmaktadır. Düğünler Çerkes adetlerine göre yapılmakta ve günlük hayatta da Xabze yaşamakta ve yaşatılmaktadır.

Coğrafya

Çayıroluğu Köyü Tokat iline 112 km, Zile ilçesine 45 km uzaklıktadır. Karadeniz iklimine hakimdir. Köy merkezi ortalama 1200 rakımlıdır. Yer yer 1400 metre üzerine çıkan muhteşem manzaralı dağları ve meraları bulunmaktadır. Dört tarafı gür ormanlarla çevrilidir. Uygun doğasıyla çeşitli yaban hayvanlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 116
1997 90

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.