Uhud Muharebesi

Uhud Muharebesi, 23 Mart 625'te (Hicrî takvimde 3 Şevval 3) Uhud Dağı'nda yapıldı. Şu anki Arabistan'ın kuzeybatısında Medine'deki Müslümanlar ile Mekkeli Ebu Süfyan'ın ordusu arasında yapıldı. Muharebenin en önemli sonuçlarından biri Hamza'nın öldürülmesidir.

Uhud Savaşı
İslamiyet'in İlk Savaşları
Tarih23 Mart 625
Bölge
Medine'nin 8 km kuzeyi, Uhud Dağı -, Arap Yarımadası
Sonuç Sonuçsuz. Ağır Müslüman kaybına rağmen Kureyş Medineyi ele geçiremedi.
Taraflar
Müslümanlar (Medine) Kureyşliler (Mekke)
Komutanlar ve liderler
Muhammed bin Abdullah
Hamza bin Abdulmuttalib  
Ali bin Ebu Talib
Ebu Süfyan
Halid bin Velid
Amr bin el-Âs
Güçler
700 piyade,
50 okçu
4 süvari[1]
3,000 piyade,
200 süvari[1]
Kayıplar
73 [1] 44-45 [1] 1 esir

Uhud Muharebesi'nin tarihi

Uhud Muharebesi Hicret'in üçüncü yılında, 7 Şevval 3 (23 Mart 625) Cumartesi günü vuku bulmuştur,[2] ancak bazıları bu savaşın şevval ayının ortalarında meydana geldiğini zikretmiştir.[3][4]

Muharebe

Mekke orduları 11 Mart 625'te Mekke'den Medine'ye yürümeye başladı. Bu saldırı Mekkeliler tarafından Bedir Muharebesi'ndeki kayıplarının öcünü almak ve Müslümanların yükselen gücünü kırmak için yapıldı. Müslümanlar muharebe için hazırlıklıydı ve bir süre sonra iki ordu Uhud'un bayırlarında ve düzlüklerinde karşılaştı.

Muhammed, iki ordunun karşılaştığı Uhud Dağı'ndaki dar bir geçidin iki tarafına okçularını yerleştirdi. Mekkelilerin Uhud Dağı'nın etrafından dolaşarak Müslümanlara saldırma ihtimalini önlemek istiyordu. Okçularına, “Haber verilmeden yerinizi terk etmeyiniz.” emrini verdi. İki tarafın kuvvetleri Uhud Dağı eteklerinde karşılaştı. Müslümanların etkili taarruzlarıyla Mekke ordusu geri çekilmeye başladı. Bunu gören okçular, muharebenin kazanıldığını sanarak yerlerini terk etti ve Mekkelilerin bıraktıkları ganimetleri yağmalamaya başladı. Bundan yararlanan Halid bin Velid, komutasındaki kuvvetlerle okçuların terk ettiği geçitten Müslümanlara saldırdı. Bu saldırı sonucu İslam ordusu zor duruma düştü çekilen Mekke ordusu geri dönüp Müslümanlara saldırdı Müslümanlar uhud dağına doğru çekildiler. Dağa saldıran Mekkeliler okçu atışları ile geri püskürtüldü. Mekke ordusu da kesin bir üstünlük elde edemeyip geri döndü. Müslümanların ağır kayıplarına rağmen Medine ele geçirilemedi ve İslam dini ortadan kaldırılamadı.[5]

Kaynakça

  1. Hamidullah, Muhammad (1962). Hz. Peygamberin Savaşları. YeniŞafak. ISBN 975-473-284-1 s.12-13. Bilinmeyen parametre |yazarurl= görmezden gelindi (yardım)
  2. Vakıdi, c. 1, s. 199; İbn Ssa’d, c. 2, s. 36; Belazuri, c. 1, s. 311 - 312.
  3. İbn İshak, s. 324; İbn Habib, s. 112 – 113; Taberi, Tarih, c. 2, s. 534.
  4. "Uhud Savaşı". wikishia.net. 12 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2015.
  5. "Uhud gazvesi". 3 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.