The Elder Scrolls V: Skyrim

The Elder Scrolls V: Skyrim (yaygın olarak bilinen ismi Skyrim), Bethesda Game Studios tarafından geliştirilip Bethesda Softworks tarafından piyasaya sürülen serbest dünya tipi aksiyon RPG video oyunudur. The Elder Scrolls serisinin The Elder Scrolls IV: Oblivion'dan sonra gelen toplamda beşinci uyarlamasıdır. Microsoft Windows, PlayStation 3 ve Xbox 360 platformlarını destekleyen oyun, 11 Kasım 2011'de piyasaya sürülmüştür. Oyuna Dawnguard, Hearthfire ve Dragonborn olmak üzere toplamda 3 ek paket çıkarılmıştır. Skyrim'in ana konusu karakterin, ejderha tanrısı olarak bilinen ve kehanetlerde dünyayı yok edeceği söylenen Alduin isimli bir ejderi öldürme çabalarını konu alır. Oblivion'dan iki yüz yıl sonra meydana gelen olaylar, Nirn gezegeninin Tamriel kıtası üzerinde bulunan kurgusal ülke Skyrim'de geçer. Elder Scrolls'un açık uçlu oynanışının yeniden uygulandığı bu oyunda, oyuncu istediği gibi ülkeyi keşfedebilir ve görevleri isterse belirli bir süreye bağlı kalmadan yapmayabilir ya da erteleyebilir. Skyrim piyasaya sürülüşünün ilk 48 saati içerisinde 3,5 milyondan fazla kopya satmış[1] ve dünya genelinde eleştirmenler tarafından bir hayli övülmüştür.Oyunun 28 Ekim 2016'da "Special Edition" sürümü çıkmıştır. Bu sürüm, gelişmiş ışıklandırma ve yüksek çözünürlükte grafikler içermektedir.

The Elder Scrolls V: Skyrim
Geliştirici Bethesda Game Studios 
Yayımcı Bethesda Softworks
Yönetmen Todd Howard
Yapımcı Bethesda Game Studios
Besteci Jeremy Soule
Seri The Elder Scrolls
Motor Creation Engine
Havok Physics
Platformlar Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
Türler Aksiyon RPG, serbest dünya
Mod Tek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun 

Oynanış

Elder Scrolls serisinin geleneksel açık uçlu oynanış özelliği Skyrim'de de devam ettirildi.[2] Oyuncu at üstünde veya yürüyerek ülkeyi dolaşabilir ve şehir, kasaba, zindan gibi yerler bir kez keşfedildikten sonra bu bölgelere hızlı seyahat edebilir.[3] Görevler oyuncuya NPC'ler tarafından ya da Radyant Hikâye sistemi aracılığıyla verilir. Radyant Hikâye sistemi bir nevi oyuncunun yaptığı tüm seçimleri kaydeder ve oyundaki bazı görevlerin akışını değiştirir.[4] Bu sistem, görev olarak, keşfedilmemiş yeni zindanlar oluşturur ve oyuncunun ülkeyle olan etkileşiminde değişiklikler yapar.[5] Oyuncu, NPC'lerle iletişime geçebilir ve bu yolla bir ricada bulunabilir ya da bir yeteneğini geliştirmesinde yardımcı olmasını isteyebilir.[6] Oyunun dinamik olarak sürekli görev oluşturması oyuncuya sınırsız görev imkânı sağlamaktadır.[2]

Morrowind ve Oblivion'dan farklı olarak Skyrim'de karakter sınıfı mevcut değildir. Onun yerine becerilerde kazanılan deneyimlerle karakterler seviye atlarlar. 1.9 sürümüyle beraber 100 puana varan bir beceri Efsanevi (Legendary) olarak tanımlanabilir ve 15 puana indirilir. Bu sayede karakterler teorik olarak sonsuz seviye atlayabilir.

Önceki oyunlarda ancak modifikasyonlarla mümkün olan ev alma ve evlenme olayı Skyrim'de herhangi bir değişiklik yapılmadan mümkündür.

Kaynakça

  1. Thinesen, Erica (17 Kasım 2011). "Elder Scrolls: Skyrim Sells 3.5 Million Copies Within 48 Hours Of Release". ITProPortal. 14 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2012.
  2. Reilly, Jim (11 Ocak 2011). "New Elder Scrolls V Skyrim Details". IGN. 17 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2011.
  3. Onyett, Charles (31 Mart 2011). "The Elder Scrolls Evolved: What's New in Skyrim". IGN. 21 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2011.
  4. "Radiant Story". The Elder Scrolls Wiki. 4 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2012.
  5. "Todd Howard Skyrim Q&A". The Game Informer Show (Podcast). Game Informer. 3 Şubat 2011. Erişim tarihi: 6 Şubat 2011.
  6. Bertz, Matt (17 Ocak 2011). "The Technology Behind The Elder Scrolls V: Skyrim". gameinformer.com. Game Informer. 29 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2011.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.