Sivasspor

Sivasspor, 9 Mayıs 1967 tarihinde Sivas'ta kuruldu. Süper Lig'de mücadele eden futbol takımı. Kulüp, futbol dışında e-Spor, masa tenisi, judo, bilardo, cirit ve briç branşlarında faaliyetini sürdürmektedir.

Sivasspor
Tam ad Sivasspor Kulübü
Takma ad Yiğidolar
Kırmızı-Beyazlılar
Kısa ad Sivas - SVS
Renkler          Kırmızı - Beyaz
Kuruluş 9 Mayıs 1967 (700916960536000000053 yıl, 272 gün önce)[1]
Stadyum Yeni 4 Eylül Stadyumu, Sivas
(Kapasite: 27.532)
Başkan Mecnun Otyakmaz
Teknik direktör Rıza Çalımbay
Lig Süper Lig
2019-20 Süper Lig, 4.
Resmî site sivasspor.org.tr
Şu anki sezon
Sivasspor Kulübü'nün Faal Şubeleri

Futbol

Futbol (A2)

Bilardo

Briç

Atlı Cirit

e-Spor

Masa Tenisi

Judo

Tarihi

1967 Öncesi Tarihi

Resmi kayıtlara göre Sivasspor'un kuruluş yılı 9 Mayıs 1967 tarihidir. Oysa spor (Futbolun yanı sıra Atletizm, Binicilik, Atıcılık ve Voleybol) kulübü olarak Sivasspor, "Sivas'in Bağdat Caddesi'nde, gençliğin bedeni gelişimine katkıda bulunmak..." amacıyla olmak üzere 14 Nisan 1932 tarihinde kurulmuştur. Aynı yıl Kâmil Matbaası'nda basılan Dış Tüzüğün önsözünde genel sekreter Fahri Şevki şöyle diyor:

"Sürekli ve her sahadaki buhranların cemiyetler içinde ne derecede tesir yaptığını ve içerisinde çalışanların ne müskillerle karşılaştığını bütün arkadaşlarımız bilirler. Spor teşkilatı gibi bilhassa maddi,manevi sahalarda çok fedakârlığı icap ettiren teşekküllerin faaliyet gösterebilmesi için, bütün mensuplarının yardımı lazımdır. Esirgenmeyeceğini bildiğimiz yardımlardan dolayı şimdiden arkadaşlarımıza teşekkür ederiz..."

Esas Nizamname

İç Tüzükde ise kulübün kuruluş amacı şu şekilde açıklanıyor:

"Kulübün teşekkülünden maksat, memlekette gençleri spora teşvik etmek ve onları muntazam sporlarla idmancılığın fenn-i esasati dahilinde çalıştırmak, netice itibarıyla vatana gürbüz, iyi görür ve düşünür gençler yetiştirmektir."

Nizamname-i Dahili

İç Tüzüğe göre kulübün iki türlü üyesi vardır: "sporla ve kulüp davranışı ile meşgul olan" faal üyeler ve "Kulübe medar-i fahr ü seref olan ve her suretle Kulübü himayelerine alan zevat-i saygı değerler"den oluşan hali üyeler. 26 maddelik Tüzükte; kurulların görevleri, toplantı şekilleri, gelir kaynakları, bunların nasıl ve nereden temin edileceği, gider kalemleri, harcamaların ne şekilde yapılacağı, kılık-kıyafet, kararlar, cezalar ve itirazlar ayrıntılı olarak hüküm altına alışmıştır. Mesela "Alamet-i Farika" başlığı altındaki madde şöyledir:

"Spor kıyafeti, yukarısı kulüp rengindeki (Kırmızı-Beyaz) forma veya fanila ve aşağısı beyaz kısa pantolondur. Her futbolcu sahaya çıkarken son derece temiz kıyafetle sahada bulunmak ve diğer gençlere her hususta bir intizam ve temizlik örneği olmak mecburiyetindedir..."

Sivasspor'un ilk sportif faaliyetleri hakkında fazlaca bilgi ve belge bulunmamaktadır. Ancak çalışmalarını Halkevi Topluluğu ile koordineli şekilde yürüttüğü ve bu çalışmaların, 2. Dünya Savaşı'nın ülkeyi içine sürüklediği belirsizlik ortamı içinde kesintiye uğradığı biliniyor. 1935 yılında Kulüp Başkanı Fahri, Üyeler ise; Reşat (Ergün), Baki, Şevki ve Bekir (Keçeli) Beyler'dir. Kulübün 38'i faal ve 84'ü hali olmak üzere 122 üyesi vardır. Türkiye İdman Federasyonu'na girmek için müracatta bulunan kulüp, idari çalışmalarını Sivas Halkevi'ndeki özel dairesinde yürütmektedir.

Uzunca bir aradan sonra Sivas'ın adını taşıyacak bir kulübün yeniden oluşturulması yolundakı çalışmalar, 1950 yılında başlamış ve 27 Temmuz 1950 tarihinde Sivas Gençlik Kulübü resmen kurulmuştur. Adı fazlaca bilinmeyen bu kulüp daha sonraki yıllarda Yolspor ve Kızılırmakspor kulüplerinin katılımıyla 9 Mayıs 1967 de günümüzün Sivasspor'unu oluşturacaktır.

1967 Yılı Kuruluşu

1967 Mart ayında Nusret Akça, Hüseyin Yıldırım, Hüseyin Pala, Nurettin Tarıkahya, Yalçın Özden gibi isimler ilk olarak o günün Belediye Başkanı Ahmet Durakoğlu'na ve dönemin Valisi Vefik Kitapçıgil'e giderek durumu anlatırlar. Vali olaya çok sıcak yaklaşır ve kurulacak olan kulübün yalnızca sportif açıdan değerlendirilmemesi gerektiğini dile getirerek bu oluşumu şehrin kültürel, ekonomik ve sosyal hayatına da büyük bir hareketlilik getireceğini belirtir. Valinin dile getirdiği son derece olumlu sözlerini duyan kurul üyeleri sevinirler.

Sivasspor kurulacaktır. Hemen kuruluş hazırlığına başlanır. Çünkü 1967-68 sezonuna Sivasspor yetiştirilmelidir. Mayıs ayının ilk günlerinde hazırlıklar hemen hemen tamamlanmıştır.

Takımın renkleri konusuna da açıklık getirildikten sonra, 9 Mayıs 1967 tarihli gazeteler Sivasspor'un kurulduğunu yayınlamaya başlar. "Osman Paşa Caddesi, numara 1" Sivasspor'un kulüp binası olarak belediyeden 50 liralık sembolik bir ücret karşılığında kiralanır. Kulübün ilk telefon numarası da 2283'tür.

Sivasspor tarihinde ilk Yönetim Kurulunu oldukça zor görevler beklemektedir. Kollar sıvanarak büyük bir heyecanla işe başlanır. Bu kulübü kuranlar başlangıçta takımın doğrudan ikinci lige alınacağını düşünürler. Ama evdeki hesap çarşıya uymaz ve bu iş göründüğü kadar kolay olmayacaktır. Kulübün ikinci lige alınması isteminin iletilmesi için, Kulüp Başkanı Ahmet Durakoğlu, Genel Sekreter Nurettin Tarıkahya, Kulüp Amiri Hüseyin Yıldırım ve yönetim kurulu üyeleri Nusret Akça, Yalçın Özden (Tüccar) ve Hüseyin Pala'dan oluşan bir heyet Ankara'ya gider. Ankara'da başvuru yapılır. Bu başvuru sonrasında o günün Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Orhan Şeref Apak, bir kurulla incelemelerde bulunmak üzere Sivas'a gelir. Sivas dönüşü yazılan rapor hem Yönetim Kurulunu, hem de tüm Sivas'lı sporseverleri büyük bir hayal kırıklığına uğratır. Zira raporda tesis ve altyapı yetersizliğinden istemin yerine getirilemeyeceğinin belirtilir. Yönetim Kurulu kısa süreli bir şok yaşadıktan sonra harekete geçer. Bütün yollar denenecek ve Sivasspor mutlaka ikinci ligde oynayacaktır. Başta Vali Vefik Kitapçıgil olmak üzere şehrin ileri gelenleri Ankara üzerinde baskı oluşturur.

Yönetimde bulunan Nusret Akça ve Hüseyin Yıldırım gibi aynı zamanda siyasi partilerin İl Teşkilatında görevliler aracılığıyla baskı siyasi bir boyut kazanır. Spor Bakanı Kamil Ocak'la görüşülür. Sivas milletvekili Rıfat Öçten dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'den yardım ister. Bu isteğin içinde üstü kapalı bir tehdit de vardır. "Ya Sivasspor'u ikinci lige alırsınız; ya da Sivas'tan oy almayı unutursunuz." Bu istek yankı bulmakta gecikmez. Aynı günlerde Futbol Federasyonu bir de Şekerspor olayı ile uğraşmaktadır. Birinci ligden düşürülen Şekerspor, idare mahkemesine açtığı davayı kazanmış ve mahkeme kararı ile 1967-68 sezonunda birinci ligde oynama hakkını elde etmiştir. Bu karar ikinci lig beyaz grupta Şekerspor'a ayrılan yeri boş bırakmıştır. Bu kadar olumsuzluk içinde şans ibresi Sivasspor'dan yana dönmüştür. Demirel'in talimatına zamanın federasyon başkanı Orhan Şeref Apak daha fazla direnemez ve Sivasspor 1967-68 sezonunda Türkiye ikinci ligi beyaz gruptaki takımlar arasında yerini alır.

1. Lig Dönemi

2004-2005 yılında 1. Lig'de şampiyon olmuştur.

Süper Lig Dönemi

2013-14 sezonunun 24. haftasında Gençlerbirliği - Sivasspor maçından bir kare

2005 yılına kadar 1. Ligde oynayan Sivasspor 2004-2005 sezonunda Süper Lig'e çıktı. İlk iki sezonunda ligi 8. ve 7. sırada bitirdi. 2007-08 sezonunda ise büyük bir başarı göstererek şampiyonluğu kıl payı kaçırdı ve o sezonu averajla Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin gerisinde 4. bitirdi ve UEFA Intertoto Kupası'nda Türkiye'yi temsil etme hakkı kazandı. 2008-09 sezonunda ise bir önceki sezonda sergilediği grafiği devam ettirdi ve ligi şampiyon Beşiktaş'ın 5 puan arkasında 66 puanla ikinci bitirdi ve 2009-2010 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi elemelerine katılmaya hak kazandı. Bu başarı ile Türkiye'yi UEFA Şampiyonlar Ligi'nde temsil eden 5. Türk takımı oldu. Diğer iki sezon sezonu küme düşme tehlikesi geçiren Sivasspor ligi 15. sırada tamamladı. 2013-14 sezonu öncesi futbol tarihinin en önemli oyuncularından Roberto Carlos teknik direktörlük görevine getirildi. Bu sezon başarılı bir dönem geçiren takım ligi dört büyüklerin ardından 5. sırada tamamladı. Bu sonuçla UEFA Avrupa Ligi'ne katılma hakkı kazanmasına rağmen UEFA'dan gelen men cezası ile Avrupa Kupalarına katılamadı. 2014-15 sezonunda kötü bir yıl geçiren takım ligi 15. sırada tamamlasa da Türkiye Kupasında yarı final oynama başarısı gösterdi. Bu yarı final maçı Sivasspor'un Türkiye Kupasındaki 3. yarı final maçı oldu.

Pilot Takım

İstanbul ekibi Anadolu Üsküdar ile pilot takımı anlaşması vardır. İstanbul ekibinde birçok kiralık oyuncusu bulunmaktadır.

Arma ve Renkler

Armada bulunan 3 yıldız, kurucu kulüpler olan Yolspor, Kızılırmak ve Sivas Gençlik 'i temsil etmektedir. Sivas'ın S harfi ile Spor'un S 'si iç içe geçmiş bir şekilde yer almaktadır. Ayrıca armada ki renkler kulübün renkleri olan Kırmızı - Beyaz renklerini temsil etmektedir. Renkler hem Türk Bayrağından esinlenerek he hem de Kar ve Kan'dan esinlenerek kullanılmıştır.[2]

İsim Sponsorluğu

19 Ocak 2015 tarihinde kulüpten yapılan açıklamayla Medicana Sağlık Grubunun Sivasspor'a isim sponsoru olduğu bildirildi. O günden sonra takımın ismi Süper Lig ve Türkiye Kupası maçlarında Medicana Sivasspor olarak adlandırılmıştır.[3] Anlaşma 2014-15 sezonunun ikinci yarısında ve 2015-16 sezonu için geçerli olmuştur.

Takım İsmi Yıllar
Sivas Gençlik Kulübü 1950-1967
Sivasspor 1967-2014
Medicana Sivasspor 2015-2016
Sivasspor 2016-2017
Demir Grup Sivasspor 2017-

Güncel kadro

1 Şubat 2021 itibarıyla
Mevki Futbolcu
2 FV Arouna Koné
3 DF Uğur Çiftçi
4 DF Aaron Appindangoyé
5 OS Isaac Cofie
6 OS Claudemir
7 OS Max Gradel
8 OS Robin Yalçın
9 FV Mustapha Yatabaré
11 OS Jorge Félix
14 DF Samba Camara
15 DF Alaaddin Okumuş
17 OS Erdoğan Yeşilyurt
20 OS Kerem Atakan Kesgin
23 OS Serhiy Ribalka
25 KL Muammer Yıldırım
Mevki Futbolcu
29 FV Casimir Ninga (Angers'den kiralık)
30 KL Mamadou Samassa
35 KL Ali Şaşal Vural
37 OS Hakan Arslan
58 DF Ziya Erdal (kaptan)
76 OS Fayçal Fajr
77 DF Ahmet Oğuz
80 FV Olarenwaju Kayode (Şahtar'dan kiralık)
87 DF Marcelo Goiano
88 DF Caner Osmanpaşa
92 DF Mikail Balkaya
93 FV Safa Gundak
96 OS Samet Kılıçkaya
99 OS Tyler Boyd (Beşiktaş'tan kiralık)

Teknik Kadro

Görev İsim
Teknik direktör Rıza Çalımbay
Yardımcı antrenör Bülent Albayrak
Yardımcı antrenör Kenan Oktay
Yardımcı antrenör Servet Çetin
Yardımcı antrenör Ayhan Tenbeloğlu
Kaleci antrenörü Cengiz Birgen
Analist Burhan Kılıç

Yönetim Kurulu

Görev İsim
Yönetim Kurulu Başkanı Mecnun Otyakmaz
Başkanvekili Erdal Sarılar
Başkan Yardımcısı Mehmet Oflaz
Başkan Yardımcısı Erdoğan Bozatlı
Sağlık Kurulu Sorumlusu Uğur Akkuş
İletişim ve Medya Sorumlusu Ömer Oğuzhan Sepet
Stadyum ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Faruk Taşseten
Altyapı Sorumlusu Mehmet Boyraz
Tesisler Sorumlusu Mehmet Ali Topal
Lisanslı Ürünler Sorumlusu Erdal Yılmaz
Reklam ve Sponsorluk Sorumlusu Yusuf Ziya Kurt

Sivasspor Kurumsal

Sivasspor Store

Sivasspor'un orijinal ve lisanslı forma, atkı, kaşkol, bere, swetshirt, ceket, gömlek, süs eşyaları gibi birçok değişik ürünlerinin satışı şehir meydanındaki ve Sivas PrimeMall AVM'deki Sivasspor Store'larda yapılmaktadır. Ayrıca Sivasspor'un bazı orijinal ve lisanslı ürünleri E-Yiğido internet mağazasında satışı gerçekleşmektedir.

Sivasspor Dergisi

Sivasspor'un yoğunluğu futbol takımı hakkında bilgi vermek, başkanın duyuyurularını yayımlamak için hazırlanan dergidir. Dergi sadece 2015 yılında 6 sayı çıkarılmıştır.

Taraftar

Sivasspor tribünlerinde 2 taraftar grubu bulunmaktadır. Bu grupların isimleri Çılgınlar 58 ve Yiğido Gençlik'tir. Taraftarların en ünlü sloganı Beyaz Kırmızı Anadolu Yıldızı'dır. Taraftarlar her maç 58. dakikada telefon flashları ile birlikte tribünlerinde tezahürat yaparlar.

İstatistikler ve Rekorlar

Rekabetler

18 Eylül 1967 tarihli Hürriyet gazetesi manşeti

Sivasspor'un kurulduğu günden bu yana Kayserispor ile bir rekabet halindedir. İki kulüp arasındaki ilk maç tarihe 1967 Kayseri stadyum faciası olarak geçmiştir. Bu olaydan sonra iki takım 5 yıl süreyle aynı ligde yer alması yasaklanmıştır. Bu rekabet hala devam etmektedir.

Formalar

Sivasspor'un formalarını 2008-09 sezonuna kadar Diadora, bu sezondan beri ise Adidas üretmektedir. Formalar, genelde çubuklu, kırmızı ve beyaz olmaktadır. Ayrıca 2009-10 ve 2012-13 sezonunda mavi, 2011-12 sezonunda siyah, 2014-15 sezonunda ise sarı formalar da üretilmiştir.

Üretici ve Sponsorlar

SezonÜreticiGöğüs ReklamıSırt ReklamıŞort ReklamıKol Reklamı
1983-84Olimpiyat Spor---
1989-92GÖK-YIL---
1994-95Tam Sigorta---
1997-98PumaHedef Çamaşırları---
1998-99Pazaristan---
2000-01On Yıldız Çamaşırları---
2004-05FeneriumCola Turka---
2005-06DiadoraTurkcell---
2006-07--Turkcell
2007-08--
2008-09Adidas---
2009-10Duyes Group--
2010-11Türk KızılayıAksa Elektrik-Marka AVM
2011-12Spor Toto-Tony Montana-
2012-13Marka AVM--
2013-14Riga BoyaSpor TotoTony Montana
2014-15Marka AVMAksa ElektrikTony MontanaBetta
2015-16Metropol AVM--
2016-17Spor Toto--
2017-18Demir GrupDemir Enerji--
2018-19Halıca-
2019-20WinasolMarmara GroupHalıca

Not: 2010-11 sezonunun son maçı olan Fenerbahçe maçında Göğüs Reklamı'nda Kuzan Grup reklamı yer alıyordu.

Klasik Formalar

Sezonlara Göre İç Saha Forması

2008-2009
2009-2010
2010-2011
2013-2015

Sezonlara Göre Deplasman Forması

2008-2009
2009-2010
2013-2015

Alternatif Formalar

2009-2010
2011-2012
2012-2013
2013-2014
2014-2015

Kulüp Tesisleri

Stadyum

Kulüp kuruluş tarihi olan 9 Mayıs 1967'den, Eylül 1984 tarihine kadar maçlarını Sivas Şehir Stadyumunda oynamıştır. 7 Ekim 1984 günü Akçaabat Sebatspor maçı ile 4 Eylül Stadyumu'na geçiş yapılır. Buradaki ilk maçta Akçaabat Sebatspor'a 3-0 hükmen yenik sayılmıştır. Bu maçtan sonra Stadyum tadilat ve bakım süreçleri geçirerek zaman içerisinde kapasitesi artırılmıştır. Bu stadyumdaki son maç 19 Mayıs 2016 tarihinde Fenerbahçe ile 2-2 beraberlik ile sonuçlanmıştır. Şu anda kullanmakta olduğu Yeni Dört Eylül Stadyumu'na ise ilk kez 21 Ağustos 2016 tarihinde 1. Lig 2. hafta maçında Mersin İdman Yurdu'nu 6-0 mağlup etmiştir. Stadyumdaki ilk golü Burhan Eşer atmıştır.

4 Eylül Stadyumu, Sivasspor'a 1984-85 ve 2015-16 sezonları arası ev sahipliği yapmıştır

Lütfullah Bilgin Tesisleri

Sivasspor Vali Lütfullah Bilgin Tesisleri 96.500 metre kare arazi üzerine kurulmuş olan tesisler 2011 yılında yapımı tamamlanmıştır. Vali Lütfullah Bilgin Tesisleri Türkiye’nin en modern ve en büyük tesislerinden biridir. Tesislerin içerisinde A Takım binası, idari bina, 3 doğal çim ve 2 sentetik çim antrenman sahası, 1 basketbol ve voleybol sahası, 1 kapalı spor kompleksi, 1 restaurant, 1 saha bakım binası, 200 araçlık genel otopark, at çiftliği, açık ve kapalı at binim alanları bulunmaktadır.

Avrupa Kupaları Maçları

Turnuva Oyn G B Y AG YG
UEFA Şampiyonlar Ligi210136
UEFA Kupası / UEFA Avrupa Ligi8206916
UEFA Intertoto Kupası411237
Toplam144191529

Ayrıca bakınız

Geçmiş Yılların Puan Durumu

Sezon LigPoz.MaçGBMAGYGPuanTürkiye Kupası En GolcüTeknik Direktör
2010-11 Süper Lig 153481115435735 Play-Off Turu Erman Kılıç (9) Mesut Bakkal / Rıza Çalımbay
2011-12 734131110575450 Çeyrek final Michael Eneramo (16) Rıza Çalımbay
4611491229
2012-13 123412814424644 Yarı final Michael Eneramo (15)
2013-14 53416513605553 Grup aşaması Aatıf Chahechouhe (17) Roberto Carlos
2014-15 15349916435036 Yarı final Aatıf Chahechouhe (17) Roberto Carlos / Sergen Yalçın
2015-16 163461315344831 2. Tur Aatıf Chahechouhe (12) Sergen Yalçın / Okan Buruk / Mesut Bakkal
2016-17 1. Lig 1 34 17 11 6 51 27 62 Çeyrek final Leandrinho (11) Osman Özköylü / Mesut Bakkal / Samet Aybaba
2017-18 Süper Lig 73414713455349 5. Tur Arouna Kone (13) Samet Aybaba
2018-19 1234101113495441 4. Tur Arouna Kone (11) Tamer Tuna / Halan Keleş
2019-20 4 34 17 9 8 55 38 60 4. Tur Mustapha Yatabaré (13) Rıza Çalımbay
Not: Tablo son 10 sezonu göstermektedir. Ayrıntılar ve geçmiş sezonlar için Ana Maddeye bakınız.

Lig mücadeleleri

2005-2016, 2017-

1967-1983, 1984-1986, 1999-2005, 2016-2017

1986-1999

1983-1984

Başarıları

Kaynakça

  1. "Tarihçe". sivasspor.org.tr. 9 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2016.
  2. "Armaların Dili". Futbol Extra Dergisi. Cilt Ekim 2010 sayısı. ss. sf. 77-79. ISSN 1305-6093.
  3. "Sivasspor'a isim sponsoru!". NTVSpor.net. 19 Ocak 2015. 13 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2015.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.