Santorini

Santorini (Yunanca: Σαντορίνη ya da Thira (Yunanca: Θήρα), Ege Denizi'nde, Yunanistan'ın 200 km güney doğusunda yer alan volkanik adalar grubu.

Uydu fotoğrafında Santorini

MÖ 1650 - 1450 yılları arasında volkan Minos Patlaması adı verilen püskürmeyle kısa sürede çökerek adanın 73 kilometrekarelik bir alanının deniz altında kalmasına yol açtı. Bu tarihte bilinen en büyük volkanik etkinliklerden biridir, Doğu Akdeniz'de çok büyük yıkıcı etkiler yaratan doğa olaylarına neden olmuştur. Bilinen en büyük yıkım Girit'te gerçekleşti, merkezi bu adada olan Minos uygarlığı üzerinde büyük tahribat yaptı.

Çökmenin ilk etkisi, çöküntünün neden olduğu tsunami sonucu, Girit'in kuzey ve kuzey batı kıyıları boyunca yer alan balıkçı köylerinin, denizden fazla yüksek olmayan yerleşimlerin ve denizlerde ya da limanlarda bulunan ticaret ve balıkçı teknelerinin yok olmasıydı.

İkinci dalga etki, rüzgarın sürüklediği toz bulutlarından serpilen volkanik küllerdi ve Girit adasının neredeyse tamamının, on santimetre kalınlığında bir volkanik kül tabakasıyla örtülmesine neden oldu.

Santorini volkanının atmosfere saldığı tefra izlerine Türkiye'de de rastlanılmaktadır. Püskürme malzemelerine Santorini yakınlarında adaların karasal yüzeylerinde rastlanırken, daha uzaklarda göl ve denizlerin tortularında bulunmaktadır. Atmosferin geniş alanlarına yayılan bu volkanik malzeme küresel soğumaya neden olmuştur. O yıllara ait ağaç halkalarından küresel soğuma izleri tespit edilmektedir[1].

Santorini volkanın tefra tabakalarının Türkiye'de görüldüğü yerler ve kalınlıkları şu şekildedir: Burdur Gölhisar Gölü (1–4 cm), Salihli Gölcük Gölü (12 cm), Köyceğiz Gölü (9 cm). Ayrıca Nil Deltasında, Akdeniz'de ve Sinop'ta yapılan sondajlarda bu küllere rastlanmıştır[1].

Minos uygarlığının tarih sahnesinden silinişinin bu olayın sonucu olduğu konusunda bugün için net bir görüş yoktur. Minos uygarlığının, bu felaketin yol açtığı tahribatın ardından Miken savaşçılarınca yağmalandığı ve yakıldığı görüşü, genel kabul görmektedir.

Bugün Santorini, Akdeniz'in en çok rağbet gören turistik bölgelerinden biridir.

Belediye

Mevcut Thera belediyesi (resmen: "Thira", Yunanca: Δήμος Θήρας), Santorini ve Therasia adalarındaki tüm yerleşimleri kapsar, 2011 yerel yönetim reformunda eski Oia ve Thera belediyelerinin birleşmesiyle kurulmuştur.[2]

Oia şimdi Thera belediyesi içinde Κοινότητα (topluluk) olarak adlandırılıyor ve Therasia ve Oia'nın yerel alt bölümlerinden (Yunanca: τοπικό διαμέρισμα) oluşur.

Thera belediyesi Santorini adasında 12 yerel alt bölüm daha içeriyor: Akrotiri, Emporio, Episkopi Gonia, Exo Gonia, Imerovigli, Karterados, Megalohori, Mesaria, Pyrgos Kallistis, Thera (belediyenin merkezi), Vothon ve Vourvoulos.

Ekonomi

Santorini'nin ana sektörü turizmdir. Tarım da ekonomisinin bir parçasını oluşturuyor ve ada yerli Assyrtiko üzüm çeşidine dayanan bir şarap endüstrisini sürdürüyor. Beyaz çeşitler arasında Athiri ve Aidani bulunurken kırmızı çeşitler arasında mavrotragano ve mandilaria bulunur.[3]

Turizm

Kikladların incisi Santorini, hoş sürprizler düzenleyen bu toplantıların bir parçası. Gerçekten de yüzyıllar boyunca volkanik patlamalar ile şekillenen doğal manzaralarla noktalanmış bir tatlılık ve esenlik konsantresi. Kopuşunuz sırasında, zamansız kireçtaşı köyleri, sıra dışı nüansları olan büyüleyici plajları, her köşede gizli kiliseleri, yuvarlanan üzüm bağları ve şiirsel gün batımları ile içgüdüsel olarak büyüleneceksiniz.[4] Kaçma arzunuzu doldurmak için, ada aktiviteleri kaçırmaz. Ama elbette, bu deneyimi yaşamak için bir yerde formda kalmak zorundasınız. Bu yüzden ArrestedWorld.com seyahat günlüğü Santorini'nin en iyi otelleri bulmak için güzel bir şekilde açıkladı![5]

Kaynakça

  1. Hakan YİĞİTBAŞIOĞLU (2003). "SANTORİNİ VOLKANI VE MİNOAN PÜSKÜRMESİNİN TÜRKİYE'DEKİ İZLERİ" (PDF). Coğrafi Bilimler Dergisi. ankara.edu.tr. 19 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2018.
  2. https://www.gtp.gr/TDirectoryDetails.asp?ID=1052 30 Ocak 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Resmi internet sitesi)
  3. 'da turizmin yerel kalkınmaya katkısı (İngilizce)
  4. Santorini'de gezilecek en iyi yerler 9 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizcede)
  5. Santorini'de en iyi oteller nasıl bulunur 16 Temmuz 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizcede)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.