Pirahmet, Gümüşhane

Pirahmet, Gümüşhane ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Pirahmet
Ülke Türkiye
İl Gümüşhane
İlçe Merkez
Coğrafi bölge

Karadeniz Bölgesi

websitesi =
Nüfus
 (2000)
  Toplam 367
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 0456
Posta kodu 29100
Resmî site
-

Tarihçe

Gümüşhane Erzurum yolu üzerinde yer alan Pir Ahmet köyü adını Fatih Sultan Mehmet'in hala oğlu olan Salur boyunun Karamanlı kolundan Karamanoğlu Pir Ahmet Bey'den almaktadır. 1451'den sonra Osmanlı ile karşı karşıya gelen Karamanoğulları Beyliği'nin Pir Ahmet Bey zamanında varlığını bir süre daha devam ettirdiği bilinmektedir.

Osmanlı İmparatorluğu'nun Anadolu'daki Türk beyliklerini egemenliği altına almasından sonra Karamanoğlu Pir Ahmet Bey Bayburt'a yerleşmiştir. Bir süre burada kalan Bey'in Gümüşhane'ye 15 km uzaklıktaki adını taşıyan köyde türbesi yer almaktadır. Bu türbe kare bir plan üzerine taştan yapılmış ve üzeri yine taştan piramidal bir çatıyla kapatılmıştır. Kubbe içerden kademeli tromplara oturtulmaktadır. Türbenin alt katındaki mezar odasına beş basamaklı taş merdivenle inilmektedir. Türbenin kuzey cephesinde yuvarlak kemerli alçak bir kapı, güney cephesinde ise küçük bir penceresi vardır.

Türbenin içinde, batı duvarında grift bir sülüsle yazılmış hat yer almaktadır. Yazı, üzeri onarım sırasında çimentolu sıva harcı ile yer yer kapatılarak zarar görmüştür. Bu nedenle kelimelerin ancak bir bölümü okunabilmektedir. Bu yazıdan türbenin 1550 yılında Kanuni Sultan Süleyman zamanında (1520-1566) inşa edildiği anlaşılmaktadır. kaynak.Gümüşhane kültür turizm müdülüğü

Kültür

Köy halkının tamamına yakını Oğuzların Afşar boyundan gelmektedir. Türkmen örf ve adetleri ile Gümüşhane'ye ait bütün gelenek ve görenekler (düğün benzeri özel günlerde) görülmekte ve yaşatılmaya çalışılmaktadır.

Köyün geleneksel yemekleri olarak; siron, erişte, patates kavurması, omaç, gendime çorbası, haşıl ve birçok değişik yemek çeşidi bulunmaktadır.

Coğrafya

Gümüşhane merkezine 15 km uzaklıktadır. Köy dağlarının birçoğu volkanik dağların dış püskürük taşlarıyla ile oluşmuştur. Bitki örtüsü olarak da; kuzeye bakan yamaçlarda sık orman örtüsü görülmektedir. Güneye bakan yamaçlarda ise zayıf bitki örtüsü hakimdir ve makiye benzer çalılıklardan oluşmakdadır. Köy etrafını çevreleyen dağların ortalama yükseltisi 1600-1700 civarındadır. Dağları, birden fazla milli park statüsünde güzellikler ve gizemli oluşumlar barındırmaktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 367
1997 404

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.