Lenfatik sistem

Lenfatik sistem veya lenf sistemi, lenf damarları, ve lenfatik organlar ve lenfodik dokudan oluşan bir organ sistemidir.[1] İkinci bir dolaşım sistemi olarak tanımlanabilecek olan lenf sistemi yine de yapısı itibarıyla kan dolaşım sisteminden farklılıklar gösterir. Dolaşım sisteminden bağımsız olarak çalışan ve kapalı bir sistem olmayan lenfatik sistem, bağışıklık sistemi içeriğini yine dolaşım sistemine boşaltır ve genel olarak bağışıklıkta rol alır. Vücut savunmasında önemli bir rol oynayan lenfositler lenf sisteminde üretilir ve olgunlaştırılır.[2]

lenfatik sistem
Latince isim systema lymphoideum
Sistem İnsan vücudu, dolaşım sistemi, bağışıklık sistemi
Tanımlayıcılar
JSTOR lymphatic-system
Microsoft Academic 181152851
MeSH D008208
TA 5149
FMA 74594

Lenf düğümlerinin yangısına lenfadenitis, lenf damarlarının yangısına ise lenfanjitis denir.

Yapısı

Lenfatik sistem kabaca iki temel başlığa ayrılabılır. Lenf düğümleri ve lenfatikler (lenf damarları). Lenf kapillerleri veya lenfatikler normal dolaşımın aksine merkezden perifere değil, periferden merkeze doğru yöndedir. Örneğin bağırsaklarda villuslar içerisinde başlar. Buradaki alt ünitelere lakteal adı verilir. Lenf kapillerleri bir ucu kapalı formasyondadır. Laktealler birleşerek daha büyük lenfatikleri oluşturur. Göğüs-karın hizasında ise Cysterna chili denilen (Peke sarnıcı) yapıya ulaşarak sistemik dolaşıma geçerler. Bu arada yollar üzerinde lenf düğümlerini oluştururlar.

Lenf organları

Kemik iliği ve timüs birincil lenfatik organlar olarak kabul edilirler ve olgunlaşmamış proginatör hücrelerden lenfosit üretiminden sorumludurlar. Buna ek olarak ikincil lenf organları arasında lenf nodları ve dalak bulunur. İkincil organların görevi olgun lenfositleri depolamak ve edinilmiş bağışıklık sistemini aktive etmektir.[3]

Kaynakça

  1. Standring S (2016). Gray's anatomy : the anatomical basis of clinical practice (Forty-first bas.). ss. 68-73. ISBN 9780702052309.
  2. "Lenf Sistemi 18 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi." webders 18 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. 21 Haziran 2016.
  3. "Spleen: Information, Surgery and Functions". Childrens Hospital of Pittsburgh - Chp.edu. 17 Kasım 2010. 26 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2011.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.