Krayina Sırp Cumhuriyeti

Krayina Sırp Cumhuriyeti Balkan Yarımadası'nda Hırvatistan Savaşı ve Bosna Savaşı sıralarındaki Tanınmayan Sırp Devleti. Fırtına Harekâtı sonucunda yıkılmıştır.

Република Српска Крајина
Krayina Sırp Cumhuriyeti
1991-1995
Bayrak
Arma
Millî marş
Bože Pravde
Başkent Knin
Hükûmet Cumhuriyet
 1991-1992
Milan Babić
 1992-1994
Goran Hadžić
 1994-1995
Milan Martić
Tarihçe  
 Kuruluşu
1991
 Dağılışı
1995
Öncüller
Ardıllar
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti
Hırvatistan
Doğu Slavonya, Baranya and Batı Srem

Tarihsel geri planı

İkinci Dünya Savaşı sırasında Faşist İtalyası ve Nazi Almanyası Yugoslavya Krallığı'na saldırıp ülkeyi parçaladı. Zagreb’in 90 km güney-doğusunda Ustaşa’nın kontrolünde bulunan Jasenovac Toplama Kampında meydana gelmiştir. Bu kampa gönderilen erkeklerin çoğu öldürmüş, kadınlar Almanya’ya zorunlu çalışma için gönderilmiştir. Faşist Ustaşa hareketi, Hırvatisan Bağımsız Devleti'ndeki Katolik Hırvat ve Müslüman Boşnakların oluşturduğu Handschar ile sıkı bir işbirliğiyle 1941-45 yılları arasında 700.000 Sırp, 60.000 Yahudi ve 26.000 Çingene’yi öldürmüştür.

Krayina

Yugoslavya parçalanırken, Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti İdare sınırlarında yaşayan Sırplar 1991 yılında İkinci Dünya Savaşı sırasında yapılan soykırımların tekrarlanmasından korkarak, 16. yüzyıldan beri Sırplar iskân edilen topraklarının Krayina Sırp Cumhuriyeti'ni ilan etti. Ancak tanınmayan Sırp devletinin ömrü uzun sürmedi. Krayina’ya saldırmak ve oradaki Sırpları katletmek, MPRI’in Hırvatlara sunduğu bir plandı. 1 Mayıs 1995'te İşçi Sınıfının Uluslararası Dayanışması Gününün kutlanması ve faşizmin hezimeti ellinci yıldönümü şenlik hazırlıkları sırasında Hırvatlar, Ürdün, Nepal ve Arjantin BM Barış Gücü "koruması" altındaki Batı Slavoniya'nın bir bölgesine saldırdılar. Beklenmedik saldırı nedeniyle Sırpların misillemeleri Hırvatları engelleyemedi. Batı Slavoniya'daki 454 kişinin öldürüldü ve 15.000'den fazla Sırp'ı sınır dışı ettiler.

4 Ağustos 1995 tarihinde ise Hırvat silahlı kuvvetleri ve BM Barış Gücü, Knin Krayinası bölgesine Fırtına Harekâtı'nı düzenleyerek, 2.500'e kadar ayrılıkçı Sırp’ı öldürdü, yaklaşık 220 binini ise Hırvatistan topraklarından sürdü. ABD destekli Krayina yıkılması Avrupa’daki etnik temizlik olaylarından biri olarak gösterilebilir. Fakat, Bosna Savaşı'nda Bosna-Hersek'in paylaşılması adına Sırplarla anlaşmış olan Hırvat lider Franjo Tuđman, ölümünden sonra ulusal kahraman olarak gömülmüştür.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.