Keklicek, Gemerek

Keklicek (1530 yılı Osmanlı kayıtlarına göre Kekliicek), Sivas ilinin Gemerek ilçesine bağlı bir köydür.

Keklicek
Köyün genel görünümü (2006)
Ülke Türkiye
İl Sivas
İlçe Gemerek
Coğrafi bölge İç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2019)
  Toplam 266
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 0346
İl plaka kodu 58
Posta kodu 58840

Tarihçe

Osmanlı arşivlerinde 1530 yılı kayıtlarında bu bölgede sadece Mescitlü köyü( şimdiki adı Mescit), Bey (Şimdiki adı Beyyurdu) ve Orta (şimdiki adı Ortaköy) mevcuttu. Bunlar Türkmen köyleriydi.

Keklicek köyünün kuruluşu ise Osmanlı arşivlerine göre, [21/B/1137 (Hicri) - Dosya No:1262 - Gömlek No:71 - Tenos kazasına bağlı Çetni köyü civarı Sıraç ve Kiklicek karyesi yaylak nam mahal aşarının emaneten idare ettirilmesi, rüesa-yı ruhaniyeler tarafından öşürlerinin miktar ve muhasebesiyle Gelikiras Mukataası mutasarrıflarına verilen zahirenin müfredat kayıtları.]

Sivas’a tabi Tenos kazasına bağlı Kiklicek karyesi, Osmanlı arşivlerine göre 1724'te kurulmuştur. İran yaylalarından Horasan'a buradan da Anadolu ya giren Türkmen boylarından olan Karabekirler kabilesi bozkır atları ve koyun sürüleri ile gelerek bu bölgeye yerleşmişler ve Keklicek köyünü kurmuşlardır. Karabekirlerden hemen sonra Oğuzların Kınık boyundan olan ve Horosan bölgesinden gelen Hamza oğulları kabilesi köye yerleşmiştir. Daha sonra Acem'ler isimli bir Türkmen kabilesi köye yerleşmiştir (bunlar acem Türkleridir ve halen İran'da yoğun olarak yaşamaktadırlar). Ayrıca 1800’lü yılların başlarında Arap yarımadası Batılılar tarafından işgal edilmeye başlanınca, bazı göçmen kabileler bu bölgelerden develerle Anadolu içlerine göç etmişlerdir. En son olarak ise, Keklicek köyüne Arap yarımadasından göç eden bu kabilelerden biri olan Alika isimli sülale yerleşmiştir.

Köyün demografik yerleşkesine de baktığımız zaman ilk gelen kabileler merkezde, daha sonra gelenler ise merkez etrafında bir yerleşke biçimi oluşturacak şekilde köye yerleşmişlerdir. O zamanlar bölgede yoğun olan orman dokusu şimdilerde mevcudiyetini koruyamamıştır. Keklicek köyünün ekonomik yapısı daha çok küçükbaş hayvancılık ve ilkel tarımcılığa dayanıyordu. İlkel bir şekilde kara sabanla tarlalar sürülüyor orak, tırpanla ekinler biçiliyor ve düven denen altı taşlı öküzlerin çektiği bu aletle ekin sapları saman haline getiriliyordu. Tabi tamamen beden gücüne dayanan bu çalışma şekli zor ve zahmetliydi. Alım gücü olmayan insanların tek çaresi çok ama çok çalışmaktı. Tamamen kapalı bir çevre içerisinde yaşayan Keklicek halkı özellikle 1960 lı yıllarda çeşitli sebeplerle göç vermiştir. Mevsimsel iş olarak Adana’da ve Mersin’de çalışmaya başlamışlardır ki genel olarak Turunçgiller (portakal, limon, vb.) bahçelerinde bekçi veya bahçıvan olarak çalışmışlardır. Bahar aylarında Keklicek’ e dönen erkek nüfus genellikle yazlık işlerini hallettikten sonra tekrar çalıştıkları yerlere yaya olarak veya trenle dönüyorlardı. 1960'lı yıllarda Keklicek Almanya’ya ilk göçünü vermiş ve bu göç 1980 yıllara dek yoğun bir şekilde sürmüştür.

Coğrafya

Sivas iline 146 km, Gemerek ilçesine 28 km uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2013 216
2000 318
1997 370

KEKLICEK

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.