I. Dünya Savaşı Doğu Cephesi

Doğu Cephesi, I. Dünya Savaşı'nda Orta Avrupa ve Doğu Avrupa'da, Almanya ile Avusturya-Macaristan'ın doğusunda ve Bulgaristan'ın kuzeyinde, Rusya ve Romanya'nın ise batısında kalan cephedir.

Doğu Cephesi
I. Dünya Savaşı

Rus askerleri 8 inçlik toplarını bir konvoy halinde taşırken
Tarih17 Ağustos 1914 - 3 Mart 1918
Bölge
Sonuç

İttifak Devletleri zaferi

Taraflar
Alman İmparatorluğu
Avusturya-Macaristan
Osmanlı (1916-17)
Bulgaristan (1916-17)
Rus İmparatorluğu (1914-17)
Rus Cumhuriyeti (1917)
Romanya (1916-17)
Rusya SFSC (1918)
Komutanlar ve liderler
Paul von Hindenburg
Erich Ludendorff
Max Hoffmann
Conrad von Hötzendorf
Nikola Zhekov
Stefan Toshev
II. Nikolay
Aleksey Brusilov
Lavr Kornilov
Constantin Prezan
Güçler
Osmanlı: 117.000-130.000 asker[1]
Kayıplar
3.5 milyon Alman ve Avusturya-Macaristan askeri hayatını kaybetti ve yaralandı. Osmanlı İmparatorluğu'nun kaybı ise 8.000 ölü ve 22.000 yaralı oldu.[1] 1.5 milyon Rus askeri ve 2 milyon Rus sivil hayatını kaybetti, 4 milyonu yaralandı. 800.000 Rumen askeri hayatını kaybetti ve yaralandı.

Batı Cephesi çıkmaza girmişken, savaş Doğu Cephesi'nde şiddetli bir şekilde devam ediyordu. Rusya'nın ilk planı Galiçya üzerinden Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nu ve Doğu Prusya üzerinden Alman İmparatorluğu'nu işgal etmek üzerineydi. Rusya, Galiçya'da büyük ölçüde başarılı oldu. Fakat Ağustos ve Eylül 1914 tarihlerinde Paul von Hindenburg'un Tannenberg'de kazandığı zaferle Doğu Prusya ve Masurian Gölleri'ne çekilmişlerdir. Rusya'nın az gelişmiş sanayisi ve etkisiz askeri liderliği, Doğu Cephesi'nden çekilmelerine ve büyük yenilgiler almalarına neden olmuştur. 1915 yılının baharında Rusya, Galiçya içine kadar çekilmiştir. Mayıs ayında İttifak Devletleri, Polonya'nın güney sınırında dikkate değer bir ilerleme göstermiştir. 5 Ağustos günü Rusya, Polonya'nın doğu kısımlarına çekilmek zorunda kaldı. Romanya'nın savaşa girerek Transilvanya'yı işgal etmesi, Rusya'nın savunma yapmasını kolaylaştırmıştır. Ancak Bulgaristan'ın güneyden saldırıya geçmesiyle Romanya da çekilmeye başlamıştır.

7 Kasım 1917 tarihinde başlayan Ekim Devrimi sonucunda Rusya, Brest-Litovsk Antlaşması ile savaştan çekilmiştir.

Not

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.