Eylau Muharebesi

Eylau Muharebesi,Avrupa'da Napolyon'a karşı kurulan IV.Koalisyon güçleri arasında gerçekleşen savaş

Napolyon'un üstünlük sağlayamadığı ilk muharebedir.[1]

Eylau Muharebesi
Tarih7-8 Şubat 1807
Sonuç

Kesin değil

Napolyonun harekat planı hazirana kaldı
Taraflar
Fransa Rus Çarlığı
Komutanlar ve liderler
Napolyon Leonti Leontyeviç Bennigsen
Güçler
74.000 76.000

Konum

Doğu Prusya'da, Königsberg'in (Kaliningard) 37 km güneyindeki Eylau kasabası (bugün Bagrationovsk, Rusya Federasyonu) çevresinde meydana geldi.[1]

Gelişme

Napolyon Rusya' da ilerliyordu. Ruslar bunu durdurmak istiyordu.7 Şubat'taki ilk çarpışma planlanmamıştı ve iki tarafın da yaklaşık 4 bin kayıp vermesinden başka hiçbir sonuç doğurmadı. Sonraki gün Napolyon'un asker sayısı Ruslar'dan yaklaşık 20.000 kişi daha azdı. Bu yüzden Napolyon takviye gelinceye kadar oyalama savaşını seçti.

Savaş

Rus askerleri ilerlemeye başladı. Napolyon'un Süvarileri ise gelmişti. Napolyon karşı atağa geçti ve Rus akınını durdurdu. Bu saldırıların ilki şiddetli bir kar fırtınası içinde püskürtüldü ve ağır kayıplara yol açtı. 10.700 kişilik yedek süvari ile tüm süvariler bu atakla Dünya'nın en büyük süvari atağını yaptı. İki kol halinde Rus merkezini boydan boya yardılar. Bu saldırı Napoléon'un kendi merkezini elde tutmasını ve krizi atlatmasını sağladı. Son 6 saatte her iki tarafta takviye aldı fakat net bir sonuca varılmadı.

Çarpışma, iki tarafın da bitkin düşmesiyle gece saat 22'de bitti.

Sonuç

Net bir kazanan olmadı. Fakat her iki tarafta çok büyük kayıplar verdi.[2]

Savaştan sonra

Savaştan sonra net bir kazanan olmadı. Napolyon'un ilerleyişi Hazirana kaldı[3]

Kaynakça

  1. "Türkçe Bilgi: Eylau Muharebesi". Türkçe Bilgi. 11 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2021.
  2. "Eylau Muharebesi". Google Arts & Culture. 12 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2021.
  3. "Battle of Eylau | Summary". Encyclopedia Britannica (İngilizce). 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2021.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.