Eğit-Der Eğitim Müzesi

Eğit-Der Eğitim Müzesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir müzedir. Müzenin, Kültür Bakanlığı'nın 7 Ekim 1994 tarihli ve 8727 sayılı kararıyla kurulması planlanmış ve 17 Nisan 1995'te de açılışı yapılmıştır.[1]

Eğit-Der Eğitim Müzesi
Açılış 17 Nisan 1995) (1995-04-17)
Konum Çankaya, Ankara, Türkiye
Tür Eğitim müzesi
Koleksiyon(lar) Geçmişten günümüze kadar eğitimde kullanılan araç ve gereçler
Toplu ulaşım

Müzenin Bölümleri

Eğitim Araçları Odası

Bu bölümde, geçmişten günümüze kadar kullanılan her türden eğitim aracı sergilenmektedir.

Eğitim Belgeleri Odası

Osmanlı döneminden günümüze dek Arap alfabesi ve Türk alfabesiyle yazılmış kitaplar, dergiler, gazeteler, atlaslar, diplomalar, tasdiknameler, öğretmen kimlikleri, sağlık karneleri, memuriyet mazbataları gibi belgelerin sergilendiği bu odada ayrıca tanınmış eğitimcilerin el yazması mektupları, kullandıkları kişisel kalemler, sigara tablaları gibi özel eşyaları da gösterime sunulmuştur. Abdülhamid'in doğum yıl dönümü anısına 22 öğrencinin nutuk ve şiirlerinin yayınladığı 22 Şubat 1894 tarihli Aydın Vilayet Gazetesi ise müzede bulunan nadir ve değerli belgelerdendir. Eski milli eğitim bakanlarından Mustafa Necati, Saffet Arıkan, Reşit Galip ve müsteşar Rüştü Uzel'in büstleri de burada  sergilenmektedir.

Öğretmen Örgütlenmesi İle İlgili Oda

Tarih boyunca öğretmenlerin örgütlenmesiyle ilgili haber ve bilgi niteliği taşıyan kitaplar, dergiler, gazeteler ve fotoğraflar kronolojik sıraya göre düzenlenerek burada sergilenmektedir.

Eğitim Belgeselleri Odası

Bu bölümde; Rauf İnan, Hüsnü Cırıtlı, Mehmet Öztekin Yiğit, Cahit Külebi, Cavit Binbaşıoğlu, Mahmut Makal, Talip Apaydın gibi Türk eğitim sisteminde iz bırakmış öğretmenlerin, Türkiye'nin bugünkü eğitim durumunu, gelecek için önerilerini anlattığı video bantları ve 1940'lı yıllarda Köy Enstitüleri'nde çekilmiş koro bantları, taş plaklar, öğrenci-öğretmen etkinliklerini gösteren fotoğraf albümleri sergilenmektedir.

Kitaplık Odası

Kitaplık odasındaki dolaplarda her türden kitap bulunmakta ve bu kaynaklardan öğrencilerin, eğitimcilerin, araştırmacıların ve bilim adamalarının yararlanması için hizmete sunulmaktadır. Kitaplığa belli sayının üstünde kitap bağışlayanların, bağış yaptıkları kitaplar bir arada tutulmakta ve bağışlayan kişinin adına bir bölüm oluşturulmaktadır.

Salon

Duvarlarında okulların, eğitmen kurslarının ve köy enstitülerinin fotoğrafları sergilenen salon kısmında, eski milli eğitim bakanı Hasan Ali Yücel ve ilköğretim genel müdürü İsmail Hakkı Tonguç'un büstleri bulunmaktadır.

Kaynakça

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.