Şefika Kutluer

Şefika Kutluer (5 Mayıs 1961, Ankara), "Sihirli Flüt" lâkaplı Türk flüt virtüözü.[1] 1998 yılında Kültür Bakanlığı Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.[2] Aynı zamanda UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi'dir.[3]

Şefika Kutluer
Genel bilgiler
Unvanı Sihirli Flüt
Doğum 5 Mayıs 1961 (1961-05-05)
Ankara, Türkiye
Çalgılar Flüt

Müzik yaşamı

Kutluer'in babasının arkadaşı olan Ulvi Cemal Erkin'in Kutluer'e kulak testi yapması ve konservatuvara teşvik etmesi sonucunda müzik eğitimi başladı.[4] İmtihanları kazandıktan sonra ilkokul dördüncü sınıfta Ankara Devlet Konservatuvarı'na girdi. Kâmuran Gündemir ile piyano çalıştı.[4] Enstrüman seçimi yapan komisyon tarafından Kutluer "flüt"e seçilmiştir ve Saki Şarıl'la flüt öğrenimine başlamıştır. Şefika Kutluer Ankara Devlet Konservatuvarı'ndan 3 sınıf atlayarak 1979 yılında mezun olmuştur. Aynı yıl Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda çalışmaya başladı. İlk profesyonel konserinde Mithat Fenmen, Şefika Kutluer'e piyanoda eşlik etti.

Uluslararası arenaya adım

Yüksek lisans derecesini İtalyan hükümetinin davetlisi olarak gittiği Roma'da, Santa Cecilia Akademisi'nde aldı. Santa Cecilia Akademisi'nde Prof. Ançillotti, Prof. Vinçenzoni, Prof. Balboni, James Galway ve Viyana Filarmoni'nin baş flütçüsü Prof. Werner Tripp gibi flütçülerle solistlik kariyer çalışmaları yaptı. Kutluer'i daha önce Roma'da dinleyen Werner Tripp, Kutluer'i Viyana’ya solistlik sınıfına davet etti İtalya'dan sonra çalışmalarını Viyana'da sürdürdü. Viyana'da ilk kez katıldığı Uluslararası Flüt Yarışmasında 3. olan sanatçı ertesi yıl aynı yarışmada dünya birincisi oldu.[4] 1985'te Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Kültür-Sanat Madalyası'nı aldı.[4] Kutluer'in flütleri Hammig ve Albert Cooper tarafından yapılmıştır.

Kutluer 5 Kıtada sayısız ülkede çeşitli konser turnelerine çıktı, uluslararası müzik festivallerine katıldı, radyo-televizyon programları yaptı, çok başarılı eleştiriler aldı. Uzmanlık sınıfı ve atölye çalışmaları yaptı.

Birleşmiş Milletlerin 60. Yılı dolayısı ile Cenevre’de Birleşmiş Milletler Sarayında, İspanya sarayında Kral ve Kraliçe’nin huzurunda ve Japonya’da Prens Mikasa’nın himayesinde konserler verdi. New York Times eleştirmeninin verdiği "Sihirli Flüt"[1] adıyla da tanınan Kutluer, dünyanın pek çok yerinde televizyon ve radyo programında çaldı. Zubin Mehta, Sir Charles Mackerras, Peter Breiner, İngiliz Royal Filarmoni Orkestrası, Berlin Filarmoni, İskoç Oda Orkestrası, Northern Sinfonia, Tokyo Senfoni Orkestrası, Litvanya Filarmoni, European Union Oda Orkestrası, Virtuosi Di Praga, Slovak Filarmoni Orkestrası, St.Petersburg Akademik Filarmoni Orkestrası, Zagrep Solistleri gibi ünlü şef ve orkestralarla konserler verdi, CD kayıtları yaptı. Ian Anderson Kutluer için “Şefika’s Tango” adlı bir eser besteledi. Kutluer Jethro Tull ile “Şefika’s Tango” eserini de seslendirdiği konserler yaptı. Claude Bolling ile Jean Pierre Rampal’in anısına konserler verdi. Dünyada sağladığı popülarite ile müzik organizasyonları ve festivallerin aranılan sanatçısı haline gelen Şefika Kutluer’in dünya piyasasında bulunan 16 CD’si Pan Classical, Gallo International, Naxos ve Sony Classical firmaları tarafından yayınlanmaktadır. Sanatçının kompakt diskleri dünya çapında aranan CD’ler arasındadır ve çok parlak eleştiriler almaktadır. Kutluer doğduğu kent Ankara’da bir Uluslararası Festival başlatmıştır.[1]

Özel yaşamı

Şefika Kutluer, iş adamı olan, kendisi gibi flüt çalmasını bilen 1974 Tarsus Amerikan Koleji ve ODTÜ Ekonomi – İstatistik bölümü mezunu Ahmet Refik Kutluer ile 1983 yılında evlenmiştir. Kendi mesleğiyle ilgili okumayı, kültürel geçmişimizle ilgili araştırmalar yapmayı, tarihimizle ilgili kitaplar okumayı seven Şefika Kutluer hâlen Ankara'da ikâmet ediyor.

Albümleri

YılAlbümKayıt yeriNotlar
Wiener Musikseminar International Contest Prize Winners' ConcertViyana
1994Romantic Fluteİsviçre Radio LuganoPiyano: Namık Sultanov
Franz Krommer: Sinfonia ConcertanteNew CastleNorthern Sinfonia ile Klarnet: Dimitri Ashkenazy, Şef: Howard Griffits
Şefika KutluerBorusan Oda Orkestrası ile
1996Carmen FantasyReformierte Kirche, Oberarth - İsviçreGitar: Craig Ogden, Sony Classical tarafından çıkarılan bu albümü Altın CD Ödülü'ne layık görüldü.
1999Mozart, Şefika KutluerSlovakya Filarmoni Orkestrası'nın Konser Salonu'ndaSlovak Filarmoni Orkestrası ile
2000FantasiesSlovakya Filarmoni Orkestrası'nın Konser Salonu'ndaSlovak Filarmoni Orkestrası ile Şef: Bystric Rezucha
2001Tango Goes SymphonyBratislavaRazumovsky Orkestrası ile
J.S. Bach, Flute SonatasBratislavaÇello: Eugen Prochac, American Record Guide eleştirmenlerince yılın en iyi 2. CD'si seçildi.
2002J.S. Bach,KonçertolarBerlinBerlin Filarmoni Orkestrası ile Şef: Cord Garben
Coming Bach for Flute - Volume 1Sony StüdyolarıPeter Breiner Jazz Trio
Coming Bach for Flute - Volume 2Sony StüdyolarıPeter Breiner Jazz Trio
2004A. Vivaldi 6 Concerti, Op.10Andreas Kilisesi, BerlinBerlin Filarmoni Orkestrası ile
2005World of Lullabies (Dünya Ninnileri)Angel Studios, Londraİngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası'yla kaydedildi.
2008Mevlana RumiModlitebna Českobratrské Kilisesi, PragŞef: Bystric Rezucha, Virtuosi di Praga Orkestrası'yla kaydedildi.
2014 Latin Romance Slovakya Slovakya'da Bratislava Strings Orkestrası eşliğinde kaydedildi.
2018 Şefika Kutluer Plays FADO Portekiz Artur Caldeira, Portekiz Gitarı ve Daniel Paredes, Klasik Gitar

Yukarıda listelenmiş albümlerinin yanı sıra kaydettiği ancak henüz yayınlanmamış CD'leri de vardır.

Ödülleri

  • 1981 Veletri Primavera Musicale'de yorumculuk ödülü
  • 1985 Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Madalyası
  • 1985 Viyana Doblinger Uluslararası Flüt yarışmasında üçüncülük ödülü
  • 1986 Viyana Doblinger Uluslararası Flüt yarışmasında birincilik ödülü[5]
  • 1995 Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Nişanı[5]
  • 1998 Devlet Sanatçısı Unvanı
  • 2000 Macar Sahne Sanatları Derneği tarafından verilen Inter-Lyra ödülü.[5]
  • 2009 İtalyan Devlet Nişanı[5][6]
  • 2011 Avusturya Altın Liyakat Nişanı[7]
  • 2013 Kazakistan Devlet Kültür Nişanı
  • 2017 Slovak Devlet Altın Madalyası[8]
  • 2020 ACE of MICE En İyi Festival Ödülü[9]
  • Gallo International firmasından "Gallo Altın CD Koleksiyonu" ödülü[5]

Kaynakça

  1. "Uluslararası 1. Şefika Kutluer Festivali 23 Eylül'de başlıyor". Hürriyet. 19 Eylül 2010. 22 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2012.
  2. "1998 Yılında Seçilen Devlet Sanatçıları ([[Wayback Machine|Wayback]])". 8 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2007.
  3. "İyi Niyet Elçilerimiz". Unicef. 22 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2016.
  4. "Şefika Kutluer: 'Flute is a gift from God'". Today's Zaman. 26 Şubat 2010.
  5. "Vivaldi Maratonu!". Milliyet. 8 Nisan 2010. Erişim tarihi: 8 Haziran 2012.
  6. "Sihirli Flüt Kutluer'e İtalyan Devlet Nişanı". Hürriyet. 21 Ekim 2009. Erişim tarihi: 8 Haziran 2012.
  7. "Şefika Kutluer'e Avusturya nişanı". www.hurriyet.com.tr. 11 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2020.
  8. KILIÇ, Haşim. "'Sihirli Flüt'e altın madalya". Hürriyet. 11 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2020.
  9. "Kazananlar". MICE Ödülleri. 29 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2020.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.