Zihin haritası

Zihin haritası başlangıç olarak anahtar kelimeler ve şekiller kullanılarak gerçekleştirilen bir not tutma tekniği olarak ortaya çıkmıştır. Bu not tutma tekniğinin temelini Exeter Üniversitesi'nden Dr. Gordon Howe ve arkadaşlarının yaptığı araştırma sonuçları oluşturmaktadır[1]. Bu teknik daha sonra daha çok batı ülkelerinde "Zihin Haritaları (İngilizce: Mind Maps), "Mental Haritalar (İngilizce: Mental Maps), "Öğrenme Haritaları (İngilizce: Learning Maps) gibi isimlerle anılmışlardır. Ancak bunların içinde Tony Buzan tarafından İngilitere'de tescil ettirilen "Mind Map" ismi ticari bir ürün haline getirilerek tanıtımında ve pazarlanmasında başarı sağlanmıştır. Bir teknik olarak kamusal alanda olmasına rağmen "Mind Map" ifadesi Tony Buzan'ın tescilli bir markasıdır.

Elle Çizilmiş Bir Zihin Haritası

Tekniğin Türkiye'de tanınmasını ve Türkçeye girmesini sağlayan ilk eser 1995 yılında Tony Buzan ile Memoriad Dünya Hafıza Olimpiyatları kurucularından olan yazar Melik Duyar'ın birlikte hazırladıkları "Beyin Haritaları ve Derslere Uygulama Teknikleri[2]" başlıklı kaset ve kitap kombinasyonlu eğitim seti olmuştur. "Zihin Haritaları" ve "Beyin Haritaları" kavramları Türkçeye bu eserle kazandırılmıştır. Bir teknik olarak yine kamusal alanda olmasına rağmen, "Zihin Haritaları[3]" ve "Beyin Haritaları[4]" kavramları bir ticari veya hizmet emtiası olarak yazar Melik Duyar'ın daha sonraki yıllarda kurduğu Mega Hafıza şirketinin tescilli markalarıdır.

Zihin haritaları sadece not tutma sistemi olarak değil, düşünceleri oluşturmak, görselleştirmek, tasarlamak ve sınıflandırmak ile birlikte, eğitim alanında, organizasyonda, problem çözümünde ve karar alma süreçlerinde de etkin olarak kullanılmaktadır. Ana konu veya tema merkezde olmak üzere bilgiler arasındaki anlamsal ya da diğer bağlantılar anahtar kelimeler ve görsel resim ve şekillerle desteklenmektedir. Elemanları kelimeler, resimler, çizgiler, semboller, renkler ve şekillerdir.

  1. [Tony Buzan, Studies on Key Words,in 'Harnessing the ParaBrain', 1988, Colt Books, Cambridge, UK, Cht-6, pp-113-115 (ISBN 0 905 89901 6)]
  2. [Melik Duyar & Tony Buzan, Beyin Haritaları ve Derslere Uygulama Teknikleri, Bilgimatik Ltd. Şti, 1995, İstanbul, Türkiye (ISBN 975-95651-4-5)]
  3. [Zihin Haritası,TPE Marka Tescil No 2009/04449 ve 2001/13034]
  4. [Beyin Haritası,TPE Marka Tescil No 2009/04446 ve 2001/13031]
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.