Zehirli yılan

Zehirli yılan modifiye olmuş salya (zehir) kullanan yılanlardır. Yılan avını hareketsizleştirmek ya da kendisini savunmak için, içi boş zehir dişler gibi özelleşmiş dişlerinden bu zehiri salgılar. Zehirli yılanlar, zehirsiz yılanlardan evrimleşmişlerdir.[1]

Zehirli bir yılanın zehir aparatı temelde ikiye ayrılır; zehirin ava zekredildiği zehir dişleri ve zehirin üretilip depolandığı salgı bezi.

Zehirli bir elapid olan batılı yeşil mamba, Dendroaspis viridis

Zehirli yılanlar birçok familyaya dahildir ve tek bir taksonomik grup oluşturmaz. Bu da yılanlardaki zehirin birden fazla kez yakınsayan evrimin sonucunda oluştuğu şeklinde yorumlanır.

Zehirli yılan familyaları

Yaklaşık 600 yılan türünün (tüm yılanların dörtte biri) zehirli olduğu bilinmektedir.

Familya Notlar
Atractaspididae
Colubridae (kırbaç yılanları) Çoğu zararsızdır, ancak bazıları zehirli salyaya sahiptir ve Dispholidus typusun da dahil olduğu en az beş tür insan ölümlerine sebep olmuştur.
Elapidae (kobralar ve mercan yılanları) Kobralar, mercan yılanları, kraitler, mambalar, deniz yılanları, deniz kraitleri ve Avustralya elapidleri.
Viperidae (engerekler) Asıl engerekler ve çukur engerekler.

Dış bağlantılar

Notlar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.