Yeşil şist

Yeşil şist, genellikle bölgesel metamorfizma tarafından üretilen tipik olarak 300-450 °C ve 2–10 kilobar (14.500-58.000 psi) arasında oluşan en düşük sıcaklıkların ve basınçlar altında oluşan metamorfik kayalardır.[1] Yeşil şist genellikle klorit, serpantin ve epidot gibi yeşil mineraller ve muskovit ve platy serpantin gibi platy mineralleri içerir.[1] Platiness bölünme veya şistozite eğilimindedir. Diğer yaygın mineraller arasında kuvars, ortoklaz, talk, karbonat mineralleri ve amfibol (aktinolit) bulunur.[1]

Yeşil şist kayacı

Petroloji

Bir kaya türü olarak, klorit ve aktinolit minerallerinin varlığı ile tanımlanır ve albit veya epidot içerebilir. Genellikle öncelikle klorit ve aktinolit tarafından tanımlanan bir lepidoblastik, nematoblastik veya şistoz dokusuna sahiptir. Yeşillikler genellikle mineral hizalanmasına neden olan, özellikle klorit ve aktinolit gibi bazı foliasyonlara sahiptir. Tane boyutu, esas olarak mineral montajı nedeniyle nadiren kaba olur. Klorit ve daha az bir ölçüde aktinolit tipik olarak küçük, düz veya asiküler kristal alışkanlıkları sergiler.

Kullanım Alanı

Avrupa

Minoan Girit'te, MÖ 1650 ile 1600 yılları arasında sokakları ve avluları döşemek için yeşil şist ve mavi şist kullanıldı. Bu kayalar muhtemelen Girit merkezindeki kuzey kıyısındaki Agia Pelagia'da taşocaklarından çıkarılmıştır.[2] Avrupa genelinde yeşil eksenli kayalar balta yapmak için kullanılmıştır. İngiltere'de Great Langdale de dahil olmak üzere birçok yer tespit edilmiştir.

Kuzey Doğu Amerika

Bir tür klorit şist, tarih öncesi Kızılderili topluluklarında, balta ve keltlerin yanı sıra süs eşyalarının üretimi için popülerdi. Orta Ormanlık dönemde, yeşil şist, Hopewell kültür değişim ağının bir parçası olan ve bazen binlerce kilometreden fazla taşınan birçok ticari öğeden biriydi.

Mississippian kültürü döneminde, Moundville'in yönetimi, yeşillikçinin üretimi ve dağıtımı üzerinde belli bir kontrole sahipti. Moundville kaynağının orta ve doğu Alabama'nın Hillabee Formasyonu'ndaki iki yerleşim yerinden olduğu gösterilmiştir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ""Encyclopædia Britannica, Metamorphic Rock, Greenschist Facies"". 8 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  2. Tziligkaki, Eleni K. (2010). "Types of schist used in buildings of Minoan Crete" (PDF). Hellenic Journal of Geosciences. 45: 317–322. Retrieved December 1, 2018.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.