Yasin Hayal

Yasin Hayal, Türkiye'nin Trabzon şehrindeki bir McDonald's restorantınını bombaladığı gerekçesiyle 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan bir Türk sabıkalıdır.[1] Bir süre sonra Ermeni gazeteci Hrant Dink suikastında, Ogün Samast'ı cinayete azmettirdiği gerekçesiyle mahkemeye çıkarılmış ve ağırlaşıtırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmıştır.[2]

Yasin Hayal, eski bir Büyük Birlik Partisi üyesidir ve Dink suikastı gerçekleşmeden önce partiden atılmıştır.[3]

Biyografi

Yasin Hayal, 1980'de Trabzon'da doğdu. 1996 yılında da Adıyaman Menzil grubuyla birlikteliği olmuş. Bu grupla 2 ay kadar Trabzon’un Ortahisar mahallesi, Kültür Müdürlüğü karşısında bulunan çıkmaz sokak içinde toplanmıştır. 17 yaşında Edebiyat öğretmenini darp etmiştir. Yasin Hayal ismini basına ilk kez 1998'de işlediği bir suçla duyurdu; Hayal, futbol oynadığı Trabzon DSİ Spor'da, takımın antrenörlüğünü yapan Sinan Akçay adlı teknik adamı, iki arkadaşıyla birlikte hastanelik edene kadar dövdü ve işlediği bu suç yüzünden basında yer aldı. Darpa uğrayan Sinan Akçay'ın elmacık kemiği çatlamış ve kolu kırılmıştı. Yasin Hayal, 1999'da liseyi bitirince Büyük Birlik Partisi'ne bağlı, adı daha sonra Alperen Ocakları'na çevrilen Nizamı Âlem Ocakları'na katılmıştır.

Sabıkaları

Hrant Dink suikastı

Hayal, Hrant Dink'in katili Ogün Samast ile 19 Ocak 2007'de bağlantıya geçti. Samast'a cinayet fikrini verdi, ayrıca suikast işi için ona para desteğinde bulundu, ona bir tabanca ve mermi dolu bir şarjör verdi.[2] "Agos" gazetesinin genel yayın yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de İstanbul'da Agos binasının önünde, güpegündüz tabancayla arkasından ateş edilerek öldürüldü.

Hrant Dink suikastının planlayıcıları arasında olduğu anlaşılan Erhan Tuncel’in, Hrant Dink’in Yasin Hayal tarafından öldürüleceğini Şubat 2006′da Trabzon Emniyet Müdürlüğündeki Muhittin Zenit'e bildirdiği belirlendi. Trabzon Emniyet Müdürlüğünün emirleri yüzünden Muhittin Zenit, Hayal'ı tutuklamadı.[4]

Başlangıçta Hayal masum olduğunu ve cinayetin işlendiği gün İstanbul'da olmadığını iddia etti; ancak telefon kayıtları suikastın olduğu gün İstanbul'da olduğunu kanıtladı.[5] Yasin'in bu davadaki avukatı, daha sonradan Ergenekon kapsamında tutuklanan Fuat Turgutdu.[6] Büyük Birlik Partisi, Yasin'in mahkeme masraflarını karşıladı; bununla birlikte partinin genel başkanı Muhsin Yazıcıoğlu partisiyle Ergenekon olayları arasında bağlantı olmadığını sert bir şekilde dile getirdi.[3]

Orhan Pamuk akıllı olsun akıllı!

Yasin Hayal'in tutuklanışı sırasında Orhan Pamuk'u tehdidi.[6][7]

Hayal son duruşmasında Dink'in karısı Rakel'e sataştı[6] ve son duruşmada alınan karara göre Hayal'ın ağırlaşıtırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Ağustos 2008'de Yasin'in kardeşi Osman Hayal, teşvik nedeniyle gözaltına alındı.[8]

Ekim ayında, Cumhuriyet savcıları Selim Berna Altay ve Fikret Seçen tarafından hazırlanan iddianamede Osman Hayal hakkında, "adam öldürmeye iştirak" ve "yasa dışı örgüte üye olmak" suçlarından 22.5 ile 35 yıl arasında hapis talep edildi.[9]

McDonald's bombalanması

Hayal 24 Ekim 2004'te Trabzon'daki bir McDonald's restoranını, Ramazan sırasında yiyecek sattığı nedeniyle bombaladı ve bombanın tesiriyle bir bacağı yaralandı. Olay mahallini ceketini bırakarak terketti. Yasin'in annesi Huri Hayal şu ifadeyi verdi: "“24 Ekim pazar günü Yasin, öğle namazını kıldıktan sonra evden ayrıldı. Aynı gün akşam eve geldi. Beraber iftar açtık. Ertesi gün öğle saatlerinde yeniden evden çıktı. Akşam iftara geldi. İftardan sonra bu akşam üniversiteli bir arkadaşımda kalacağım diyerek evden ayrıldı.” Polis epey bir süre Hayal'in ailesini sorgulamadı.[10] Bir süre sonra Yasin Hayal yakalandı ve 6 yıl 8 ay hapse mahkûm edildi.[11]

Yasin Hayal, yüksek mahkemenin "yaralanmaların toplu olarak incelemesi" kararı üzerine 23 Eylül 2008'de tekrar mahkemeye çıkmak istedi.[12][13] Ancak mahkemeye gitmediği için yazılı ifadesi kaldığı Tekirdağ hapishanesi'nden alındı.[11]

Diğer Suçları

  • 1998'de darp ettiği edebiyat öğretmeni Zekeriya Bıyık şikâyetçi olmayınca, Hayal hakkında takipsizlik kararı verildi.
  • 1998'de darp ettiği Osman Bağdat şikâyetçi olmayınca, Hayal hakkında takipsizlik kararı verildi.
  • 1998'de darp ettiği Sinan Akçay şikayetçi oldu ve adı basında geçti.
  • 2000'de okul kantininin camlarını kırdığı için Hayal hakkında "ızrar" suçundan açılan soruşturma, şikâyetçi çıkmayınca takipsizlikle sonuçlandı.
  • 2001'de Dinçer Kurt, Özgür Şahin, Yusuf Ünsal Yaylı ve Sercen Arslan'ı darp etmekten, Hayal hakkında açılan soruşturma takipsizlikle kapandı.
  • 2001'de Hayal ve arkadaşı Galip Alemdağ hakkında, birlikte Levent Şahin ve Yalçın Topal'ı darp ettikleri iddiasıyla açılan soruşturmanın sonucu takipsizlik oldu.
  • 2001 Askerliğinin altıncı ayında kafasını dershanenin camlarına vurarak kendisine de zarar verdi. Ve oda hapsi verildi.
  • 2001'de Hayal hakkında, Umut Tokmak isimli genci darp etmekten açılan soruşturmada, mağdur şikâyetçi olmayınca takipsizlik kararı verildi. Hayal, bu olayla ilgili olarak "saldırgan sarhoşluk" suçundan ceza aldı. Ancak dosyada Hayal'in alkollü olmadığını gösteren doktor raporu yer aldı.
  • 2002'de Rahip Andrea Santoro'yu kilise içinde keser sapıyla dövmüş ve bu olaydan sonra kimse şikayetçi olmamış. Yasin Hayal bu olayı doğrulamış ve bunu yapmasının nedeni sorulduğunda misyonerliğe karşı olduğunu belirtmiş.
  • 2003'te darp ettiği Sezgin Karahasanoğlu, şikâyetçi olduğunu bildirince Hayal bu suçtan yargılandı. Trabzon 1. Asliye Ceza Mahkemesi, 19 Ekim 2004'te (McDonald's bombalanmadan 5 gün önce) Hayal'i 1.500 YTL para cezasına çarptırdı, ancak ceza 5 yıl ertelendi.
  • 2004'te Ahmet Hulusi ve Mehmet Ergün'ü darp etmekten açılan iki ayrı soruşturma, müştekiler şikâyetçi olmayınca takipsizlikle bitti.
  • 2006 yılında Trabzon'a konuşmaya gelen başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın uçağına bomba ihbarı yaptı.

Kaynakça

  1. "Yasin Hayal'e bombalamadan 6 yıl 8 ay hapis". Hürriyet. 22 Ocak 2007. Erişim tarihi: 22 Ocak 2007.
  2. "Grubun başı Yasin Hayal". Milliyet. 22 Ocak 2007. Erişim tarihi: 22 Ocak 2007.
  3. Kilic, Ecevit (14 Temmuz 2008). "Partimi Ergenekon'un içine çekmek istediler". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2008. Bu olaydan önce partiyle ilişkisi partimizin ilkelerine uygun davranışlar göstermediği için kesilmiş. BBP, burada aslında mağdurdur. Hayal, cezaevinde olduğu zaman ailesinin yardım talebi olmuş. Cezaevine girdi, bunun karşılığı olarak bize para verin denmemiş. 100 aileye daha yardım yapılmış.
  4. "Dink soruşturmasında 'ne yapıldı' araştırması". NTV-MSNBC. 19 Şubat 2008. Erişim tarihi: 6 Kasım 2008. ...Erhan Tuncel’in, polis memuru Muhittin Zenit’e, Yasin Hayal’i İstanbul’da yakalatmayı teklif ettiğini, ancak Trabzon Emniyeti’nin bunu kabul etmediğini söylediği belirlenmişti.
  5. EÖ/TB (20 Ağustos 2008). "Osman Hayal, Instigator's Brother In Dink's Murder, Is In Custody". Bianet. 12 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2008.
  6. "'Pişman ağabey', Rakel Dink'e de sataştı". NTV-MSNBC. 12 Şubat 2008. Erişim tarihi: 6 Kasım 2008.
  7. "Gazeteciyi öldürmekle ilgili 5 kişi suçlandı". International Herald Tribune. Associated Press. 24 Ocak 2007. Erişim tarihi: 6 Kasım 2008.
  8. "Yasin Hayal'in ağabeyi gözaltında". Radikal. Anadolu Ajansı. 20 Ağustos 2008. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2008.
  9. Yalcinkaya, Beyhan (25 Ekim 2008). Gündem"Yasin Hayal'in ağabeyi de Dink sanığı". Yeni Şafak. Erişim tarihi: 23 Aralık 2008.
  10. Durna, Erdogan (19 Şubat 2008). "Emniyet Hayal'e neden dokunmuyor?". NTV-MSNBC. Erişim tarihi: 6 Kasım 2008. Bu eylemi Yasin Hayal’in gerçekleştirdiğini ve olay yerinden bacağından yaralı olarak uzaklaştığını, hatta olay yeri yakınında kasketi ve montunu bıraktığını, o bölgede oturan bir polisin oğlu vasıtasıyla öğrendik.
  11. "Hayal'in McDonald's davası yeniden görülüyor". NTV-MSNBC. 6 Kasım 2008. Erişim tarihi: 6 Kasım 2008.
  12. Öktem, Bahadır (10 Eylül 2008). Türkiye"Yasin Hayal yeniden yargılanacak". Radikal. Doğan News Agency. Erişim tarihi: 10 Eylül 2008.
  13. EÖ/EÜ/TB (11 Eylül 2008). "Instigator Of Dink's Murder To Be Retried For Previous Crime". Bianet. 28 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2008.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.