X. Innocentius

Papa X. İnnocentius (6 Mayıs 1574 – 7 Ocak 1655), Giovanni Battista Pamphili (ya da Pamphilj olarak doğmuştur), 15 Eylül 1644 - 7 Ocak 1655 döneminde papa.[1] Roma'da dünyaya geldi. IX. İnnocentius zamanında Roma'ya göç etmiş Umbrialı bir ailenin oğluydu. Pontifical Gregorian Üniversitesi'nden mezun oldu ve geleneksel Cursus honorum'u takip etti. Bir avukat olarak eğitildi. Vatikan'ı güçlü bir pozisyona getiren Papa VIII. Urbanus'un ardından 15 Eylül 1644'te papa oldu. X. İnnocentius'un ataları arasında Papa VI. Alexander da vardı.

X. İnnocentius
Diego Velázquez tarafından yapılan portresi
Doğum Giovanni Battista Pamphilj ya da Pamphili
6 Mayıs 1574(1574-05-06)
Roma, İtalya
Ölüm 7 Ocak 1655 (80 yaşında)
Roma, İtalya
Etkin yıllar 15 Eylül 1644 - 7 Ocak 1655
Yerine geldiği VIII. Urbanus
Yerine gelen XIII. Leo
Din Hristiyanlık (Katolik)

Papalık elçisi günleri

XV. Gregorius, Pamphili'yi Napoli Krallığı'na papalık elçisi olarak gönderdi. VIII. Urbanus ise, onu, yeğeni Francesco Barberini'nin eşlikçisi olarak ilk olarak Fransa ve ardından İspanya'ya gönderdi. İspanya'da Barberini'ye karşı ilk düşmanlık hislerini duydu.

Papalığı

Seçim

VIII. Urbanus'tan sonra kimin geleceğinin seçimleri uzun ve fırtınalı geçti. 9 Ağustos'ta başladı ve 15 Eylül 1644'te son buldu. Fransız grup, İspanyol adaya, Fransa'nın politikasına yön veren Kardinal Mazarin'in düşmanı olduğu için karşı çıktı. Fransız grup, seçimlerin uzaması halinde İspanya'nın lehine bir karar çıkacağından korkarak İspanya'da elçilik yapmış olan Pamphili'yi uygun bulduğunu açıkladı ve seçimi Pamhili kazandı.

Fransa'yla ilişkiler

Seçimin ardından kendisine X. İnnocentius ismini alan Papa, Barberini'leri kamuya ait parayı yemekle suçladı. Antonio ve Francesco Barberini, Fransa'ya kaçtılar ve Mazarin'in koruması altına girdiler. 19 Şubat 1646'da X. İnnocentius onların mallarına el koydu ve resmî bir mektup yayınlayarak, papanın izni olmadan altı aydan uzun bir süre Papalık Devletlerini terk eden tüm kardinallerin haklarının ve unvanlarının elinden alınacağını açıkladı. Fransız parlamentosu talimatların Fransa için geçersiz olduğunu duyurdu. Fakat, X. İnnocentius, Mazarin, İtalya'ya ordularını göndermek üzere hazırlamadan kararından vazgeçmedi. Bu aşamadan sonra, papalığın Fransa'ya olan politikaları yumuşadı ve Barberini'lere hakları geri verildi.

Parma'yla ilişkiler

Papa VIII. Urbanus'un ölümü, Parma Dükü Odoardo Farnese'ye karşı açılan Birinci Castro Savaşı'nın çıkmasını hızlandırdı. Papalık ile Parma Dükalığı arasındaki anlaşmazlıklar 1649 yılında artınca, X. İnnocentius Castro şehrine ordusunu göndererek şehri yıktırdı.

Vestfelya Barışı

X. İnnocentius, Vestfelya Antlaşması'na karşı çıktı ve Kasım 1648'de konuyla ilgili Zelo Domus Dei resmî mektubunu yayınladı. Fakat, Avrupa'nın güçlü ülkeleri Papa'nın itirazını görmezden geldiler.

İngiliz İç Savaşı

Olimpia Maidalchini

İngiliz İç Savaşı boyunca, Papa, Mazarin ve Paris'te sürgünde bulunan ana kraliçe Henrietta Maria'nın tüm itirazlarına rağmen İrlanda'nın tarafını tuttu. X. İnnocentius, elçisi Giovanni Battista Rinuccini'yi Kilkenny'e yüksek miktarda silah, para ve askeri güçle birlikte gönderdi.[2] Kilkenny'de Rinuccini büyük başarılar elde etti ve yaptığı açıklamada orada bulunma sebebini İrlanda'nın katolik insanlarının çektikleri acıları dindirmek olduğunu söyledi. Rinuccini, Katolik kiliselere eski haklarını iade etmek ve restore ettirmek de istiyordu. Fakat, sonunda, Oliver Cromwell İrlanda'yı kanlı bir mücadele sonucunda geri aldı ve Rinuccini 1649 yılında Roma'ya geri döndü.

Olimpia Maidalchini

Papa'nın erkek kardeşlerinden biriyle evli olan Olimpia Maidalchini, X. İnnocentius'un metresi kabul edilir çünkü Papa'nın politik düşünceleri ve verdiği terfiler üzerindeki etkisi çok büyüktü.

Ölümü

Guido Reni'nin bu tablosunda ezilmekte olan şeytan X. İnnocentius'a benzemektedir.

Papalığın iki önemli ailesi Barberini'ler ve Pamphili'ler arasındaki rekabetin büyüklüğü Guido Reni'nin yaptığı bir tablodan dahi anlaşılabilir. Bu tabloda melek Mikail, Şeytan'ı çiğnemektedir ve şeytanın yüzü X. İnnocentius'a çok benzemektedir. Bu benzerlik Pamphili ailesi tarafından da hemen fark edilmiştir. Bu tablo hâlen Roma'daki Santa Maria della Concezione Kilisesi'ndeki şapellerden birinde asılıdır. VIII. Urbanus'un papalığı sırasında Papa'nın en büyük rakibi Kardinal Giovanni Battista Pamphili idi. Papa'nın erkek kardeşi Antonio Barberini de bir kardinaldi. 1635 yılında, Otuz Yıl Savaşları sürerken, Kardinal Antonio'nun Mikail'in Şeytan'ı ezerken betimlendiği bir resim ısmarladığı bilinmektedir.

1650 yılında, X. İnnocentius, Hristiyanlıktaki jübile yılını kutladı. Roma'yı işlemeli yer döşemeleri ile süsledi ve Aziz Petrus Bazilikası'na kabartmalar yaptırdı. Piazza Navona'ya Bernini'nin Fontana dei Quattro Fiumi'sini diktirdi ve Campidoglio'daki Palazzo Nuovo'nun inşasına başlanması için emir verdi.

Papa, ayrıca, Diego Velázquez'in X. İnnocentius'un Portresi isimli tablosunun da konusudur. Bu tablo şu günlerde Palazzo Doria'daki aile galerilerinde sergilenmektedir. Velázquez'in bu çalışması yirminci yüzyıl ressamlarından Francis Bacon'a da ilham kaynağı olmuş ve "Çığlık atan Papa" tabloları yapmasına sebep olmuştur. Bu eserlerden en meşhuru Velázquez'in X. Innocentius'un Portresi'nin ardından Çalışma isimli tablodur.

X. İnnocentius 7 Ocak 1655'te öldü ve ardından VII. Alexander papa oldu.

Kaynakça

  1. Dictionaire Général pour la maîtrise de la langue française la culrute classique et contemporaine. Larousse. 1993. 2-03-320300-X.
  2. "con somme cospicue di pecunia ed altre munizioni", G. Alazzi, Nunciatura in Irlanda di Monsignor Gio. Batista Rinuccini (Florence) 1844, önsöz (sayfa vi)

    Dış bağlantılar

    Katolik Kilisesi unvanları
    Önce gelen:
    VIII. Urbanus

    Papa

    15 Eylül 1644 - 7 Ocak 1655
    Sonra gelen:
    VII. Alexander
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.