William Randolph Hearst

William Randolph Hearst Sr. (/hɜːrst/;[1] 29 Nisan 1863 – 14 Ağustos 1951) Amerikalı bir iş adamı, gazete yayıncısı ve ülkenin en büyük gazete zinciri ve medya şirketi Hearst Communications'ı geliştirmesiyle tanınan politikacıydı. Onun gösterişli sarı gazetecilik yöntemleri sansasyonalizmi ve insanın ilgi duyduğu öyküleri vurgulayarak ülkenin popüler medyasını etkiledi. Hearst, 1887 yılında Mitchell Trubitt ile varlıklı babası tarafından The San Francisco Examiner'in kontrolünü aldıktan sonra yayıncılık işine girdi.

William Randolph Hearst, 1910

New York'a taşınan Hearst, New York Journal'ı satın aldı ve Joseph Pulitzer'in New York Dünyası ile acı bir savaşı verdi. Hearst, suç, yolsuzluk, cinsiyet ve innuendo içeren korkunç hikâyeler üzerine dev manşetler yazdırarak kağıt sattı. Daha fazla gazete edinen Hearst, zirvede büyük Amerikan şehirlerinde yaklaşık 30 kağıtlık bir zincir oluşturdu. Daha sonra dergilere genişledi ve dünyanın en büyük gazete ve dergi işini yarattı. Hearst, tüm makalelerinde ve dergilerinde editörlük pozisyonlarını ve siyasi haberlerin yayınlanmasını kontrol etti ve bu nedenle sık sık kişisel görüşlerini yayınladı. Küba'daki İspanya vahşetini, 1898'de İspanya'ya karşı savaş çağrısında sansasyona uğrattı. Tarihçiler İspanya ile savaşa başladığı iddiasını reddetti.

İki kez ABD Temsilciler Meclisi'ne Demokrat Parti'den seçildi. 1904'te Amerika Birleşik Devletleri Başkanı, 1905 ve 1909'da New York Belediye Başkanı ve 1906'da New York Valiliği başarısız bir şekilde yarıştı. Siyasi kariyeri boyunca, işçi sınıfı adına konuştuğunu iddia ederek, genellikle İlerici Hareketin sol kanadı ile ilgili görüşleri destekledi.

Hearst, 1918'den ve I. Dünya Savaşı'nın bitiminden sonra, yavaş yavaş daha muhafazakâr görüşleri benimsemeye başladı ve yozlaşmış Avrupa işleri olarak gördüğü şeylerde daha fazla karışmayı önlemede soyutlayıcı bir dış politika geliştirmeye başladı. Bir zamanlar militan bir milliyetçiydi ve Rus Devrimi'nden sonra şiddetli bir anti-komünist oldu. Milletler Cemiyeti ile İngiliz, Fransız, Japon ve Ruslar hakkında derinden şüphe duyuyordu.[2] 1932-34 yıllarında Franklin D. Roosevelt'in önde gelen bir destekçisiydi, ancak daha sonra FDR ile ayrıldı ve sağ kanatta ki en önemli düşmanı oldu. Hearst imparatorluğu 1930'ların ortalarında günde 20 milyon okuyucuya ulaştı. Büyük Buhran döneminde kötü bir finans yönetimi gösterdi ve çok büyük borçları yüzünden sahip olduğu varlıklarının çoğunu 1930'ların sonunda tasfiye etmesi gerekti. Hearst gazete ve dergilerini saklamayı başardı.

Yaşam öyküsü, Orson Welles'in filmi Yurttaş Kane (1941) filminin baş karakteri Charles Foster Kane'nin ana ilham kaynağıydı.[3] San Simeon yakınlarındaki Pasifik Okyanusu'na bakan bir tepe üzerine inşa edilmiş olan Hearst Kalesi, bir Devlet Tarihi Anıtı olarak korunmuştur ve Ulusal Tarihi Yer İşareti olarak belirlenmiştir.

Kaynakça

  1. "Hearst" 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Random House Webster's Unabridged Dictionary.
  2. Rodney Carlisle, "The Foreign Policy Views of an Isolationist Press Lord: W. R. Hearst & the International Crisis, 1936–41" Journal of Contemporary History (1974) 9#3 pp 217–227.
  3. The Battle Over Citizen Kane 20 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., PBS.

Dış bağlantılar

Şablon:S-par

Önce gelen
William Sulzer
ABD. Temsilciler Meclisi
New York'un 11. kongre bölgesi

1903–1907
Sonra gelen
Charles V. Fornes
Parti siyasi görevi
Önce gelen
D. Cady Herrick
Demokrat New York Valisi adayı
1906
Sonra gelen
Lewis Chanler
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.