Wendish Halk Partisi

Wendish Halk Partisi (Almanca: Wendische Volkspartei; Yukarı Sorbca: Serbska ludowa strona) Weimar Cumhuriyeti'ndeki Sorblar tarafından kurulan ve 1919-1933 yılları arasında faaliyet yürüten siyasi parti. Lusatya'da yaşayan Sorbların azınlık haklarının korunmasını savunan parti tüm varlığı boyunca Jakub Lorenc-Zalěski tarafından yönetildi.

Wendish Halk Partisi
Wendische Volkspartei
Serbska ludowa strona
Kurucu Jakub Lorenc-Zalěski
Kuruluş tarihi 2 Ekim 1919) (1919-10-02)
Kapanış tarihi 1933
Öncülü Lusatya Halk Partisi
Merkez Weimar Cumhuriyeti
İdeoloji Azınlık hakları

Hakkında

Wendish Halk Partisi'nin asıl amacı Lusatya'daki Sorbların ulusal, dilsel ve kültürel haklarının, yurttaşlık temelinde eşitliğinin, kendi kaderini tayin hakkının ve geniş kültürel özerkliğin sağlanması idi. Parti hiçbir zaman Sorblar arasında çoğunluğuna ulaşmamasına rağmen yerel makamlarla işbirliği içinde 1919 ve 1920'de bağımsızlık için radikal talepler sundular.

Parti öncesinde Lusatya Halk Partisi (Lausitzer Volkspartei) olarak biliniyordu. 1920 federal seçimlerde oyların % 0.03'ünü aldı, ancak mecliste bir sandalye kazanamadı.[1] 1924 "Wendische Halk Partisi" olarak isim değiştirdi. 1924 Mayıs seçimlerinde parti adını Wendish Halk Partisi olarak değiştirdi. Ulusal Azınlıklar İttifakının bir parçası olarak faaliyet yürüttü, ancak yine de tüm oyların sadece% 0,04'ünü aldı ve yine mecliste herhangi bir sandalye kazanamadı.[2] Aralık 1924 seçimleri partinin oyu %0,02'ye düştü.[3] 1928 seçimlerinde halk desteğinin düştüğünü görüldü.[4] Parti başka bir seçime girmedi. Nazilerin Almanya'da iktidara gelmesinden sonra 1933'te yasaklandı. Başkan Lorenc-Zalěski gözaltına alındı ​​ve yazı yazma yasağına çarptırıldı.

2005 yılında aynı isimle yeni bir parti kuruldu ve 2010'da ismini Wend Halkının Partisi olarak değiştirdi.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. Wahl zum 1. Reichstag Gonschior.de
  2. Wahl zum 2. Reichstag Gonschior.de
  3. Wahl zum 3. Reichstag Gonschior.de
  4. Wahl zum 4. Reichstag Gonschior.de
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.